torsdag 28 juni 2012

Mina favoritfilmer - 2008

Inte alls lätt att välja vilken som ska vara nummer ett. Här återfinns flera Oscarsfilmer och det syns även på antalet amerikanska filmer på listan. Ett ganska jämnt och bra filmår, men utan den riktiga spetsen.

På topp tio återfinns filmer från:

7 USA
2 Storbritannien
1 Sydkorea


#10 Iron Man (Jon Favreau)En miljardär och vapentillverkare, Tony Stark, konfronteras med sina forna synder efter att ha blivit skadad av ett av sina egna vapen. Utrustad med en högteknologisk skyddsdräkt blir han Iron Man och börjar bekämpa ondskan över hela världen.

En av få superhjältefilmer som jag uppskattar och en av orsakerna är att man får se en mänsklig superhjälte. Robert Downey Jr passar helt perfekt och ger karaktären rätt gnutta humor och kaxighet.


#9 Valkyrie (Bryan Singer)Under mitten av andra världskriget återvänder överste Claus von Stauffenberg till sitt hemland för att ansluta sig till den grupp militärer som konspirerar för att mörda Hitler och befria Tyskland från diktatorskap. I en tid där ingen går att lita på tvingas von Stauffenberg leda operationen och spela ett dubbelspel för att sedan själv genomföra mordförsöket på Hitler.

Trodde på förhand inte detta skulle vara något speciellt. Tom Cruise som tysk var kanske inte det första man såg framför sig. Men Bryan Singer (regissör till bl.a. The Usual Suspects) gav filmen rätt stämning och spänning, och Cruise funkade över förväntan.


#8 The Boy in the Striped Pyjamas (Mark Herman)Åttaåriga Bruno är son till en tysk officer under andra världskriget, vars befordran tar hela familjen från trygga Berlin till en öde plats där Bruno inte har något att göra eller någon att leka med. Uttråkad och nyfiken trotsar han sin mors uppmaning om att inte utforska bakgården och springer iväg till "farmen" han har sett från sitt sovrumsfönster. Där träffar han Shmuel, en pojke i hans egen ålder som lever i en annan värld på andra sidan taggtrådsstängslet. Brunos möte med pojken i randig pyjamas leder till en mycket speciell vänskap.

Till en början kändes filmen ganska medioker, men när den lilla pojken börjar besöka sin vän i randig pyjamas börjar saker och ting hända. En oförglömlig upplösning i denna lilla pärla gör filmen mer än värd att se.


#7 The Hurt Locker (Kathryn Bigelow)I krigets kaos tvingas en bombstyrka på uppdrag i Irak till en farlig katt-och-råtta-lek där alla skulle kunna vara fienden och allt skulle kunna vara en bomb.

Oscarsvinnare som slår till med full kraft ett par gånger, vilket räcker till att skapa något man sent glömmer. Jeremy Renner gjorde sig ett namn och Kathryn Bigelow vann som första kvinnliga regissör en Oscar.


#6 Felon (Ric Roman Waugh)En kärleksfull familjefader förlorar allt när han oavsiktligt dödar en inbrottstjuv som har tagit sig in i hans hem. Han döms till tre års fängelse för dråp och får sitta av tiden på sluten anstalt, där samhällets regler inte gäller.

Denna lilla fängelsefilm överraskade och visade att både Stephen Dorff och Val Kilmer fortfarande kan när de får rätt roller att jobba med. Bättre än den ordinarie fängelsefilmen.


#5 Frost/Nixon (Ron Howard)Filmen baseras på en omtalad TV-intervju i fyra delar från 1977, där den berömde engelske talk show-personligheten David Frost intervjuade Richard Nixon, som några år tidigare fått avgå efter Watergate-skandalen.

En ganska fascinerande film som på förhand lät lite småtrist, men som lyckades skapa nerv och bra skådespeleri, främst av Frank Langella i rollen som Richard Nixon.


