torsdag 10 maj 2012

Warning SignTitel: Warning Sign / Varning livsfara
Genre: Drama/Sci-Fi/Skräck
Land: USA
År: 1985
Regi: Hal Barwood
I rollerna: Sam Waterston, Kathleen Quinlan, Yaphet Kotto, Richard Dysart

Handling: I ett superhemligt utvecklingslaboratorium för biologiska vapen, dolt bakom "Agrotek" - ett forskningscenter för jordbruk, sker en allvarlig olycka. En fruktansvärd bakterie börjar spridas i laboratoriet. Säkerhetssystemen sätts i funktion som stänger och förseglar hela byggnaden, med all personal kvar inne i labbet, kämpande för att överleva...

Omdöme: När viruset har spridit sig inne på ett laboratorium, isoleras de olika avdelningarna för att inte viruset ska spridas. Ansvarig för nedstängningen är Joanie Morse (Kathleen Quinlan) som är en slags kameraövervakningsvakt. Hennes make Cal Morse (Sam Waterston), polissheriff i det lilla samhället där laboratoriet är beläget, befinner sig på utsidan och försöker ta hjälp av en f.d. anställd för att ta reda på vad som händer. Samtidigt anländer Major Connolly (Yaphet Kotto) med sina styrkor för att ta över kontrollen och se till att ingen kommer ut.


Den här typen av film om virus, paranoia och kaos, funkade bäst på 70-talet. Filmerna lyckades då fånga en autentisk känsla som är svår att överträffa. Under 80-talet var det oftast en annan sorts film i genren, lite mer lättsam. I det här fallet får man varken eller. 70-talets härliga känsla saknas givetvis, men den där lättsamheten från 80-talet som man nästan förväntar sig infinner sig aldrig riktigt. Jo, kanske en sak. De supertöntiga, genomskinliga dräkterna tre personer måste bära i 48 timmar under karantänen ger lite humor.


Filmen har ett helt ok upplägg. Den här typen av film brukar kunna funka bra och man kan göra ganska mycket med den. Tyvärr har man inte gjort det här. Det blir aldrig direkt spännande, humorn saknas, man känner inte för några karaktärer. Viruset är iofs högst smittosamt, men inte särskilt skrämmande och det finns ingen direkt kraft i utförandet.


Man har helt enkelt sett det förr och det har gjorts bättre. Den är inte dåligt gjord, samtidigt finns här inte mycket att hylla. Att filmen känns längre än vad den är (drygt 90 minuter), är inget gott tecken då man börjar titta på klockan allt för tidigt.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar