torsdag 31 maj 2012

Topp Tio Torsdag: James Stewart

De tio bästa filmerna med James Stewart [1908-1997]. Observera att detta inte är en lista över de bästa prestationerna utan endast filmerna.

10 - Rope (1948)
Två unga män stryper en tredje för att bevisa att de klarar av att begå det perfekta brottet. Samma kväll bjuder de in några gäster, bl.a. deras tidigare lärare "Rupert Cadell" (James Stewart), till lägenheten där brottet begicks för en liten fest. Läs mer.

9 - Winchester '73 (1950)
Ett Winchester '73 gevär tilldelas vinnaren i en skyttetävling. När så geväret kommer ifrån dess ägare får man följa en mans sökande efter det. Denna man är "Lin McAdam" (Stewart).

8 - The Shop Around the Corner (1940)
I den lilla butiken Matuscheks i Budapest jobbar den unge "Alfred Kralik" (Stewart). Alfred är förälskad i en kvinna han aldrig träffat eller ens vet namnet på, då deras enda kontakt varit via en postlåda.

7 - The Man from Laramie (1955)
"Will Lockhart" (Stewart) är besatt av att finna den man som sålde vapen till indianerna, eftersom detta resulterade i hans broders död.

6 - The Man Who Shot Liberty Valance (1962)
Senatorn "Ransom Stoddard" (James Stewart) dyker upp på en gammal väns begravning, och berättar för en reporter om hur de två för många år sedan bekämpade skurken Liberty Valance.

5 - Anatomy of a Murder (1959)
Försvarsadvokaten "Paul Biegler" (Stewart) får ta hand om ett fall där en man mördat mannen som hans hustru påstår sig ha blivit våldtagen av. Läs mer.

4 - Rear Window (1954)
Fotografen "L.B. 'Jeff' Jeffries" (Stewart) är tillfälligt rullstolsbunden på grund av ett brutet ben och roar sig under några varma sommardagar med att spionera på sina grannar. Han blir mer och mer övertygad om att en av dem har mördat sin fru... Läs mer.

3 - Harvey (1950)
"Elwood P. Dowd" (Stewart) är en vänligt sinnad medelålders man, som ständigt påstår sig vara i sällskap med en osynlig två meter lång kanin vid namn Harvey. Detta ställer till med bekymmer för Elwoods syster och hon försöker därför få Elwood inlagd på ett mentalsjukhus.

2 - Vertigo (1958)
"Scottie" (Stewart) är en f.d. polis i San Francisco med en panisk rädsla för höjder. Han får i uppdrag av en gammal vän att förfölja dennes hustru Madeleine, som han misstänker har något i görningen. Scottie antar sig uppdraget som visar sig mer komplicerat än det först verkade. Läs mer.

1 - It's a Wonderful Life (1946)
"George Bailey" (James Stewart) har alltid försökt göra det rätta men tror nu att han misslyckats och försöker därför ta sitt liv. Gud skickar då en ängel till Jorden för att övertyga Bailey om att han trots allt har mycket att leva för. Läs mer.

Fler Topp Tio hittas här.

4 kommentarer:

 1. Härlig lista! Skilde sig inte alltför mycket från min. Två filmer som las till. :) Winchester '73 kanske man skulle se om...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart Noir: Ja, det är inte svårt att göra en härlig lista med sin favoritskådespelare. Däremot är det extremt svårt att rangordna filmerna ;)

   Minns att jag såg de två västernfilmerna, The Man from Laramie och Winchester '73, på bio (Cinemateket), och det var ett bra tag sen...

   Radera
 2. Skön hyllning! Svårt att lista tio bästa på Stewart, vet inte om jag skulle våga. En sån briljant skådis med så många bra filmer bakom sig. Mr Smith Goes to Washington skulle definitivt hamna på min lista, alla gånger. Förmodligen även Destry Rides again och The Philadelphia Story.

  SvaraRadera
  Svar
  1. David: En underbar skådespelare med många minnesvärda filmer och roller. Det är inte alls lätt, men desto roligare att få ta med så fina filmer.

   Mr. Smith Goes to Washington är en av hans bästa rollprestationer, men filmen minns jag som en liten besvikelse, om än bra. Destry Rides Again var så där medan The Philadelphia Story aldrig riktigt gått hem hos mig.

   En sak är iaf säker och det är att man sällan blir besviken på en James Stewart-film.

   Radera