#4 Changeling (Clint Eastwood)En moders önskan att få återse sin son blir verklighet då han efter att ha varit försvunnen i månader återvänder hem. Men något är inte som det ska och hon börjar misstänka att pojken som kommit tillbaka inte är hennes son.

Clint Eastwood bjöd här på ett starkt drama där Angelina Jolie stod i fokus, men där den starkast lysande stjärnan ändå var "skurken", utmärkt spelad av Jason Butler Harner.


#3 Slumdog Millionaire (Danny Boyle)Jamal Malik är en fattig 18-årig föräldralös ung man från Mumbais slumområden. Han är en fråga ifrån att vinna 20 miljoner rupier i det indiska "Vem vill bli miljonär", men när programmet tar paus över natten arresteras han, misstänkt för fusk...

En film som tog alla med storm, men blev senare lite illa omtyckt just för att alla hyllade den. Danny Boyle fick ihop allt i fin symbios och lyckades skapa en Oscarsvinnare.


#2 The Chaser (Na Hong-jin)Jung-ho är en f.d. polis som nu livnär sig på att vara hallick. Han stör sig på att hans tjejer försvinner utan att betala av sina skulder. Efter att ha sänt iväg en tjej till en kund upptäcker han att kundens telefonnummer är detsamma som han tagit emot när han skickat iväg tjejerna som senare försvann. Han är fast besluten att hitta sin tjej till varje pris, med eller utan polisens hjälp.

Utan tvekan en fartfylld och nervkittlande film som fortsätter den fina koreanska traditionen under 2000-talet. En film som fungerar väl även vid omtitt och bjuder på mycket av det typiska inom koreansk film.


#1 The Wrestler (Darren Aronofsky)I slutet av 80-talet stod wrestlaren Randy "The Ram" Robinson på toppen av sin karriär. Tjugo år senare är hans stjärnstatus ett minne blott. Tillvaron är livlös men lyses upp av helgerna då Randy brottas i små slitna gymnastikhallar och samlingslokaler inför några få men dedikerade fans. Då Randy sliten av det hårda livet helt tappat kontakten med sin dotter Stephanie, är det kärleken till sporten som driver honom framåt.

En oerhört stark historia där Mickey Rourke gör sitt livs roll. Hans kärlek till sporten och hans misslyckande som far är hjärtskärande, gripande och tragiskt.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Cloverfield
The Dark Knight
Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father
Flammen & Citronen
Gran Torino
Lovely, Still
Låt den rätte komma in
Mesrine: Part 1 & 2
Pour elle / Anything for Her
Revolutionary Road
Seven Pounds
Still Walking
The Stoning of Soraya M.
Surveillance
Taken
Venkovský ucitel / The Country Teacher
WALL·E

---

Sämsta filmen: The Ruins

Inget snack om saken - riktigt usel på alla sätt och vis. Irriterande dålig.


Största besvikelsen: Der Baader Meinhof Komplex

Såg fram emot den här och med tanke på materialet man hade att jobba med kunde man kräva mer. Helt ok trots allt, men borde varit så mycket bättre.

36 kommentarer:

 1. Skummat igenom din lista. Du blandar bra filmer med en dålig på dina lista! :-) Du får veta mer när jag kommer fram till 2008 i min egna toppliste-serie! Hehe...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Haha, blir intressant att se. Fanns ingen film detta år som fick mer än 4/5 av mig. Problemet var att flera fick det och det var inte alls lätt att välja ordning på dem. Nu fick det bli The Wrestler pga Rourkes oförglömliga prestation...

   Radera
 2. Här var det lite fler filmer jag har sett!

  1. The Chaser
  2. Changeling
  3. The Dark Knight
  4. The Wrestler
  5. Avsked
  6. Låt den rätte komma in
  7. Gran Torino
  8. Revolutionary Road
  9. Hunger
  10. The Hurt Locker

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Intressant, och jag håller med om det mesta. Kul att se The Chaser i topp. Jag valde mellan The Wrestler och The Chaser för topplaceringen och där kan det kastas om beroende på när man gör listan ;)

   Radera
 3. The Chaser är den enda jag inte sett. Bra lista men Hurt lockers storhet har jag aldrig riktigt begripit mig på. De andra filmerna är bra val. Hade nog stoppat in The Dark night på listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: The Chaser tillhör lätt topp tio koreanska filmer, kanske topp fem.

