fredag 4 maj 2012

White SandsTitel: White Sands / Het sand
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1992
Regi: Roger Donaldson
I rollerna: Willem Dafoe, Mary Elizabeth Mastrantonio, Mickey Rourke, Samuel L. Jackson, M. Emmet Walsh

Handling: Ray Dolezal är sheriff i en liten sömning stad mitt ute i öknen. Medan han undersöker ett mord, där han hittar $500.000 och antar den dödes identitet, dras han sakta men säkert allt djupare in i en mystisk härva med skumma vapenaffärer.

Omdöme: Denna lilla film regisseras av Roger Donaldson som kanske inte direkt gjort några mästerverk, men som bl.a. gjorde den spännande thrillern No Way Out (1987). Här bjuds man på en högst händelserik historia som bara under den första kvarten utreder mer än en ordinarie film i genren får ut på en timme.


Willem Dafoe är sheriffen Ray Dolezal som kallas till en öde plats där en man ligger död, med en pistol i ena handen och en portfölj i andra. I portföljen finns $500.000 som Ray snabbt konfiskerar. Men istället för att kontakta FBI i ärendet, bestämmer han sig för att göra egna efterforskningar och får snart upp ett hett spår. Han antar den dödes identitet, Bob Spencer, och försöker på egen hand lösa mysteriet.


Givetvis finns här en del problem med storyn. Bara det att Ray inte kontaktar FBI och istället försöker leka hjälte är väl mest uppenbart. Samtidigt har man lite överseende med detta, speciellt som man kan förstå hans situation. Han har inte mycket spänning i sitt jobb och det här är förmodligen hans enda chans att få ett litet äventyr. Han lämnar sin fru och son hemma, sätter sig i sin fräcka sportbil och ger sig iväg på lite spänning.


Man kan inte beskylla filmen för att vara tråkig, snarare tvärtom. Det händer väldigt mycket och man kan snarare beskylla den för att baka in för mycket. Här lurar alla varandra, man har en femme fatale i form av Mary Elizabeth Mastrantonio och en charmig skummis i Mickey Rourke. Och när Samuel L. Jackson och M. Emmet Walsh dyker upp i biroller får man en ganska underhållande film från början till slut. Men i ärlighetens namn bryr man sig inte nämnvärt om hur det hela ska gå när man närmar sig slutet. Det är också filmens svaghet, även om den är ganska trevlig att titta på.


3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar