måndag 7 maj 2012

VictoryTitel: Victory / Escape to Victory / Flykt till seger
Genre: Drama/Sport
Land: USA
År: 1981
Regi: John Huston
I rollerna: Michael Caine, Sylvester Stallone, Max von Sydow, Pelé

Handling: Under andra världskriget får krigsfångar möjlighet att spela en match mot de tyska soldaterna. Krigsfångarna planerar samtidigt en rymning som ska äga rum i halvtid.

Omdöme: Likt många andra fånglägerfilmer som utspelar sig under andra världskriget följer man en grupp fångar (mest brittiska) som planerar sina flyktförsök. Men mitt i allt får den tyske majoren Karl von Steiner (Max von Sydow) upp ögonen för de fotbollslirande fångarna. Han kommer då med förslaget till kaptenen för laget, John Colby (Michael Caine), om de skulle vilja ställa upp i en fotbollsmatch mot det tyska landslaget. Efter lite förhandlingar går de med på detta. En rekrytering av de bästa fångarna och träning av dem följer.


Amerikanen Hatch (Sylvester Stallone) är en usel fotbollsspelare, men uppvisar en del kvalitéer som målvakt. Lagets stjärna är den Trinidad-födde liraren Luis Fernandez (Pelé). Hatch vill dock inte spela fotboll, han vill rymma och det är det enda han har på agendan. Men hans flykt kan man få nytta av om han går med på att meddela den franska motståndsrörelsen då matchen ska spelas i Paris.


Det är en ganska harmlös film, gjord med flera storspelare på sin tid. Allt är så klart upplagt för matchen, men man följer även Hatch och hans flyktförsök vilket ger lite mer allvar. Det är överraskande nog inte så mycket humor i filmen som jag hade förväntat mig. Och det är lite synd. Tror definitivt filmen hade mått bra av mer humor. Själva matchen visar sig mest vara en uppvisning i grisfotboll. Som tur är bjuder Pelé på några härliga tricks som man kan njuta av. Hade nog trots allt förväntat mig lite mer av filmen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.3

8 kommentarer:

 1. Hur tusan fick du tag på den här? SOM jag letat, du anar inte (eller det gör du nog förresten) ;)

  SvaraRadera
 2. Haha, jag kan nog tänka mig det ;) Men hade trott att du sett den, Stallone-fan som du är...

  SvaraRadera
 3. Haha, jag ber om ursäkt om jag la upp förhoppningar om att det skulle vara mycket humor! Jag var kanske bara på rätt humör för att se Stallone som kass fotbollsspelare. Som du kommenterade i mitt inlägg om filmen är filmen verklighetsbaserad men jag tycker ändå att det är ganska skruvat ändå. Gillar hur Max von Sydow till slut ger fångarna lite applåder!

  Fiffi: Om du har kanalen TCM så sänds den typ varje vecka just nu!

  SvaraRadera
 4. Svart Noir: Ingen fara. Jag är glad att jag till slut såg filmen då jag fick upp ögonen för den för länge sen, men sedan glömt bort den ;)

  SvaraRadera
 5. Länge sedan jag såg men vill minnas att jag gillade filmen, en bagatell men underhållande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Du har rätt, det är en bagatell, men funkar för stunden.

   Radera
 6. TCM, nix den har jag inte men nu vet jag vad jag ska önska mig i julklapp ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Inte alls dum kanal, även om det lätt blir lite upprepande efter ett tag ;)

   Radera