fredag 1 juni 2012

Alien: ResurrectionTitel: Alien: Resurrection / Alien återuppstår
Genre: Action/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 1997
Regi: Jean-Pierre Jeunet
I rollerna: Sigourney Weaver, Winona Ryder, Ron Perlman, Dan Hedaya

Handling: Ellen Ripley dog i kampen med det perfekta rovdjuret. Två hundra år och åtta fasansfulla experiment senare är hon tillbaka. En grupp forskare har klonat henne, med aliendrottningen inuti hennes kropp, i ett försök att utveckla det perfekta vapnet. Men den återuppståndna Ripley är full av överraskningar, för såväl sina skapare som för monstren. Snart utvecklar sig mer än ett rent helvete! För att bekämpa monstren tvingas Ripley att alliera sig med en smugglarliga. Bland medlemmarna finns en mekaniker vid namn Call, som också sitter inne med en hel del överraskingar.

Omdöme: När filmen kommer igång känner man tidigt att det är en regissör som har sinne för snyggt foto och bra karaktärer. Det mesta känns faktiskt bättre än väntat med tanke på att det är en fjärde film i en filmserie. De allra flesta karaktärerna känns nödvändiga och rollerna spelas av rätt personer. Det är också något som inte är så vanligt i en film så här sent i en serie. Tyckte t.ex. inte det funkade särskilt bra i Alien³ (1992) där karaktärerna kändes alltför platta.


Är det en rollprestation som inte håller måttet så är det Winona Ryder. Men detta får delvis sin förklaring efter en timme då hennes karaktär får en annan innebörd. Trots detta är hon en av få som inte känns stabil i sin roll. Ron Perlman är t.ex. klart passande och "är" rollen. Detsamma kan sägas om de flesta från smugglarligan, inte minst rullstols-Vriess, spelad av Dominique Pinon, som är en trevlig filur.


Efter den lovande inledningen tar filmen lite mer fart efter en halvtimme. Men det är också då filmen blir till det sämre. Alien-monstren rymmer från laboratoriet där man utför experiment och det hela övergår till mer action än spänning. Att det sen är välkommet med lite action råder inget tvivel om. Men när det blir för mycket, vilket det blir efter ett tag, tappar man intresset alltmer. Det som började så lovande blir till slut en orgie i stora, slemmiga Alien-monster och man bryr sig föga om hur det slutar.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.2

4 kommentarer:

 1. Där ser man, jag tycker att karaktärerna är ett av de största problemen med den här filmen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Hmm, intressant. Nu jämförde jag iofs främst med Alien 3 och då tycker jag det funkar bättre här. Filmens största problem är utan tvekan att det blir för mycket av Alien-monstren.

   Radera
 2. Ja, det kan jag också hålla med om. För mycket up close and personal

  SvaraRadera