fredag 1 juni 2012

Iron SkyTitel: Iron Sky
Genre: Action/Sci-Fi/Komedi
Land: Finland/Tyskland/Australien
År: 2012
Regi: Timo Vuorensola
I rollerna: Julia Dietze, Götz Otto, Christopher Kirby, Udo Kier

Handling: Vid andra världskrigets slut flydde nazisterna till "the dark side of the moon" och byggde upp en hemlig månbas, en flotta med rymdskepp och förberedde sig för att erövra Jorden. När en amerikansk astronaut landar lite väl nära månbasen och tillfångatas, tillsammans med sin fantastiska smart phone, inser man att ett teknologiskt genombrott skett på Jorden och åker för att hämta fler. Väl där, 70 år senare, är det dags. Fjärde riket ska resas.

Omdöme: Vem har inte drömt om att nazister lyckades fly och hålla sig gömda någonstans, kanske på månen ? Nja, kanske inte direkt, men trots allt en rolig idé som man allt var lite nyfiken på. Det är givetvis svårt att göra en sån här film seriös, men man har faktiskt inte gjort det hur korkat som helst. Man har trots allt lyckats väl med effekterna och fotot, med tanke på att detta inte är någon blockbuster. Budgeten låg på runt €7.5m, vilket givetvis är en struntsumma i sammanhanget. Man har alltså gjort ganska mycket med detta.


Man kan lätt dela upp filmen i två delar. Den första, och i mitt tycke den bättre av de två, är när nazisterna tillfångatar en svart astronaut uppe på månen. Efter diverse turer tar de med honom ner till Jorden för att där ta ett möte med presidenten. Här bjuds man på humor och ett flyt i storyn. När man sedan ska återvända till månen och starta ett krig, ja då tappar filmen intresset ganska fort. Handlingen faller isär allt mer och de roliga situationerna blir allt färre ju längre tiden går.


Man kan inte kräva att bjudas på något bra skådespeleri, och det är inte många kända namn som dyker upp. Men en lysande stjärna måste ändå sägas är Julia Dietze som Renate Richter i huvudrollen. Det känns som man kan få se henne i lite fler filmer efter detta. Det hela måste ändå ses med glimten i ögat och då får man en blandning mellan Stjärnornas krig och en lång Rammstein-video. Filmen är på knappa 90 minuter, men när stjärnornas krig drar igång känns det längre än så...


2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.9

8 kommentarer:

 1. Thanx! Nu slapp jag wastea precious time..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Haha, men vem vet, du kanske skulle uppskatta den ? Den är trots allt ganska underhållande på sina håll.

   Radera
 2. Håller med om huvudrollsinnehaverskan hon var i en klass för sig jämfört med de andra skådisarna. Annars var vi nog ganska väl överrens

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Skönt att det inte bara var jag som tyckte att hon stod ut bland de annars högst mediokra skådespelarna ;)

   Radera
 3. Håller med dig och filmitch om att Julia var ett riktigt fynd i sammanhanget, vilket hänger ihop med att karaktären Renate funkade riktigt bra. Tyckte jag i alla fall. Början är klart bästa men jag tyckte även att jord-biten var oväntat underhållande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Du har rätt, karaktären är den enda som håller måttet. Hon höll ihop storyn.

   Jord-biten funkade, och som du säger var inledningen bra. Problemet började när de skulle återvända "hem" och stjärnornas krig drog igång.

   Radera
  2. Jag tyckte faktiskt till och med den biten var riktigt underhållande. Ja, jag hade nog fått förväntningarna rejält sänkta för jag är absolut nöjd.

   Radera
  3. Sofia: Bra, då hade du rätt inställning till filmen redan från början och den funkade alltså rakt igenom för dig :) Tycker helt klart det var rätt att filmen hade glimten i ögat från början till slut.

   Radera