torsdag 14 juni 2012

Mina favoritfilmer - 2010

Vilken film som var given etta var det inte mycket snack om. Eller rättare sagt fram till en viss dokumentär dök upp och hotade. Annars är det ett starkt fält där allt efter de två första platserna kan kastas om ganska friskt. Även några av filmerna utanför listan var riktigt nära att komma med.

På topp tio återfinns filmer från:

4 USA
3 Storbritannien
1 Brasilien
1 Tyskland
1 Australien

Uppdatering: Plats #7 (Incendies) tas bort från listan och ersätts med Animal Kingdom som tar sig in på plats #10. Samtidigt flyttas plats #8 (Hævnen) ner till plats #9. 2/4-15

Uppdatering: Tropa de Elite 2 tar sig in på plats #4. Hævnen tas bort från listan. 11/12-18


#10 Animal Kingdom (David Michôd)17-årige Josh växer upp i Melbourne och kämpar för sin överlevnad mellan sin kriminella familj och den polisdetektiv som han tror kanske kan rädda honom.

Stark film om en kriminell familj som hamnar i trubbel med rättvisan. Blixtrar till med full kraft på sina håll, bjuder på starkt skådespeleri och är genomgående stabil.


#9 The Ghost Writer (Roman Polanski)En brittisk spökskrivare blir anlitad att ta över skrivandet av den f.d. premiärministern Adam Langs memoarer då den förre spökskrivaren tragiskt omkom i en mystisk olycka. Under arbetets gång börjar spökskrivaren misstänka att den nu avlidne spökskrivaren kan ha varit på väg att avslöja en mörk hemlighet...

Roman Polanski skapar en stämning rakt igenom filmen som är lite av hans signum. Det är en spänning som ökar allt mer och det konspiratoriska filmen bjuder på är alltid välkommet.


#8 Toy Story 3 (Lee Unkrich)Woody, Buzz och de andra leksakerna hemma hos Andy har inte blivit lekta med på år och dar. Nu skall Andy till college och hans mamma kräver att han skall lägga sina gamla prylar i kartonger. Ta med, upp på vinden eller soptunnan. Olika faller leksakernas lott, men de bestämmer sig för att hålla samman i vått och torrt.

Efter ett långt uppehåll återvände vännerna och bjöd på ett riktigt underhållande och roligt äventyr. Frågan är om denna del inte är den bästa av de tre, möjligtvis att ettan fortfarande är bäst.


#7 Never Let Me Go (Mark Romanek)Kathy, Tommy och Ruth växte upp på ett isolerat internat på den engelska landsbygden. De fostrades till att tro att de var speciella och att deras hälsa var viktig inte bara för dem själva utan även för samhället. Men varför var de egentligen där ?

Förväntade mig en halvljummen film med tanke på att skådespelarna inte var några jag är direkt förtjust i. Men så visade det sig bli en mycket trevlig överraskning där musiken är riktigt bra och passande. Sorglig och bra rakt igenom.


#6 Das letzte Schweigen / The Silence (Baran bo Odar)Under en extrem värmebölja försvinner den 13-åriga Sinikka under exakt samma omständigheter som en flicka 23 år tidigare. De dramatiska omständigheterna gör att de som var med om mordet 23 år tidigare tvingas möta sitt förflutna.

Blev snabbt förtjust i denna tyska film där regissören velat få till ett västern-aktigt foto och där stämningen är minst sagt tryckt. Karaktärerna är alla påverkade av det som hänt och frågan är egentligen om de vill veta vad som hänt och vem som ligger bakom.


#5 Shutter Island (Martin Scorsese)Året är 1954, mitt under det brinnande kalla kriget. Sheriff Teddy Daniels och hans nye partner Chuck Aule kallas till Shutter Island för att undersöka det osannolika försvinnandet av en kvinnlig massmörderska, som tycks ha rymt från ett låst rum på det ogenomträngliga Ashecliffe Hospital. Omgivna av snokande psykiatriker och livsfarliga psykopater på en avlägsen, vindpinad ö förstår de båda poliserna snart att inget är som de först trott.

Filmen sätter tidigt tonen. En ton som är mörk, kall och grå. Något står inte rätt till, men vad det är får man försöka lista ut. Gillar att man slänger in små detaljer som visar hur det egentligen ligger till som man lätt missar om man inte är uppmärksam. Funkar att se om, inte minst för just dessa detaljer.


