fredag 15 juni 2012

Nominerade, men utan Oscar - Del 5

En gång i tiden listade jag en hyllning till 25 bortglömda skådespelare. Den gången tittade jag på skådespelare som aldrig blivit nominerade till en Oscar under hela sin karriär. Den här gången tar jag en närmare titt på Oscarsnominerade skådespelare som aldrig vunnit. Det bör tilläggas att det finns några som vunnit en Oscar, men inte för skådespeleri och det är för skådespeleri som räknas här.

Man skulle kunna göra listan hur lång som helst, men jag har valt att begränsa det till 50 skådespelare som jag tycker är värda lite extra uppmärksamhet bland dessa. Eftersom det skulle bli för mycket på en och samma gång, delar jag upp det i fem delar. Detta är del 5 av 5.

Listan tas i bokstavsordning för enkelhetens skull. Bilderna kommer så klart från min favoritprestation av respektive skådespelare.

Fler listor hittas här.

Vem av dessa är din favorit ?Namn:
Billy Bob Thornton [1955-]

Oscarsnomineringar:
2 (+1 för bästa manus)

Favoritprestation:
Sling Blade (1996)


Billy Bob gör här en av sina två Oscarsnominerade prestationer. Den andra kom för A Simple Plan (1998). Däremot belönades han med en Oscar för sitt manus till just Sling Blade (1996).Namn:
Gene Tierney [1920-1991]

Oscarsnomineringar:
1

Favoritprestation:
Leave Her to Heaven (1945)


Hennes enda nominering kom för just denna film, men hon var även minnesvärd i bl.a. Laura (1944).Namn:
Max von Sydow [1929-]

Oscarsnomineringar:
2

Favoritprestation:
Three Days of the Condor (1975)


Ingen nominering här, men en cool roll är det trots allt. De två nomineringarna kom för Pelle erobreren (1987) och Extremely Loud & Incredibly Close (2011).Namn:
Naomi Watts [1968-]

Oscarsnomineringar:
1

Favoritprestation:
Mulholland Drive (2001)


Borde fått sin första nominering här, men fick istället vänta tills det blev en för 21 Grams (2003).Namn:
Sigourney Weaver [1949-]

Oscarsnomineringar:
3

Favoritprestation:
Alien (1979)


Ingen nominering här i hennes stora genombrottsfilm, men likväl för uppföljaren Aliens (1986), Gorillas in the Mist (1988) samt Working Girl (1988).Namn:
Richard Widmark [1914-2008]

Oscarsnomineringar:
1

Favoritprestation:
Night and the City (1950)


Det här var förmodligen hans bästa prestation, men hans enda nominering kom i debutfilmen Kiss of Death (1947).Namn:
Gene Wilder [1933-]

Oscarsnomineringar:
1 (+1 för bästa manus)

Favoritprestation:
Young Frankenstein (1974)


Fick inte en nominering som skådespelare för denna film, men likväl för manuset. Det var för The Producers (1968) som hans enda nominering kom för skådespeleriet.Namn:
Tom Wilkinson [1948-]

Oscarsnomineringar:
2

Favoritprestation:
Michael Clayton (2007)


Detta kom att bli hans andra nominering, den första kom för In the Bedroom (2001).Namn:
Michelle Williams [1980-]

Oscarsnomineringar:
3

Favoritprestation:
Blue Valentine (2010)


En magisk film och en lika magisk prestation som också blev nominerad. Brokeback Mountain (2005) och My Week with Marilyn (2011) är de två övriga.Namn:
James Woods [1947-]

Oscarsnomineringar:
2

Favoritprestation:
Once Upon a Time in America (1984)


Konstigt nog ingen nominering här för denna duktiga skådespelare. Nominerad för Salvador (1987) och Ghosts of Mississippi (1996).

6 kommentarer:

 1. Börjar bli ett slut på serien antar jag då du är på W? Synd, det var roligt och informativt! Favoriterna här är rätt självklara för egen del. Min kvinnliga favorit Naomi Watts har flera bra roller men favoriten kommer nog alltid att vara Mulholland Drive. Max von Sydow gillar jag skarpt och favoritprestationen för egen del måste nog vara The Exorcist. Det måste nog vara nostalgin som spelar in!

  Sedan måste jag nämna en skådis på din lista som jag verkligen inte gillar nämligen Michelle Williams. Jag stör mig på henne och hon sänker de flesta filmerna hon är med i för min del!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart Noir: Ja, det står faktiskt i texten att detta är del 5 av 5, så detta var den sista.

   Ja, Naomi Watts tillhör också mina favoritskådespelerskor. Svårt att slå Mulholland Drive, men hon gör ofta ett bra jobb.

   Max von Sydow har många fina roller bakom sig och det är inte lätt att välja en favorit. The Exorcist är inte heller något dumt val.

   Hmm, tidigare var jag inte heller så förtjust i Michelle Williams. Men hon har växt mycket i mina ögon de senaste åren. Jag förstår dock vad du menar och det finns en del andra hyllade som jag stör mig på.

   Radera
 2. Synd att de är slut, de här listorna har varit väldigt roliga att titta igenom. Yay, Sigourney och Michelle, men den här gången blir de en man för min del. Jag kan inte låta bli att gilla Tom Wilkinson i nästan vad han än gör. Priest är ju tex mycket stark och Full Monty håller fortfarande måttet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Kul att du uppskattade genomgången. Det kändes som man kunde ta med hur många som helst, men jag valde att välja ut de jag personligen kände lite extra för.

   Tom Wilkinson var faktiskt på gränsen att han kom med, men jag kände att han alltid är bra och borde få lite mer uppmärksamhet. Inte lika känd som många andra som dykt upp på listorna, men absolut värdig.

   Full Monty ja, glömde bort att han är med där. Minns att den var klart trevlig, borde kanske ses om...

   Radera
 3. Trevliga listor med många tips: Här går jag på Wilkson och Woods alltid stabila. Gillar Woods lite nerviga stil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Mycket bra val med Woods. Håller med dig om att han har en nervi och intensiv stil som jag alltid gillat. Han kan/kunde spela både good guy och bad guy lika bra.

   Radera