tisdag 12 juni 2012

Nominerade, men utan Oscar - Del 3

En gång i tiden listade jag en hyllning till 25 bortglömda skådespelare. Den gången tittade jag på skådespelare som aldrig blivit nominerade till en Oscar under hela sin karriär. Den här gången tar jag en närmare titt på Oscarsnominerade skådespelare som aldrig vunnit. Det bör tilläggas att det finns några som vunnit en Oscar, men inte för skådespeleri och det är för skådespeleri som räknas här.

Man skulle kunna göra listan hur lång som helst, men jag har valt att begränsa det till 50 skådespelare som jag tycker är värda lite extra uppmärksamhet bland dessa. Eftersom det skulle bli för mycket på en och samma gång, delar jag upp det i fem delar. Detta är del 3 av 5.

Listan tas i bokstavsordning för enkelhetens skull. Bilderna kommer så klart från min favoritprestation av respektive skådespelare.

Fler listor hittas här.

Vem av dessa är din favorit ?Namn:
Steve McQueen [1930-1980]

Oscarsnomineringar:
1

Favoritprestation:
Papillon (1973)


En nominering hade varit på sin plats för denna prestation. Han fick en för The Sand Pebbles (1966), men var annars mest känd som en cool skådespelare.Namn:
Robert Mitchum [1917-1997]

Oscarsnomineringar:
1

Favoritprestation:
The Night of the Hunter (1955)


En minnesvärd prestation som dock inte gav honom en nominering. Istället blev det en för Story of G.I. Joe (1945).Namn:
Julianne Moore [1960-]

Oscarsnomineringar:
4

Favoritprestation:
Safe (1995)


Ingen nominering för denna fina prestation, däremot för Boogie Nights (1997), The End of the Affair (1999), Far from Heaven (2002) och The Hours (2002).Namn:
Viggo Mortensen [1958-]

Oscarsnomineringar:
1

Favoritprestation:
The Indian Runner (1991)


Blev aldrig nominerad för denna som han borde fått en nominering för. Även hans fina prestationer i The Road (2009) borde nominerats, och kanske även Carlito's Way (1993). Hans enda nominering kom för Eastern Promises (2007).Namn:
Bill Murray [1950-]

Oscarsnomineringar:
1

Favoritprestation:
Lost in Translation (2003)


I denna hans enda nominerade roll briljerar han verkligen och visade att han kan mer än bara ren komedi.Namn:
Nick Nolte [1941-]

Oscarsnomineringar:
3

Favoritprestation:
Affliction (1997)


Han fick en nominering för denna roll som jag nog håller som hans bästa. De två övriga kom för The Prince of Tides (1991) och Warrior (2011).Namn:
Edward Norton [1969-]

Oscarsnomineringar:
2

Favoritprestation:
American History X (1998)


Blev nominerad för denna, och borde givetvis ha vunnit. Hans första nominering kom i genombrotts- och debutfilmen Primal Fear (1996).Namn:
Gary Oldman [1958-]

Oscarsnomineringar:
1

Favoritprestation:
Léon (1994)


En sjukt bra prestation som konstigt nog aldrig belönades. Istället fick han äntligen en nominering för Tinker Tailor Soldier Spy (2011).Namn:
Peter O'Toole [1932-]

Oscarsnomineringar:
8

Favoritprestation:
The Lion in Winter (1968)


Blev givetvis nominerad för denna, plus Lawrence of Arabia (1962), Becket (1964), Goodbye, Mr. Chips (1969), The Ruling Class (1972), The Stunt Man (1980), My Favorite Year (1982) samt Venus (2006). Han innehar tyvärr rekordet för flest Oscarsnomineringar utan vinst (8) och borde ha vunnit åtminstone en eller två på 60-talet...Namn:
Eleanor Parker [1922-]

Oscarsnomineringar:
3

Favoritprestation:
Detective Story (1951)


Inte den mest kända skådespelerskan, men lite av dåtidens Naomi Watts. Blev nominerad för denna, plus Caged (1950) och Interrupted Melody (1955).

6 kommentarer:

 1. Robert Mitchum är överlägsen här. Har flera fina rollprestationer i bagaget men det är inte mycket som slår "The Night of the Hunter", tycker att det är en av de bästa rollprestationerna under 50-talet. Sedan har vi Mortensen och där är min favorit också The Indian Runner som var den filmen som fick mig att verkligen få upp ögonen för honom.

  Till sist har vi Gary Oldman. Det är helt sjukt att han inte vann för Léon då det är den bästa rollen jag har sett honom göra. Riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart Noir: Misstänkte allt att Mitchum skulle vara ditt val :) Tror inte folk vet hur stor han var under 40- och 50-talet.

   Viggo Mortensen var grymt bra i The Indian Runner, men nästan lika imponerande var han i The Road och i sin lilla roll i Carlito's Way (många som glömmer bort den).

   Håller definitivt med dig, Gary Oldman var sanslöst bra i Léon och borde åtminstone fått en nominering. Han är i princip alltid mycket bra, men här var det något utöver det vanliga.

   Radera
 2. Ännu ett gäng favoriter (Nolte, Norton, Oldman) men Julianne Moore är den klarast lysande stjärnan här. Det känns som att hon inte kan göra något fel. Visst alla filmer hon varit med i är långt ifrån bra men HON är alltid bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Tycker du har helt rätt, hon är ALLTID bra och det är lite av ett mysterium att hon ännu inte fått vinna sin Oscar. Känns bara som en tidsfråga.

   Radera
 3. Nog för att jag är väldigt förtjust i Edward Norton, men i den här samlingen slår han absolut inte Julianne Moore. Tyvärr är ingen av filmerna hon fått nomineringar för några större favoriter. Jag röstar på Benny & Joon, jag ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Man kan dock inte glömma Nortons prestation i American History X som jag personligen tycker skulle ha belönats med en Oscar.

   Julianne Moore, ja det är svårt att inte imponeras av henne. Benny & Joon har jag inte sett så den kanske en jag borde kolla in. Tack för tipset !

   Radera