onsdag 13 juni 2012

Nominerade, men utan Oscar - Del 4

En gång i tiden listade jag en hyllning till 25 bortglömda skådespelare. Den gången tittade jag på skådespelare som aldrig blivit nominerade till en Oscar under hela sin karriär. Den här gången tar jag en närmare titt på Oscarsnominerade skådespelare som aldrig vunnit. Det bör tilläggas att det finns några som vunnit en Oscar, men inte för skådespeleri och det är för skådespeleri som räknas här.

Man skulle kunna göra listan hur lång som helst, men jag har valt att begränsa det till 50 skådespelare som jag tycker är värda lite extra uppmärksamhet bland dessa. Eftersom det skulle bli för mycket på en och samma gång, delar jag upp det i fem delar. Detta är del 4 av 5.

Listan tas i bokstavsordning för enkelhetens skull. Bilderna kommer så klart från min favoritprestation av respektive skådespelare.

Fler listor hittas här.

Vem av dessa är din favorit ?Namn:
Anthony Perkins [1932-1992]

Oscarsnomineringar:
1

Favoritprestation:
Psycho (1960)


Blev aldrig nominerad för denna härliga prestation, vilket är lite av en gåta. Hans enda nominering kom för Friendly Persuasion (1956).Namn:
Michelle Pfeiffer [1958-]

Oscarsnomineringar:
3

Favoritprestation:
Frankie and Johnny (1991)


Ingen nominering här, istället kom hennes nomineringar för Dangerous Liaisons (1988), The Fabulous Baker Boys (1989) och Love Field (1992).Namn:
Joaquin Phoenix [1974-]

Oscarsnomineringar:
2

Favoritprestation:
Gladiator (2000)


En strålande prestation som var nära en vinst, men fick nöja sig med en nominering. Den andra nominering kom för Walk the Line (2005).Namn:
Mickey Rourke [1952-]

Oscarsnomineringar:
1

Favoritprestation:
The Wrestler (2008)


Sanslöst att han inte fick vinna för denna överlägsna prestation, dock gav det honom en given nominering.Namn:
Roy Scheider [1932-2008]

Oscarsnomineringar:
2

Favoritprestation:
The French Connection (1971)


Detta kom att bli hans första av två nomineringar. Den andra kom för All That Jazz (1979).Namn:
Peter Sellers [1925-1980]

Oscarsnomineringar:
2 (+1 för bästa kortfilm)

Favoritprestation:
Being There (1979)


Detta var en av två roller han blev nominerad för. Den andra var för Dr. Strangelove (1964). Vad många inte vet är att han även nominerades för bästa kortfilm med The Running Jumping & Standing Still Film (1960).Namn:
Robert Shaw [1927-1978]

Oscarsnomineringar:
1

Favoritprestation:
The Taking of Pelham One Two Three (1974)


Det blev endast en nominering för denna duktige skådespelare, men inte för denna film utan istället för klassikern A Man for All Seasons (1966).Namn:
Terence Stamp [1938-]

Oscarsnomineringar:
1

Favoritprestation:
The Collector (1965)


Kunde nästan ha vunnit för denna fina prestation, men det blev inte ens en nominering konstigt nog. Nomineringen kom för Billy Budd (1962).Namn:
Barbara Stanwyck [1907-1990]

Oscarsnomineringar:
4

Favoritprestation:
Double Indemnity (1944)


En av hennes fyra nomineringar kom för denna film. De övriga tre var för Stella Dallas (1937), Ball of Fire (1941) samt Sorry, Wrong Number (1948).Namn:
Sharon Stone [1958-]

Oscarsnomineringar:
1

Favoritprestation:
Casino (1995)


Hennes enda Oscarsnominering kom för denna minnesvärda prestation, även om hon för alltid kommer vara mest känd för Basic Instinct (1992).

8 kommentarer:

 1. Barbara Stanwyck! Och Double Indemnity! Helt klart den ultimata femme fatalen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart Noir: Haha, tror bara du skulle välja henne ;) Ett bra val, men de övriga är också riktigt bra skådespelare som jag hade unnat en Oscar.

   Radera
 2. Scheider är brilljant i All that Jazz fantastisk film. Scenen där de går igenom manus är fantastisk och filmens final hör till ett av mina favoritslut men då gillar jag också musikaler :)
  Rourke skulle fått oscar för the Wrester mkt bra film och prestation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jag har inte sett All That Jazz, men så är jag inte lika svag för musikaler ;) Men jag har förstått att han ska vara mycket bra där, lite av hans paradroll.

   Och ja, man blev faktiskt rejält besviken när Rourke inte fick vinna Oscarn...

   Radera
 3. Många bra på listan den här gången, Pfeiffer, Scheider och Stone. Jag tycker dock att Terence Stamp borde ha fått i alla fall en nominering för Priscilla ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Mmm, flera favoriter som sagt. Jag tror inte jag direkt visste vem Stamp var innan jag såg The Collector. Han är riktigt bra där (en mycket bra film för övrigt) och efter det kändes det som han dök upp lite överallt ;)

   Radera
 4. Nu är ju det en lite senare prestation, men han är riktigt rolig i Bowfinger också. Kanske inte så seriös film, men rolig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Du tänkte på Stamp ? Hmm, minns honom inte i Bowfinger, fast minns inte mycket från den filmen öht ;)

   Radera