torsdag 24 maj 2012

Topp Tio Torsdag: Richard Conte

De tio bästa filmerna med Richard Conte [1910-1975]. Observera att detta inte är en lista över de bästa prestationerna utan endast filmerna.

10 - The Blue Gardenia (1953)
Norah får på sin födelsedag ett brev av sin stora kärlek som tjänstegör i Koreakriget. Han skriver att han träffat en annan, och att de ska gifta sig. I desperation går Norah ut med kvinnotjusaren Harry Prebble, som super henne full på nattklubben "The Blue Gardenia". Kvällen avlöper dock inte efter planerna, och plötsligt är Norah jagad för mord... Richard Conte spelar journalisten "Casey Mayo". Läs mer.

9 - The Big Combo (1955)
Polisinspektör Leonard Diamond beordras att avsluta sin bevakning av den misstänkte maffiabossen "Mr. Brown" (Richard Conte), som pågått i sex månader, eftersom det kostar för mycket och inte ger några resultat. Diamond gör ett sista försök att finna bevis mot Mr. Brown genom att gå till hans flickvän Susan Lowell, som han också fattat tycke för. Läs mer.

8 - Whirlpool (1949)
En ung kvinna blir fasttagen för snatteri. När hon försöker dölja sin kleptomani och sina psykiska problem för sin make "Dr. Bill Sutton" (Conte) fastnar hon i ett nät av lögner, otrohet och ond, bråd död. Läs mer.

7 - Call Northside 777 (1948)
En polisman dödas på en lönnkrog under spritförbudet i USA 1932. Två polska män döms till livstid för mordet. Tio år senare får en reporter syn på en radannons i tidningen, där modern till en av de dömda utlovar en belöning på 5000 dollar för tips som kan rentvå hennes son. Reportern börjar nysta i mordet. Conte spelar en av de dömda männen, "Frank W. Wiecek". Läs mer.

6 - Somewhere in the Night (1946)
George Taylor återvänder från andra världskriget med minnesförlust. Väl hemma i Los Angeles försöker han ta reda på vem han egentligen är, och blir inblandad i ett tre år gammalt mord och en jakt på 2 miljoner dollar. Richard Conte är nattklubbsägaren "Mel Phillips". Läs mer.

5 - Thieves' Highway (1949)
Krigsveteranen "Nico Garcos" (Richard Conte) kommer hem och upptäcker att hans far invalidiserats i en trafikolycka efter att ha supits ned och lurats på pengar av en fruktgrosshandlare i San Francisco, Mike Figlia. Nu får Nico äntligen chansen att göra upp räkningen med Figlia. Läs mer.

4 - House of Strangers (1949)
"Max Monetti" (Conte) har precis kommit ut från fängelset och är hämndlysten mot sina tre bröder som han tycker förrått deras far Gino. En tillbakablick visar hur livet såg ut för familjen Monetti och vad som gjort att situationen är vad den är. Läs mer.

3 - Tony Arzenta (1973)
Tony Arzenta, en lönnmördare som jobbar för maffian, försöker dra sig ur och börja ett nytt liv, något som visar sig vara lättare sagt än gjort. Richard Conte spelar den kriminelle höjdaren "Nick Gusto".

2 - Cry of the City (1948)
Den svårt sårade "Martin Rome" (Conte) har precis dödat en polis. Att han kommer få elektriska stolen är oundvikligt så advokaten Niles försöker få Rome att bekänna ett annat mord som hans klient anklagas för. Samtidigt försöker Rome skydda sin flickvän Teena Riconti som polisen, ledda av kommisarie Candella, försöker få tag i. Läs mer.

1 - The Godfather (1972)
I centrum står Don Corleone, Gudfadern, men också hans söner bistår honom vid det invecklade maktspel som pågår mellan Corleone och de övriga familjerna i området. Conte spelar "Barzini".

Fler Topp Tio hittas här.

6 kommentarer:

 1. Här fanns det mycket kvar att se, typ allt (nästan) ;) Inte så konstigt eftersom jag hittills aldrig hört talas om denne Conte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Hahaha, ja det är egentligen inte så konstigt. Han var "stor" under 40- och 50-talet, plus en runda under 70-talet då han bl.a. medverkade i en del italienska crimerullar.

   Han är en skådespelare jag uppskattar allt mer efter några fina prestationer. Om man ser en del film-noir är det svårt att missa honom ;)

   Radera
 2. Richard Conte ja! Har inte sett så mycket men jag gillar Thieves' Highway och Call Northside 777. Han var riktigt bra i "Thieves'" minns jag. Hade ingen aning om att det var han i Gudfadern. :)Finns en del jag vill se, inte minst The Big Combo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart Noir: Han är alltid stabil, och vissa gånger riktigt bra, som du säger. Ett tips är att du kollar in Cry of the City. Minns den som både stämningsfull och bra (plus med en av de hårdaste kvinnorna någonsin, och då menar jag hård, inte femme fatale).

   The Big Combo blev jag faktiskt besviken på. Minns att den hade några bra scener, men handlingen var sämre än väntat. Vet dock att den klassas som en av de bättre inom noir så ge den en chans. Kommer säkerligen återbesöka den en dag då jag kan ha missat något ;)

   Radera
 3. Likt Sofia finns det mycket att se- Kände igen namnet pga hans medverkan i Gudfadern som är den enda med Conte som jag sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, jag tänkte på det när jag gjorde listan att många kommer se namnet och listan och tänka "vem är det här ?" och sen komma till Gudfadern, haha. Helt enkelt en sån där skådis man lär sig tycka om när man ser lite äldre filmer.

   Radera