#4 Tropa de Elite 2 (José Padilha)Rio de Janeiros största problem är inte längre knarkhandeln i favelorna, utan korruptionen som genomsyrar polisväsendet och som sträcker sig högt upp i Brasiliens maktväsende. Löjtnant Nascimento inser att detta problem inte kan lösas med våld, utan med politik. Hans fiender är inte längre gatans slödder, utan högt uppsatta tjänsteman som visar sig vara långt mycket farligare. När familjen distanserar sig från Nascimento och hans fiender finns bland hans egna så står han allt ensammare i kampen för rättvisa.

En riktigt bra uppföljare som inte bara blir en upprepning av den första filmen utan lägger till ytterligare element. En film som funkar på flera plan och både får en att känna och tänka.


#3 Inception (Christopher Nolan)Dom Cobb är en skicklig tjuv, den absolut bästa i den farliga konsten i att extrahera; att stjäla värdefulla hemligheter från djupt inne i det undermedvetna under drömstadiet när hjärnan är som mest känslig. Cobbs ovanliga förmåga har gjort honom till en åtråvärd spelare i denna förrädiska nya värld av industrispionage, men det har också gjort honom till en internationell flykting och kostat honom allt han någonsin älskat.

En film som inte riktigt nådde ända fram första gången jag såg den, men som växt allt eftersom och säkerligen kommer bli bättre och bättre. En invändning jag har är att det blir lite för mycket kaka på kaka med de olika nivåerna samtidigt. Men å andra sidan är det ju så bra gjort att man lätt glömmer bort det.


#2 Senna (Asif Kapadia)Filmen handlar om Ayrton Sennas liv och tragiska död vid kraschen i San Marino 1994. En enkel man som var och förblir nationalhjälte i Brasilien och i stora delar av världen.

En av de allra främsta dokumentärerna jag sett och en som är gjord på ett väldigt spännande sätt. Inblicken i Formel 1-världen är fascinerande, inte minst hur motarbetad Ayrton Senna var. Det är svårt att inte bli starkt påverkad av vad man får ta del av.


#1 Blue Valentine (Derek Cianfrance)En historia om vunnen och förlorad kärlek berättad i tillbakablickar och i nutid. De många romantiska minnena gör att Dean och Cindy tillbringar en kväll där de gemensamt försöker rädda sitt äktenskap.

Med två utomordentligt bra prestationer av Ryan Gosling och Michelle Williams träffar den här filmen helt rätt. Samtidigt som den är väldigt romantisk på sina håll är den även jobbig. Utan tvekan den film som tilltalade mig mest från året.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Another Year
Armadillo
Biutiful
Black Swan
Carancho
Der Räuber
Dog Pound
The Fighter
Flipped
Hævnen
I Saw the Devil
Incendies
Megamind
Rush: Beyond the Lighted Stage
Secuestrados / Kidnapped
The Town
Trust
Waste Land

---

Sämsta filmen: The Expendables

Försökte den verkligen vara bra? I mitt tycke funkade inte mycket. Blev mest patetiskt.


Största besvikelsen: True Grit

Hade då inte sett originalet och visste inte riktigt vad som väntade. Trodde Coen-bröderna skulle bjuda på en minnesvärd film i en genre (thriller) de brukar bemästra. Men det hela blev ganska trist, även om den är helt ok.

16 kommentarer:

 1. Det här var en fin lista, måste jag säga. Håller helt klart med om #1. Blue Valentine kan mycket väl vara den bästa film jag sett från de senaste 5 åren. Senna och Inception är också kanonfilmer, och Shutter Island är en sådan film som har vuxit hos mig sedan jag såg den.

  Du har redan sett och kommenterat min egna 2010-lista, så jag tänker inte gå in för mycket på detaljer om vad jag skulle ha valt. Men den listan är snart ett år gammal, och jag har sett ett par filmer sedan dess som nog skulle platsa också: Senna, Jack Goes Boating, Another Year, och Beginners.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Emil: Kul att höra att den föll dig i smaken :) Håller med om att Blue Valentine är en riktigt, riktigt bra film och i genren absolut en av de allra främsta i mitt tycke.

   Another Year var en sån film jag såg på filmfestivalen och blev förtjust i speciellt Lesley Manville som var utomordentligt duktig i den. Jack Goes Boating har jag inte sett, men den är jag nyfiken på.

   Radera
 2. Schysst lista, själv har jag svårt att få ihop någon. Såg faktiskt inte så jättemycket bra film 2010 men några som skulle komma med på listan är: Hämnden, Black Swan, Blue Valentine, Toy Story 3 och Inception.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart Noir: Tack ! Mmm, tyckte det fanns en hel del bra film att välja bland. Black Swan tog jag inte med, men den gillade jag till stora delar. Tyvärr har jag inte riktigt kunnat svälja slutet trots två tittar. Men jag förstår om man har med den på sin lista.

