fredag 8 juni 2012

Bad InfluenceTitel: Bad Influence
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1990
Regi: Curtis Hanson
I rollerna: James Spader, Rob Lowe, Lisa Zane, Marcia Cross

Handling: Michael håller på att hamna i bråk när en främling kommer och hjälper honom. Innan han hinner tacka har främlingen försvunnit. Senare möter han främlingen igen, hans namn är Alex. De två bestämmer sig för en utekväll och Alex tar med Michael till en klubb. Efter några dagar har Alex kommit in i Michaels liv och vänder upp och ner på det. Alex visar sig vara en rätt otäck typ...

Omdöme: För regin står Curtis Hanson som regisserade den flerfaldigt Oscarsnominerade L.A. Confidential (1997), där han själv vann en Oscar för bästa manus. Det här är dock inte en film som kan eller ska jämföras med den. Istället är det en relativt enkel film som handlar om två personer som träffas och börjar umgås. För en av dem blir det dock ingen dans på rosor då hans liv vänds upp och ner.James Spader spelar Michael, en ganska svag kille som slåss om en hög position på sitt kontor. Han är förlovad och ska gifta sig om några månader, men egentligen vill han inte. Rob Lowe i rollen som Alex, hjälper honom en dag i en bar och efter det börjar de två umgås. Alex är en självsäker kille som ger Michael råd. Dessa råd följer Michael och märker att det faktiskt funkar bra. Men Alex tar det hela några steg längre och då är det inte längre en lek Michael är villig att leka. Då har det redan gått för långt och Alex tänker inte bara försvinna.Det är en film där Michael och Alex umgås och hittar på saker tillsammans lite för länge. Det händer inte så mycket under filmens första halva där de mest träffar tjejer och pratar. Sen börjar det hända lite saker när Michael inser att Alex är livsfarlig. Det är också här som Michaels yngre bror Pismo dyker upp allt mer. Han spelas av Christian Clemenson, en relativt okänd skådespelare, men han påminner en hel del om en ung (och smal) Philip Seymour Hoffman, både till utseendeet och hans nervösa beteende.

Filmen är inte alls dum, men bjuder inte på något direkt nytt. Det kändes ett tag som det kunde vara något större på gång, att Alex var smartare och hade fler personer inblandade. Istället blir det hela lite för enkelspårigt och man känner sig likgiltig för hur det hela ska sluta när man närmar sig upplösningen.James Spader ger utan tvekan den bättre prestationen av de två huvudrollerna. Han känns mer komfortabel, både som svag och som lite mer våghalsig. Rob Lowe å andra sidan klarar inte av att övertyga trots en elak karaktär. Han lär från början ha velat spela Michael, men manusförfattaren övertygade honom att spela "bad boy" istället. Nu funkade som sagt Spader bra i sin roll, men Lowe borde man ha bytt ut mot lite mer kvalité. Å andra sidan ville man förmodligen "överraska" tittaren genom att ha en harmlös kille som Lowe spela en elaking. Synd bara att det inte gick hem.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.0

4 kommentarer:

 1. Nog för att jag gillar Rob Lowe, men det är ju helt klart att Spader är en bättre skådespelare.

  Däremot verkar den här ha kunnat inspirera både Single White Female... och Cable Guy.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Hmm, Rob Lowe funkade, enligt mig, klart bättre i Masquerade (1988) där han inte är lika elak, men har en roll som passar honom bättre. Å andra sidan har jag läst att många gillar honom här så det är väl en smaksak. En sak är dock säker, hans karaktär är creepy och bra.

   Länge sen jag såg Single White Female, men det kan mycket väl stämma. Cable Guy, haha, inte direkt, men visst kan de ha lånat lite härifrån.

   På tal om James Spader känns det som en skådis som försvann lite efter 80- och början av 90-talet. Han hade helt klart potential den killen.

   Radera
  2. Tycks ha varit mycket TV-serier de sista åren.

   Radera
  3. Sofia: Kan stämma bra eftersom man själv inte tittar på så mycket serier :)

   Radera