   The Hurt Locker är kanske inte superbra, men när den är som bäst är den riktigt bra. Den har dock lite svagare partier.

   The Dark Knight kan mycket väl slå sig in på listan i framtiden. Än så länge är den bara nära ;)

   Radera
 4. In Bruges är en av mina favoriter från 2008. Bra lista annars, måste ta och kolla The Chaser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jonathan: Tack ! Ja, In Briges vet jag att många är extra förtjusta i. Själv tyckte jag den kom igång ordentligt när Ralph Fiennes dök upp på allvar. En klart intressant film är det dock, även om den i mitt tycke har hyllats lite väl mycket ;)

   The Chaser är en av de bästa koreanska filmerna. Jämnt mellan den och The Wrestler om förstaplatsen.

   Radera
 5. Återigen något fler sedda, men det känns inte riktigt som om vi delar samma favoriter...

  1. Waltz With Bashir
  2. The Hurt Locker
  3. The Dark Knight
  4. Frost/Nixon
  5. Cloverfield
  6. Die Welle
  7. Wall-E
  8. Iron Man
  9. Tropic Thunder
  10. The Bank Job

  Bubblare:
  Gran Torino
  Kung Fu Panda
  Max Manus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Nja, jag tycker allt din lista ser helt ok ut :)

   Waltz with Bashir har jag inte sett. Lockar inte direkt heller. Trodde den skulle vinna Oscarn för bästa utländska, men när den inte gjorde det hoppade jag den.

   The Dark Knight blir jag allt mer sugen på att se om (igen). En film som säkerligen kommer höjas och kanske en dag ta sig in på listan.

   Cloverfield gillade jag, men det fanns trots allt bättre filmer från året. Första gången jag såg den var en häftig upplevelse då jag såg den innan man visste något om den.

   Die Welle har en intressant tanke, men funkade inte riktigt fullt ut tyvärr.

   Tropic Thunder hade sina ögonblick, men som helhet var den inte tillräckligt stark.

   The Bank Job var överraskande bra faktiskt, även om det inte var mer än en stark trea.

   Grand Torino gillade jag mer andra gången jag såg den. Då såg jag den mer som komedi och det blev mer underhållande så.

   Kung Fu Panda och Max Manus har jag inte sett.

   Radera
 6. Nej, till viss del är listan ett klart resultat av att jag inte sett jättemånga filmer från året. Men Waltz With Bashir kan jag verkligen rekommendera, jag tyckte den var mycket stark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Mmm, den verkar allt vara intressant, animerad och allt, så jag ska försöka se den en dag nu när du rekommenderar den.

   Radera
 7. In Bruges är med på min lista helt klart. Jag börjar nästan bli sugen på att göra egna listor även om jag inte är en listperson. ;) Kanske kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ja, In Bruges är ju en favorit för många. Kanske ska se om den.

   Haha, ja det vore kul. Men jag vet att du inte brukar vara så förtjust i att göra sådana listor själv.

   Radera
 8. Jag saknar Gran Torino på din lista. Det är en av mina absoluta favoriter från 2008.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Jag gillade den andra gången jag såg den och Clint Eastwood är skön. Men mer än en svag fyra blev det inte. Kunde ha tagit med den som en av de som var nära att komma med, det är sant.

   Intressant att det var en av dina favoriter.

   Radera
 9. Jag har sett Gran Torino och In Bruges. De var ok.

  Det stora felet på din lista är nr 4, Changeling som var usel! :-)
  Don't shoot the messenger... Jag måste rösta med hjärtat... Man vinner inga matcher i utvisningbåset... Bollen är rund...

  :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Jo, både Gran Torino och In Bruges var helt ok, ja bra. Men inte så att de kom med på listan.

