måndag 11 juni 2012

Indiana Jones and the Temple of DoomTitel: Indiana Jones and the Temple of Doom
Sv. Titel: Indiana Jones och de fördömdas tempel
Genre: Action/Äventyr
Land: USA
År: 1984
Regi: Steven Spielberg
I rollerna: Harrison Ford, Kate Capeshaw, Jonathan Ke Quan, Amrish Puri

Handling: Filmvärldens tuffaste äventyrare Indiana Jones dyker upp på ett nytt äventyr. Den här gången ställs Indiana öga mot öga med djävulsdyrkare som inte tvekar att offra människor för att nå kontakt med de högre makterna...

Omdöme: Denna den andra del om äventyraren och arkeologen Indiana Jones (Harrison Ford) ses oftast som den svagaste delen av de tre filmerna som kom under 80-talet. Med en tafatt kvinna vid sin sida, sångerskan Willie Scott (Kate Capeshaw), och den kinesiska ungen Short Round (Jonathan Ke Quan), är det inte så konstigt att filmen inte alltid tas emot med öppna armar. Men man kan inte klaga på äventyret man bjuds på.Indy och hans två vänner tar sig från 30-talets Shanghai med flyg. De har blivit jagade av onda män som vill se dem döda. Därför kraschas planet, men givetvis lyckas Indy, Willie och Short Round undvika döden i sista sekunden. Istället hamnar de i en djungel i Indien där de bestämmer sig för att hjälpa lokalbefolkningen som blivit av med en sten. En sten som de säger ger deras by kraft. Utan stenen har ett mörker fallit över deras familjer och skörd, och där barnen försvunnit.Den första timmen bjuder på klassiskt äventyr. De når fram till "The Temple of Doom" där stenen lär finnas och det är här man senare påträffar en grupp djävulsdyrkare. Här tappar filmen lite fart och för stor tid spenderas på att försöka bekämpa dessa djävulsdyrkare. Efter det är det dags att ta sig ut och här försöker man hela tiden bräcka den tidigare scenen med en ny actionladdad scen. Det blir lite för mycket och det är något som ofta är problemet med den här typen av film. Det funkar inte riktigt när det blir för mycket action helt enkelt. En sak är dock säker och det är att det hela är mycket välgjort.Harrison Ford är stabil som vanligt som Indy och lite överraskande funkar även hans två vänner helt ok. Kate Capeshaw var i princip helt okänd när hon fick rollen före bl.a. Sharon Stone, som förvisso inte heller var särskilt känd än. Capeshaw skulle sedermera bli regissören Steven Spielbergs fru, så jag antar att Sharon Stone ändå var glad att hon inte fick rollen. Karaktären Short Round är ganska skrikig, speciellt mot slutet, och låter lite som chipmunkarna eller liknande. Dock inte SÅ störande som jag ville minnas att han var, men ändå inte bra.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.5

4 kommentarer:

 1. Här har du de två mest irriterade karaktärerna i filmhistorien om jag får välja. Jag brukar skippa den här filmen när jag är sugen på I.J och äventyr.
  Det är synd att S.S tappar konceptet totalt i den här filmen för den har många minnesvärda actionscener. Jag undrar egentligen vad han tänkte på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Läste efter att ha sett filmen att detta är den IJ film han hade minst roligt på under inspelningen. Varför man skapade två så jobbiga karaktärer är en bra fråga. Förmodligen var det manusförfattarna som skapade karaktärerna, men samtidigt är det upp till SS att se till att de blir bra, och det gjorde han uppenbarligen inte.

   Men, jag störde mig faktiskt inte på dem så mycket som jag trodde på förhand. Och eftersom det är ett bra äventyr går den att se.

   Radera
 2. Jag är en av de som tycker att den här är den svagaste av den ursprungliga trilogin. Ja, en massa äventyr men det slafsas totalt till av irriterande karaktärer, men framförallt en soppa av sexism, exotism och äckelpäckel bara för sakens skull. Under all kritik på flera plan är mitt omdöme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Mmm, jag kan förstå din kritik och jag trodde jag skulle vara mer kritisk själv. Andra halvan av filmen blir lite för mycket transportsträcka (fast med action på actionscen), men den bjuder också på mycket äventyr och det är ju det man är ute efter.

   Radera