söndag 17 juni 2012

IntruderTitel: Intruder
Genre: Skräck
Land: USA
År: 1989
Regi: Scott Spiegel
I rollerna: Elizabeth Cox, Renée Estevez, Dan Hicks, Sam Raimi

Handling: Personalen på Walnut Lake Market får ett sorgligt besked; butiken ska slås igen och säljas. De kommer nu förlora sina jobb, och till råga på allt så har de ett långt kvällspass framför sig - butiken ska städas iordning och allt ska märkas om till halva priset. Kvällen börjar dramatiskt då Jennifers argsinte pojkvän dyker upp och startar ett slagsmål. Han blir snart utslängd, men så lätt blir de inte av med honom. Bråkmakaren smyger omkring utanför affären - på något sätt ska han få som han vill. Kvällen rullar på, personalen arbetar vidare. Men för flertalet av de anställda blir detta den sista kvällen i livet då en mördare tar livet av dem en efter en på de mest brutala sätt...

Omdöme: Det är alltid lite osäkert med en relativt okänd skräckfilm som denna. Oftast brukar man kunna titta på skådespelarlistan för att se om man hittar några kända namn som brukar tyda på lite kvalité. Här hittar man inte mycket av den varan. Det visar sig också tidigt att filmen har stora problem med just skådespeleriet. Utan tvekan ett problem som förstör mycket redan från början.Efter att ha fått lära känna (de tråkiga) karaktärerna inne i livsmedelsbutiken är det så dags för det roliga att börja. Det har då gått över en halvtimme av filmen så det är på tiden att man bjuds på något som väcker ens intresse. Morden är på det stora hela klart intressanta och oftast väl genomförda. Några sticker ut lite extra och gör det hela värt en titt om man gillar slashers. Däremot funkar sällan humorn i filmen (förutom vid några enstaka mord).Musiken lever två liv kan man säga. Under de uppbyggande scenerna skapar den fin stämning med sin synthmusik. När det däremot är dags för blodet att spruta är musiken horribelt dålig med pianoklankande och annat oljud. Det blir frustrerande och en förklaring till varför det är så stor skillnad på kvalitén är att den ena delen av musiken (förmodligen den som är bra) har återanvänts från en annan film medan man lagt till extra musik som alltså inte är av samma klass.På det stora hela är det här en riktig B-slasher. Det enda som egentligen fungerar filmen igenom är kameraarbetet där man hela tiden försöker hitta roliga vinklar. Det funkar klart bäst under mordscenerna då det blir lite för tjatigt resten av filmen. Det visar trots allt att man tänkt till lite och haft kul när man gjort filmen.Att regissören Scott Spiegel tog hjälp av vännerna Sam Raimi, regissören som bl.a. gjorde Evil Dead-filmerna, och Lawrence Bender, producenten som senare producerade Quentin Tarantinos filmer, tyder på att det fanns lite idéer. Synd bara att man inte fick till helheten och hade bättre skådespelare.1 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
10 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.1

6 kommentarer:

 1. Haha en etta på skådespelare är det inte ofta man får se!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart Noir: Haha, nej, men här var det inte så svårt att dela ut. Iofs var det inte alltid uruselt (fanns några ljusglimtar), men det var verkligen skrattretande dåligt på det stora hela.

   Radera
 2. Det här är en liten kultfavorit hos mig. Jag minns att jag älskade stämningen filmen hade och blev lite besviken på avslutningen - som så ofta händer i skräckfilmer då de kanske bättre än några andra filmer bygger upp en stämning som ju logiskt nog nästan aldrig går att avsluta utan att rasera allt genom att avslöja för mycket av det mystiska.

  Jag minns inte att jag tyckte skådespeleriet var uruselt direkt, men det är ju en typisk b-film och den höll väl standardklass med de förutsättningarna. Kul att Evil Dead/Maniac Cop-Bruce Campbell dyker upp i en cameo också. :)

  Roligt att den här filmen blev startskottet för Lawrence Benders producentkarriär också så vi har indirekt den här att tacka för att Tarantino gjort det han gjort, som du ju nämnde också.

  Det jag älskar mest med filmen är de fantastiskt härliga förutsättningarna för en rolig skräckis den får genom att utspela sig i en matbutik! Perfekt miljö om man vill göra en lågbudgetskräckis och jag hoppas få se mer av den varan i bättre filmer.

  Nästan så jag borde skriva en egen filmidé med de förutsättningarna, bara jag kan komma på ett bättre slut än i Intruder. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jimmy: Tack för den utförliga kommentaren !

   Jag störde mig på att humorn inte funkade särskilt bra i filmen. Sen tog det lite för lång tid innan det hände något (runt 30-40 minuter) och det är lite för långt för en sån här film. Sen kom plötsligt en massa slasherscener och det var kul, men när sedan mördaren avslöjades tappade filmen då mördaren plötsligt blev korkad och "mänsklig".

   Men jag håller med om att premissen är bra och på sina håll är den riktigt lyckad.

   Radera
 3. Inget man direkt kommer att lägga på minnet ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Nej, det kan man inte direkt påstå, även om vissa scener var underhållande för stunden ;)

   Radera