   Radera
 3. Fin lista. Jag rankar Never let me go som årets bästa film. Jag såg Blue Valentine men var inte lika impad som du och de flesta andra, den fick ett hedersomnämnande.

  Den enda filmen som jag inte alls förstår på din utökade lista är Biutiful. Den var kass tyckte jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Never Let Me Go måste ha varit den största överraskningen faktiskt. Jag förväntade mig en halvdålig och ointressant film med skådespelare jag inte direkt gillar. Men istället fick jag en riktigt bra och engagerande historia, kul.

   Synd att du inte gillade Blue Valentine lika mycket. Biutiful är en film precis som 50/50 där jag hatar ämnet, men som är väldigt stark och jobbig. Javier Bardem var det bästa med filmen och jag tycker den ändå var värd ett omnämnande. Dålig tyckter jag alltså inte den var, men jobbig.

   Radera
  2. Jag såg både Biutiful och 50/50 på filmfestivalen -10 resp. -11. Jag gav Biutiful en etta. Inte på grund av att den hade ett jobbigt ämne, utan för att den var så meningslös. Att göra en film som bara ska vara deprimerande och helt utan hopp, att riktigt götta sig i misär och elände, det är inte stor konst för mig, det är skit. Skit utklätt till finkultur.

   Radera
  3. Henke: Mmm, fast en film utan hopp tycker jag inte automatiskt är skit. Men jag håller med om att man mår ganska dåligt av att se den, inget snack om saken.

   Radera
 4. Fin lista, jag håller med dig om i stort sett alla placeringar utom Toy Story 3 som jag verkar vara ensam om att inte förstå storheten i.

  Den tyska filmen har jag inte sett men det har nu hamnat långt upp på min ska-se-lista. Tack för tipset :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Mmm, jag hade varit osäker på Toy Story 3 om det inte hade varit så att jag såg om den och tyckte den var bra även då.

   "Tysken" blev jag förtjust i när jag såg den på Filmfestivalen. En film som helt enkelt föll mig i smaken och som fångade mitt intresse från allra första början.

   Radera
 5. Never let me go och Blue valentine skulle definitivt hamna på min lista.
  Ghost writer är något så ovanligt som en film som är avsvärt bättre än förlagan. Boken är aptrist men filmen mycket spännande.
  Har inte sett alla filmer på listan men Shutter island hade inte hamnat på en eventuell lista, det är jag säker på ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, Never Let Me Go och Blue Valentine är det många som gillar, och det är inte så konstigt.

   The Ghost Writer byggde mycket på sin stämning som jag tyckte Polanski lyckades bra med filmen igenom.

   Haha, jo jag förstod nästan att du inte skulle gilla Shutter Island på listan. Sett den två gånger och gillade den båda gångerna ;)

   Radera
 6. Intressant lista, men ett år som jag fortfarande inte sett tillräckligt mycket filmer från för att kunna uttala mig om. Är heller inte säker på att jag skulle slänga upp Toy Story 3 på en bästalista...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Mmm, svårt att uttala sig om man har mycket kvar, det håller jag med om. Men Toy Story 3 tyckte jag uppenbarligen fick plats ;) Jag var lite osäker efter första titten, men när den visade sig vara lika trevlig vid omtitten kände jag att den var värd sin plats.

   Det bör tilläggas att flera filmer som inte kom med länge var på min topp tio lista så här var det inte alls lätt att välja ut vilka tio som skulle få komma med.

   Radera
 7. Mina 10 favoriter från 2010:
  10 Winter's Bone
  09 Date Night
  08 The King's Speech
  07 Tucker and Dale vs Evil
  06 Shutter Island
  05 Toy Story 3
  04 Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
  03 Shanghai
  02 Inception
  01 The Ghost Writer (Även min favorit för hela 10-talet så här långt)

  Bubblare: Hot Tub Time Machine, Tamara Drewe, Batman: Under the Red Hood, Black Swan, True Grit, The Next Three Days, The Kid

  Sämst: MacGruber och Little Fockers

  SvaraRadera
  Svar
  1. En titt på dina toppfilmer från året:

   10. Bra och med Jennifer Lawrence innan hon blev "förstörd" av rampljuset.
   9. En av många moderna komedier jag inte sett eller känt för.
   8. Välspelad och typisk Oscarsfilm. Bra, men ingen favorit.
   7. Ganska rolig och bjuder på en del skratt.
   6. Toppfilm från året.
   5. Ovanligt med en så bra trea, gillar den.
   4. Ej sett någon HP. Lockar ej.
   3. Ej sett, inte så jättelockande.
   2. Toppfilm.
   1. Ah, kul att den är så omtyckt av dig. Gillar den också och tror den har potential att växa.

   Radera