   Jag såg det, ja. Synd att du inte gillar den, men så kan det bli ibland. Finns många filmer där ute som blir hyllade av många som jag inte inte alls gillar. Tur att det inte händer alltför ofta att vi är SÅ oense ;)

   Radera
 10. Tja, jag hade ju reviderat min lista en smula. Men för nästan alla topp tio det här året tyckte jag det var jättesvårt att rangordna dem inbördes.Tycker nog inte att den randiga pyamasen var tillräckligt stark men den får kanske lida för samma förhållande som gäller för Slumdog -- jag hade läst boken först...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Håller definitivt med, inte alls lätt att rangordna detta år. Efter plats tre tycker jag det blir svårast.

   De flesta av filmerna har endast setts en gång vardera (undantaget The Wrestler, The Chaser och The Hurt Locker).

   Radera
 11. Nu är min lista klar och Chaser som jag tidigare inte sett har jag nu kollat in. Det räckte åtminstone till att bli en bubblare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Bubblare är inte helt fel, även om jag personligen tycker den är given bland toppfilmerna från året :)

   Radera
 12. Grymt bra lista - och vi överlappade med två (Hurt Locker och Valkyrie). Många verkar placera The Wrestler högt - och jag har inte ens sett den. Måste se den snart känner jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Magnus: Välkommen hit och tack! Ja, The Wrestler håller jag högt. Den höll faktiskt så pass väl när jag såg om den att den tog sig upp på första platsen.

   Radera
 13. Felon är den enda film på din lista som jag (fortfarande) inte har sett men det kommer bli av. Sen gillar jag jättemycket att du har med Iron Man på listan, du som inte gillar superhjätefilmer. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Felon är den klart minst kända filmen på listan, men det ska inte hindra en från att se den. Minns den som tät och bra.

   Undrar hur Iron Man skulle stå sig vid omtitt? Men då gillade jag den och det är som sagt ovanligt vad gäller superhjältefilmer.

   Radera
 14. Två överlapp och många filmer på din lista jag inte sett av vilka Frost/Nixon kanske är den jag är mest sugen på...

  Jag hade glömt att du hade med Changeling. Den är ju utsedd till årets sämsta film på den ansedda bloggen Fripps filmrevyer... ;-). Sannerligen ett splittrat år bland bloggvännerna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Haha, ja jag minns att du inte alls gillade Changeling. När jag nyligen tittade igenom min lista var det faktiskt den som inte kändes helt rätt på listan. Men tills jag ser om den får den behålla sin plats.

   Radera
 15. Intressant lista du har. Endast Hurt Locker som vi har gemensamt. Och efter allas tjat om Iron Man, som jag tyckte var rent ut sagt skitdålig fast jag inte riktigt minns varför, KANSKE jag bör ge den en ny chans. Jag gillar ju Robert Downey Jr. Kul att du lyfte upp en film med Val Kilmer. Jag diskuterade honom med en filmintresserad vän nyligen och frågade oss vad som hände där egentligen? Varför blev det bara massa konstiga roller i filmer man inte sett efter Batman? Han var med i Ricky Gervais tv-serie "Life's Too Short* och spelade sig själv i en mycket rolig scen: https://www.youtube.com/watch?v=0yMmiJHOLuI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cecilia: Tack och välkommen hit!

   Intressant att bara The Hurt Locker var överlapp, men det är bra med lite varierad smak :)

   Jag brukar vanligtvis tycka superhjältefilmer är medelmåttiga (eller sämre), men just Iron Man funkade bra på mig.

   Val Kilmer? Ja, jag håller med. Han var duktig i sina bästa stunder, men han gick nog ner sig lite för mycket för att bli något riktigt stort...

