lördag 16 juni 2012

Indiana Jones and the Last CrusadeTitel: Indiana Jones and the Last Crusade / Indiana Jones och det sista korståget
Genre: Action/Äventyr
Land: USA
År: 1989
Regi: Steven Spielberg
I rollerna: Harrison Ford, Sean Connery, Alison Doody, Denholm Elliott, River Phoenix, John Rhys-Davies

Handling: Alla tiders äventyrare, den oöverträffade Indiana Jones, är på jakt efter den heliga graalen, en skräckfylld utmaning som leder till rader av hissnande sammandrabbningar. Färden går via Venedig och Berlin till Nordafrika, och spänningen når sin kulmen när vår hjälte försöker frita sin gamle far.

Omdöme: Indiana Jones är redo för ett nytt äventyr och denna gång får han inga skrikande barn att ta hand om. Denna gång får hans sin far Henry Jones (Sean Connery) och nazister på halsen. Och det är givetvis klart mycket trevligare än vad föregångaren kunde bjuda på.Sean Connery dyker inte upp förrän efter trekvart, men värdet av att ha honom i filmen är stort. Han tillför lagom avlastning för Harrison Ford och de två har flera trevliga ordväxlingar med varandra. Henry och Indy drar inte jämnt ut så detta äventyr kan föra dem närmare varandra - om de överlever vill säga.Nazister är alltså det största hotet och det integreras väl i historien. Nazism på film har en slags dragningskraft, det gör sig allt som oftast bra. Och vem kan motstå Dr. Elsa Schneider (Alison Doody), en vacker nazi femme fatale som förför och lurar till höger och vänster. Hon är förmodligen den bästa kvinnan Indy har haft att göra med, vilket Indy verkar hålla med om.Filmen har kanske en liten svacka när det i mitt tycke blir för mycket under tank-scenerna. Det var också en av få scener jag kom ihåg och såg fram emot. De är inte dåliga, men för utdragna. Som tur är bjuds man efter det på en bra avslutning på filmen då det blir ett klassiskt utmanaräventyr för Indy och hans vänner.Detta är den starkaste delen i serien tillsammans med den första, Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981). Man har en intressant historia, en bra uppbyggnad, ganska bra mitt, och en stark avslutning. Connery gör mycket för humorn och att det hela får lite mer tyngd än den föregående delen som tyvärr var för lättsam och lite fånig.3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.3

6 kommentarer:

 1. Detta är den tredje filmen va? Minns ärligt talat inte så mycket av den men jag tror att jag tycker ungefär som du. Borde egentligen se om Indiana Jones-filmerna. Raiders of the Lost Ark är en favorit inom äventyrsgenren och även en barndomsfavorit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart Noir: Det stämmer, det här var den tredje filmen och den som är bäst tillsammans med Raiders of the Lost Ark (den första). Bra äventyrsfilmer man kan se om efter ett par år.

   Radera
 2. Inte lika bra som ettan, men _betydligt_ bättre än tvåan. Fast vad kan man vänta sig, med Sean Connery istället för Kate Capshaw?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Haha, ja Connery är "lite" stabilare, ingen tvekan om det. Jo, jag håller med om att tvåan nog är klart sämre, även om jag inte gav den något dåligt betyg. Fast denna är väl en svag fyra medan tvåan ligger på en svag trea.

   Radera
 3. Japp instämmer bästa filen efter ettan. Den har ett antal scener som jag gillar mycket även filmens humor passar mig bra: "A poor choise" (om jag nu minns rätt)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Humorn är helt klart en av filmens starkaste sidor och den står oftast Connery för.

   Radera