måndag 28 maj 2012

Under SuspicionTitel: Under Suspicion
Genre: Kriminalare/Drama/Thriller
Land: USA/Frankrike
År: 2000
Regi: Stephen Hopkins
I rollerna: Gene Hackman, Morgan Freeman, Monica Bellucci, Thomas Jane

Handling: En morgon när advokat Henry Hearst är ute och joggar hittar han en död flickas kropp. Dagen efter upptäckten, när han är på väg till en välgörenhetsbal med sin fru, blir han kallad till polisen. Poliskapten Victor Benezet och polisdetektiven Felix Owens behöver några klargöranden från Hearst, och de lovar att det ska gå snabbt. Men på polisstationen hamnar Hearst i en mardrömslik situation när poliserna börjar fråga ut Hearst om hans privatliv och om hans relation till sin yngre fru. Det Benezet och Owens egentligen är ute efter är att ta reda på om Hearst är den skyldige till mordet.

Omdöme: Först och främst är detta en remake/nyversion av den franska filmen Garde à vue (1981), som jag för övrigt blir sugen på att se om efter att ha sett denna. Skådeplatsen är Puerto Rico med runt 3.7 miljoner invånare där Henry Hearst (Gene Hackman) är den rikaste och mest inflytelserike advokaten på ön. Poliskapten Victor Benezet (Morgan Freeman) är en gammal vän till honom, men det stoppar honom inte från att utföra sin plikt och se till att mordet på inte bara en, men två unga flickor klaras upp, och det snabbt.


Det hela blir till en katt-och-råtta-lek där Hearst har svårt att tala sanningen. Benezet och hans utredare Felix Owens (Thomas Jane) börjar grilla Hearst som är allt annat än förtjust i att sitta på polisstationen när han i själva verket borde befinna sig på välgörenhetsbalen på andra sidan vägen där hans vackra, unga fru Chantal (Monica Bellucci) väntar. Det kommer bli en lång, väldigt lång kväll för de inblandade. Och när sanningen börjar komma fram är den mer invecklad än man kunnat ana.


Genom att hoppa mellan förhörsrummet (alternativt poliskapten Victors arbetsrum) till brottsplatserna, Hearsts hem och andra platser han varit på, får man en bra nerv i historien. Övergångarna är för det mesta skickliga där förhören forskrider på plats, där allt hänt, trots att de i själva verket sitter på polisstationen. Ett smart tillvägagångssätt som ger bra flyt till storyn och känns lite annorlunda.


När motivet börjar klarna står det också klart att det hela kan ha gått till på en hel del olika sätt och man börjar fundera på vem som ligger bakom. Alla gissningar är välkomna och man är ganska säker på att det hela kommer få sig en upplösning man väntat sig. Men riktigt så enkelt är det inte och vid filmens slut består en del frågor. Vanligtvis brukar jag gilla detta, men här ger det inte önskad effekt då det hela tyvärr blir till ett antiklimax. Slutet är inte dåligt, men många håller med mig om att slutet inte riktigt funkar och inte ger den där riktiga slutklämmen som hade höjt filmen ett snäpp, och som filmen faktiskt hade förtjänat.


Vad som bevisligen funkar är Gene Hackman som ger en övertygande prestation, som man genom åren blivit bortskämd med. Till stora delar är det han och Morgan Freeman (också bra) som likt ett kammarspel gör upp om vem som är slugast. Filmen har mer positivt än negativt att bjuda på, men något saknas ändå. Det är både upplösningen och att det saknas lite mer tyngd under filmens gång. Trots det är filmen som helhet lite bättre än väntat och välgjord. Och att det hela utspelar sig i Puerto Rico känns som något lite annorlunda som alltid är välkommet.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar