måndag 11 juni 2012

Clear and Present DangerTitel: Clear and Present Danger / Påtaglig fara
Genre: Action/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1994
Regi: Phillip Noyce
I rollerna: Harrison Ford, Willem Dafoe, Anne Archer, Joaquim de Almeida

Handling: När Jack Ryans chef blir sjuk får han ta över befälet och hans första uppdrag blir att undersöka mordet på en av presidentens vänner. Han var en amerikansk affärsman med hemliga kontakter inom colombiansk knarksmuggling. Okänt för Ryan är att CIA redan har gjort i ordning en styrka som ska anfalla de colombianska knarksmugglarna. Ryan riskerar nu allt han har, sitt arbete och sitt liv för det enda han tror på, sanningen.

Omdöme: Intressant nog kände jag inte igen mycket från denna historia om Jack Ryan. Annat var det med den föregående filmen om Jack Ryan, Patriot Games (1992). Här tar han sig an den colombianska knarkkartellen och hamnar mitt i skottelden när han börjar komma för nära topparna som givetvis inte vill att den amerikanska regeringen ska lägga sig i deras verksamhet.Harrison Ford repriserar rollen som Jack Ryan och denna gång får han en del nya ansikten runt omkring sig eftersom hans chef James Greer (James Earl Jones) blivit svårt sjuk och lämnat över sin tjänst till sin vän Jack. Det innebär att Jack kommer arbeta nära den amerikanska presidenten (som påminner en del om George Bush den äldre). Det står tidigt klart att två av Jacks medarbetare, och presidentens, har något hemligt på gång som har att göra med Colombia. Jack måste försöka ta reda på vad det är innan det är för sent.Att man tagit in Willem Dafoe är välkommet. Man kan lätt tro att han får spela huvudskurken, men istället är han med på tok för lite, åtminstone under stora delar av filmens första en och en halv timme. Han får vara med mer under sista halvtimmen som utspelar sig i Colombia, men tyvärr är denna del inte lika intressant som resten av filmen. Resten av filmen är inte strålande på något sätt, men funkar nog ändå lite bättre än föregångaren Patriot Games (1992).Problemet med filmen är att den är alldeles för lång med en speltid på en bit över två timmar. Det går bra under 90-100 minuter, men det blir alldeles för utdraget sista halvtimmen och Jack Ryan leker för mycket James Bond under denna sista del. Inget fel i att leka Bond, men han känns inte som, och är inte, en fältagent och därför känns det fel att han ska lägga sig i. På det stora hela ligger nog filmen på ungefär samma nivå som sin föregångare. Båda lider av typiska Hollywood-uppgörelser som drar ner filmen en aning.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.8

4 kommentarer:

 1. Jag vet att jag har sett den här men minns absolut ingenting av den. Inget bra betyg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag vet faktiskt inte om jag hade sett den tidigare eller inte. Tyckte jag kände igen storyn, men inte så mycket mer. Fast det gjorde att det blev aningen intressantare än Patriot Games som blev lite tråkig eftersom man kom ihåg så mycket.

   De är ungefär på samma nivå skulle jag vilja säga.

   Radera
 2. Wow, incredible blog layout! How long have you
  been blogging for? you made blogging look easy.
  The overall look of your web site is fantastic, as well as the content!
  Here is my webpage : parfum

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Thanks for the kind words! I've been blogging since 2008.

   I'll let the spam pass this time ;)

   Radera