måndag 11 juni 2012

Nominerade, men utan Oscar - Del 2

En gång i tiden listade jag en hyllning till 25 bortglömda skådespelare. Den gången tittade jag på skådespelare som aldrig blivit nominerade till en Oscar under hela sin karriär. Den här gången tar jag en närmare titt på Oscarsnominerade skådespelare som aldrig vunnit. Det bör tilläggas att det finns några som vunnit en Oscar, men inte för skådespeleri och det är för skådespeleri som räknas här.

Man skulle kunna göra listan hur lång som helst, men jag har valt att begränsa det till 50 skådespelare som jag tycker är värda lite extra uppmärksamhet bland dessa. Eftersom det skulle bli för mycket på en och samma gång, delar jag upp det i fem delar. Detta är del 2 av 5.

Listan tas i bokstavsordning för enkelhetens skull. Bilderna kommer så klart från min favoritprestation av respektive skådespelare.

Fler listor hittas här.

Vem av dessa är din favorit ?Namn:
Ryan Gosling [1980-]

Oscarsnomineringar:
1

Favoritprestation:
Blue Valentine (2010)

Av någon oförklarlig anledning blev han aldrig nominerad för denna. Hans hittills enda nominering kom för Half Nelson (2006).Namn:
Cary Grant [1904-1986]

Oscarsnomineringar:
2

Favoritprestation:
The Awful Truth (1937)

Att en av de största skådespelarna genom tiderna aldrig fick vinna är ett mysterium. Han blev inte nominerad för denna, däremot för Penny Serenade (1941) och None But the Lonely Heart (1944).Namn:
Ed Harris [1950-]

Oscarsnomineringar:
4

Favoritprestation:
The Truman Show (1998)

En alltid stabil skådespelare som blev nominerad för denna prestation, plus Apollo 13 (1995), Pollock (2000) samt The Hours (2002).Namn:
John Hurt [1940-]

Oscarsnomineringar:
2

Favoritprestation:
Midnight Express (1978)

Detta är en av hans nominerade (och mest minnesvärda) prestationer. Den andra var för The Elephant Man (1980).Namn:
Harvey Keitel [1939-]

Oscarsnomineringar:
1

Favoritprestation:
Bad Lieutenant (1992)

Hans tour-de-force här blev aldrig nominerad, däremot fick han en året innan för Bugsy (1991).Namn:
Laura Linney [1964-]

Oscarsnomineringar:
3

Favoritprestation:
You Can Count on Me (2000)

Detta kom att bli hennes första nominering. De två övriga kom för Kinsey (2004) och The Savages (2007).Namn:
Robert Loggia [1930-]

Oscarsnomineringar:
1

Favoritprestation:
Jagged Edge (1985)

Detta är veteranskådespelarens enda nominering och en värdig sådan. Var även klart minnesvärd i Scarface (1983).Namn:
William H. Macy [1950-]

Oscarsnomineringar:
1

Favoritprestation:
Fargo (1996)

Den alltid sevärda birollsskådisen fick sin enda nominering för denna minnesvärda prestation.Namn:
John Malkovich [1953-]

Oscarsnomineringar:
2

Favoritprestation:
Dangerous Liaisons (1988)

Det blev aldrig någon nominering för denna utmärkta prestation, däremot för Places in the Heart (1984) och In the Line of Fire (1993).Namn:
James Mason [1909-1984]

Oscarsnomineringar:
3

Favoritprestation:
Odd Man Out (1947)

Den elegante britten fick aldrig en nominering för sin fina prestation här. Hans tre nomineringar kom istället för A Star Is Born (1954), Georgy Girl (1956) och The Verdict (1982).

6 kommentarer:

 1. Den här listan var tuffare än den förra. I stort sett varenda namn som du nämner hör bland mina favoriter men om jag måste välja får det bli: Ryan Gosling, Ed Harris och John Hurt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Det är som sagt i bokstavsordning så det får bli naturligt jämnt/ojämnt :D

   Bör nämnas att de flesta som jag tagit med är favoriter eller sådana jag unnar en Oscar.

   Gosling kommer nog vinna en vacker dag, han har så mycket i sig och visar det gång på gång. Harris är också en som alltid är stabil. John Hurt dyker upp lite här och där, men hans prestation i Midnight Express är något extra.

   Radera
 2. Håller med filmitch, här var det svårt att välja men återigen blir det de lite yngre. Ed Harris, John Malkovich, Laura Linney, William H Macy och John Hurt får bli mina nominerade. Och om jag då går på din torsdagsdefinition, måste jag ju förstås välja Alien som favoritfilm även om Hurt själv gjort starkare prestationer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag förstår ditt val av Alien för Hurt. Hans insats i Midnight Express är dock lite av en favorit så det fick bli den :) Däremot är Alien den bättre filmen...

   Radera
 3. Mina två favoriter är John Hurt och William H. Macy. Hurt är helt fantastisk i The Elephant Man tycker jag så det är min favorit. Macy är svårare då både Fargo och Magnolia är hans bästa roller. Däremot gör han en starkare roll i Magnolia där han verkligen är en karaktär som jag verkligen inte tycker om och nästan blir äcklad av. Riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart Noir: Mmm, var faktiskt länge sen jag såg The Elephant Man och Magnolia, så de fick bli Midnight Express respektive Fargo för de två :) Ser dock fram emot att se om Magnolia så kanske jag ändrar mig...

   Radera