fredag 15 juni 2012

The Crying GameTitel: The Crying Game
Genre: Drama/Thriller
Land: Storbritannien/Japan
År: 1992
Regi: Neil Jordan
I rollerna: Stephen Rea, Jaye Davidson, Forest Whitaker, Miranda Richardson, Jim Broadbent

Handling: En brittisk soldat på permission tillfångatas av IRA. En av hans fångvaktare fattar sympati för soldaten och förmår inte döda honom.

Omdöme: Här har vi en film som jag länge velat se, men som bara inte blivit av. Filmen blev väldigt omtalad när den kom och jag visste att den innehöll något kontroversiellt. Jag var ganska säker på vad det var, men det visade sig inte alls stämma, vilket var ganska skönt.Att filmen skulle handla om IRA och en kidnappning förstod jag, och det är precis så filmen inleds där den brittiske soldaten Jody (Forest Whitaker) kidnappas. IRA vill att en av deras egna som tillfångatagits ska släppas inom tre dagar, annars dödar de Jody. Fergus (Stephen Rea) är den huvudsakliga fångvaktaren under dessa dagar och blir snart vän med Jody, vilket leder till ett dilemma då det är han som ska avrätta sin gisslan...Något som överraskar är att filmen inte fortsätter på det spår som man inlett, vilket jag trodde skulle fortsätta filmen igenom. Istället är historien indelad i tre delar där allt egentligen förändras efter den första delen. Detta kändes överraskande och det skulle bli mer av den varan. Filmens omtalade punkt blev helt klart överraskande eftersom jag hade förväntat mig något annat.Filmen kom att vinna en Oscar för bästa manus, säkerligen för att man vågade ta ut svängarna och det faktum att man berättat tre historier på detta sätt. Man lurar liksom tittaren att tro att filmen ska vara på ett visst sätt, handla om en sak, men sen bakar man in något helt annat, intressant.Jag blir inte helt såld trots att jag gillar att man delat in det i tre delar. Stephen Rea och Jaye Davidson blev Oscarsnominerade och bidrar till att historien känns trovärdig och genuin. Däremot är filmens sista del inte så effektiv som den nog borde ha varit. Det är den första och andra delen som bjuder på det mesta av det bästa.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

 1. Har inte sett den här sedan den gick upp på bio så för min del blev den helt klart en stor överraskning. Men jag är förvånad att du kunde se den så här pass många år efteråt ospoilad. Det är bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag håller med, det är både konstigt men bra :) Jag trodde *SPOILER* att överraskningen skulle vara att de skjuter gisslan på slutet eller liknande *SPOILER SLUT*

   Lite kul att Forest Whitaker är med som britt. Han är duktig, men funkar väl inte riktigt som britt...

   Radera