   Radera
 16. Haha, vi har endast ett överlapp men det är å andra sidan på plats ett! Ser att jag faktiskt kommenterat tidigare här, och nu har jag ju gjort min lista... två år senare. ;)

  10. Nä, nu får jag allt dra till med klassikern "överskattad"
  9. Mm, den var bra mycket bättre än jag trodde. Spännande men räcker inte till topp-10.
  8. Aldrig hört talas om. Låter intressant men den där ungen ser ut som tagen ur en skräckis med onda barn. ;)
  7. Hyfsad men blev aldrig helt engagerad. ZD30 så mycket bättre.
  6. Inte sett. Val Kilmer ser ut som Jeff Bridges.
  5. Hedersomnämnande fick den av mig. Kan vara Ron Howards bästa film.
  4. Inte sett och ska man lita på Henke så ska man låta det förbli så. ;)
  3. Gillar den inte eftersom den hyllas av andra. ;) Närå, hyfsad men inte mer.
  2. Inte en av mina favoritkoreaner.
  1. High five!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ja, listan kom ju upp för två år sen och jag har inte uppdaterat den sedan dess. Främst pga att jag inte sett om någon av dem och ingen ny har slagit sig in.

   10. Iron Man - Möjligtvis överskattad, men när jag gick och såg den på bio (enda gången jag sett den) blev jag klart positivt överraskad.
   9. Valkyrie - Jo, jag blev också positivt överraskad av den.
   8. The Boy in the Striped Pyjamas - Inte? Du borde se den, tror du skulle gilla den.
   7. The Hurt Locker - Håller med, ZD30 är bättre, men i sina bästa stunder är denna riktigt stark.
   6. Felon - "Trevlig" fängelsefilm som jag gillade rakt igenom. Och ja, Kilmer ser ut lite som Bridges här.
   5. Frost/Nixon - Blev engagerad trots att den inte verkade så intressant på förhand. Bra skådespeleri.
   4. Changeling - Att se eller inte se. Man kan bara bilda sin egen uppfattning genom att se den ;)
   3. Slumdog Millionaire - Såg den innan all hype och då blev jag tagen av den. Inte sett den sedan dess, men kan mycket väl tänka mig att den inte skulla hålla lika bra.
   2. The Chaser - Tror jag sett den tre gånger och den håller mycket bra. Topp tio bland koreanerna.
   1. The Wrestler - Låg bakom The Chaser, men vid omtitt blev den etta. När en film växer trots att den redan är mycket bra vid första titten, då vet man att man har en klassfilm. Rourke är riktigt bra. High Five!

   Radera
 17. Så här ser min topp 10 för 2008 ut:
  10 The Wackness
  09 Doubt
  08 Quantum of Solace
  07 Changeling
  06 The Bank Job
  05 The Boy in the Striped Pajamas
  04 The Wrestler
  03 Frost/Nixon
  02 Lymelife
  01 The Dark Knight

  Bubblare: In Bruges, Doomsday, You Don't Mess With the Zohan, Hamlet 2, The Hurt Locker, Transsiberian, Tropic Thunder, Rambo, The Curious Case of Benjamin Button, Gran Torino

  Sämst: Meet the Spartans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din lista/kommentar.

   Då ska vi se vad du har med.

   10. The Wackness - Minns som ganska trevlig.
   9. Doubt - Tungt drama, välspelat men lite tråkig.
   8. Quantum of Solace - Inte den starkaste Bond-filmen, men sevärd trots allt.
   7. Changeling - Ja, den är inte alls tokig denna Eastwood-film.
   6. The Bank Job - Tyckte den var ganska bra.
   5. The Boy in the Striped Pajamas - Bra film det här.
   4. The Wrestler - Gillar den och inte minst Mickey Rourke. Mycket bra.
   3. Frost/Nixon - Bra "pratfilm" där inte minst Frank Langella är minnesvärd.
   2. Lymelife - Ej sett, men verkar intressant och kul att den hamnar så högt. Tar med mig tipset.
   1. The Dark Knight - Är inget fan av superhjältefilmer, men denna är bra.

   Radera
  2. Ja, Rourke är grym i The Wrestler! Fattar inte varför han inte fick en oscar för den insatsen.

   Radera
  3. Politik då de gav den till Sean Penn istället för Milk. Han var också duktig, men Rourke gjorde en oförglömlig prestation och borde som du säger självklart ha vunnit.

   Radera