torsdag 17 maj 2012

Topp Tio Torsdag: Yaphet Kotto

De tio bästa filmerna med Yaphet Kotto [1939-]. Observera att detta inte är en lista över de bästa prestationerna utan endast filmerna.

10 - The Star Chamber (1983)
I domare Steven Hardins rättssal blir uppenbart skyldiga allt oftare frikända på formella grunder. När två pedofiler som dödat en nioårig pojke går fria är måttet rågat och då kommer en äldre kollega och mentor med ett förslag. Kotto spelar polisen "Harry Lowes". Läs mer.

9 - Blue Collar (1978)
Tre arbetare på en bilfabrik i Detroit upptäcker att det inte bara är deras arbetsgivare som lurar dem på pengar - det gör deras egen fackförening också. Nu bestämmer de sig för att göra något åt saken. En av dessa arbetare är "Smokey" (Yaphet Kotto). Läs mer.

8 - Brubaker (1980)
Den nytillträdde fängelsedirektören Henry Brubaker kommer till fängelset förklädd till fånge för att ta reda på hur saker och ting verkligen fungerar. Varken fångarna eller vakterna känner till detta. Kotto spelar "Richard 'Dickie' Coombes" i denna verklighetsbaserade historia.

7 - The Thomas Crown Affair (1968)
Fyra män rånar en bank, dagtid, på ett mycket utstuderat sätt, dumpar pengarna i en soptunna och går sedan åt varsitt håll. Thomas Crown, en mycket framgångsrik och rik affärsman hämtar pengarna i sin Rolls. Kotto spelar en av rånarna, "Carl".

6 - Live and Let Die (1973)
Tre brittiska agenter dödas på och samma dag, men på olika platser i världen. Till att börja med verkar det inte finnas något samband. Agent 007 får i uppdrag att undersöka morden, och spåren leder till den internationelle diplomaten "Kananga" (Yaphet Kotto). Läs mer.

5 - The Running Man (1987)
I en nära framtid är underhållningsprogrammet "The Running Man" jättepopulärt. När några vänner hamnar mitt i den dödliga leken måste de försöka samarbeta för att ta sig ut levande - om det går. Kotto spelar "William Laughlin".

4 - Truck Turner (1974)
En prisjägare rensar upp i stan bland knarkarna, hallickarna och andra kriminella. En av dem är "Harvard Blue" (Kotto).

3 - Across 110th Street (1972)
Två New York-snutar, den ena vit och den andra svart ("Pope" spelad av Kotto), måste samarbeta när de jagar tre Harlem-bovar som stulit pengar från maffian.

2 - Midnight Run (1988)
En f.d. polis som letar upp kriminella och får betalt för det får problem med sitt senaste uppdrag när han får en annan prisjägare och FBI, med "Alonzo Mosely" (Kotto) i spetsen, efter sig. Läs mer.

1 - Alien (1979)
Besättningen ombord rymdskeppet Nostromo undersöker en nödsignal från en avlägsen planet, och gör den fasansfulla upptäckten att där finns en livsform som uppstår och förökar sig inuti människokroppar. Yaphet Kotto spelar "Parker". Läs mer.


Bonus - Report to the Commissioner (1975)
Den unge narkotikapolisen Bo Lockley får i uppdrag att försöka hitta en ung tjej som är dotter till en politiker. Hon lär ha hamnat i drogträsket och tas om hand av knarklangaren kallad "Stick". Vad han inte vet är att hon i själva verket är en narkotikapolis som jobbar under täckmantel. Kotto spelar Lockleys kollega "Richard 'Crunch' Blackstone". Läs mer.

Fler Topp Tio hittas här.

12 kommentarer:

 1. Ah, en trevlig skådis som kanske skulle vara värd mer uppmärksamhet (?). Har inte sett alltför många av filmerna, så får tacka för tipsen. Det finns väl bara en möjlig etta på listan. För mig kommer Kotto alltid vara Al Giardello i Homicide: Life on the Street.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Absolut, mer Kotto åt folket ;) En riktig favoritskådis, trots att jag inte sett den omtalade serien. Men jag blir ju allt sugen på att ta mig en titt.

   Han är ALLTID stabil, även om filmerna kan vara av blandad kvalité.

   Radera
 2. Ah, trevligt. Du (eller Blogger) har ändrat stilen på hur man kommenterar. Nu går det för mig få en epost-notifiering när det kommer nya kommentarer. Det är fortfarande sagolikt omständligt men det går i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Jag ändrade tillbaka till denna stil. Det var ju lite problem med att kommentera tidigare, därför ändrade jag till den andra stilen. Men de verkar ha fått ordning på det hela och denna stil är klart bättre. Hoppas det fortsätter att funka...

   Radera
 3. Har bara sett The Running Man och Alien på listan, men han är en ganska cool skådis. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart Noir: Då har du flera godingar kvar. Börja med Midnight Run, en pärla !

   Radera
  2. Får ta och göra det! Skojade förresten, har ju sett Live and Let Die också. ;))

   Radera
  3. Svart Noir: Vem kan glömma honom i den ;)

   Radera
 4. Har sett ca: hälften av filmerna. Håller med Jojjenito han förtjänar mer uppmärksamhet.
  Har precis börjat titta på Homocide - verkar vara bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, som sagt är filmerna kanske inte alltid toppfilmer, men det mesta blir sevärt när han är med på ett hörn ;)

   Radera
 5. Det är lustigt -- jag har bara sett en bråkdel av filmerna på listan och ändå känns Kotto så otroligt välbekant som skådis. Väl värd all uppmärksamhet han kan få!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Kul att höra att du känner så. Det är väldigt svårt att missa honom när han är med i en film eller serie.

   Det många inte vet är att hans far var en kamerunsk prins ;)

   Radera