onsdag 20 juni 2012

Moonrise KingdomTitel: Moonrise Kingdom
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 2012
Regi: Wes Anderson
I rollerna: Edward Norton, Bruce Willis, Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton, Jason Schwartzman, Harvey Keitel

Handling: Sommarlov 1965. En föräldralös scoutpojke och en problemflicka med advokatföräldrar rymmer ut i skogen tillsammans. Scoutledaren Ward skickar ut sina scouter för att leta tillsammans med den lokala polisen Sharp.

Omdöme: En gång i tiden blev Martin Scorsese tillfrågad vem som skulle bli nästa Scorsese. Han svarade då Wes Anderson. Det är inte svårt att se att han är en talangfull regissör. Frågan är när talang blir till något mer. Frågan var om han skulle visa det här.En Wes Anderson-film är i mitt tycke lite lik Woody Allen, en annan regissör vars filmer man ofta är nyfiken på, men som sällan når ända fram. Problemet för Wes Anderson som jag ser det är att han liksom inte gått vidare. Att han står kvar där han i princip alltid varit. Humorn är densamma, men fokusen är inte riktigt där för att det ska bli riktigt bra.Man har samlat en skara duktiga skådespelare, och de levererar. En som Bruce Willis funkar perfekt som småstadspolis, Bill Murray vet man alltid dyker upp i regissörens filmer och funkar även han och Edward Norton i en lite ovan roll känns faktiskt helt naturlig. Men i själva verket är det två 12-åringar som delar på huvudrollen.Själva grundstoryn som utspelar sig på en ö där två ungdomar rymmer och där man har ett triangeldrama bland de vuxna, det hade man gärna velat se Wes Anderson göra till ett starkt drama. Varför inte testa något annat, bli mer seriös och överraska sin publik ? Vill man verkligen se samma sak om och om igen ? Hans främsta film är nog The Royal Tenenbaums (2001), mycket för att den har en seriösare sida och känns personlig. Även The Darjeeling Limited (2007) funkade bra, även där bjöds man på något lite mer personligt.Jag blir trots allt lite besviken. Han har känslan som krävs rent visuellt och det är inget fel på bildspråket. 60-talet fångas fint med kläder, interiörer, färger och allt vad det innebär. Men någonstans på vägen måste man komma med något nytt och det tycker jag inte man gör. Stundtals känns det hela lite som en saga och det tilltalar mig inte. Här fanns mer potential till att göra något mer minnesvärt av det hela.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.3

12 kommentarer:

 1. Oj, trodde inte betyget skulle bli så lågt. Du verkar mer positiv i inledningen av texten. Men jag förstår vad du menar, hans filmer blir ofta platta och "opersonliga".

  SvaraRadera
  Svar
  1. addepladde: Ja, jag var mer positivt inställd till filmen inledningsvis och även om den är småtrevlig hela tiden tycker jag inte den lyckades ju längre in man kom.

   Den verkar dock vara väldigt omtyckt så gillar man stilen och Wes Anderson blir man nog inte besviken.

   Radera
 2. Efter Mr Fox svor jag att alldrig mer se film av Wes Anderson. Ett löfte jag fortsätter att hålla med lätthet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Haha, jag såg att du inte var så förtjust i hans filmer. Personligen tyckte jag Mr Fox hade sin charm, men det börjar nu blir lite för upprepande för att det ska tilltala mig.

   Radera
 3. Nu har jag sett den och måste säga att den överträffade alla förväntningar (som inte var speciellt höga i och för sig). Tyckte han äntligen lyckades kombinera allvar och humor på ett trovärdigt sätt. Hans bästa film hittills. Men som du säger, nu har han gjort några dramer. Dags för action, kanske? Det vore något det.

  Min text:
  http://addepladde.wordpress.com/2012/07/01/wes-anderson-7-moonrise-kingdom-2012/

  SvaraRadera
  Svar
  1. addepladde: Hmm, håller tyvärr inte med. Jag vill ha rent drama - allvar, gripande. Nu tycker jag det är för mycket komedi över det hela och det är det jag gärna hade tagit bort helt.

   Ska in och läsa hos dig också.

   Radera
 4. Jag såg den här innan jag åkte till Peru men har inte hunnit skriva om den så jag återkommer men jag sätter faktiskt precis samma betyg. Det är nästan Andersons mest typiska Anderson-film och därför inte en favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ska bli intressant att läsa vad du tyckte. Men jag är lite glad över att höra att ditt betyg blev detsamma.

   Radera
 5. Tänk om han kunde göra en skräckfilm nästa gång, eller en zombiefilm, men fortsätta att göra det på sitt sätt. Det vore mumsigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Absolut, något helt annat helt enkelt. Sen om det är skräckfilm, tungt drama eller action spelar egentligen inte så stor roll. Men något säger mig att han skulle göra en musikal ifall han gör något annat...

   Radera
 6. Ja, här kommer då till slut min recension och vi tycker lika. Det är nog t.o.m. så att jag är mer negativ.

  http://jojjenito.wordpress.com/2012/08/29/moonrise-kingdom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ja, du var nog ännu mer kritisk än vad jag var. Men vi är inne på samma spår och det känns trist att man behöver klaga när det finns saker som faktiskt är väldigt bra (framförallt bildspråket).

   Radera