lördag 9 juni 2012

Patriot GamesTitel: Patriot Games / Patrioter
Genre: Action/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1992
Regi: Phillip Noyce
I rollerna: Harrison Ford, Anne Archer, Sean Bean, Samuel L. Jackson, James Earl Jones

Handling: Före detta CIA-analytikern Jack Ryan är på semester i London när han blir vittne till en terroristattack och ger sig in i uppgörelsen med framgång. Han belönas med orden av engelska staten och återvänder till USA. Men en av terroristerna har rymt från fängelset och beger sig till USA för att hämnas på Jack och hans familj.

Omdöme: Även om de två filmerna inte har så mycket gemensamt, är denna film en uppföljare till The Hunt for Red October (1990). Böckerna som filmerna baseras på är skrivna av Tom Clancy och "hjälten" är Jack Ryan. I nämnda film var han dock en bikaraktär och spelades av Alec Baldwin medan han här spelas av Harrison Ford. Baldwin var tänkt att spela även här, men kunde inte ta rollen då han redan var upptagen på annat håll. Och Ford var tänkt för den första filmen, men tackade då nej eftersom det i den inte var en huvudroll.Jag har alltid gillat Harrison Ford i den här typen av roller. Han gjorde en hel del roller av liknande slag under slutet av 80-talet och under i princip hela 90-talet. Han känns helt enkelt stabil och det är något som gör att jag tycker han passar och känns rätt. Här spelar han en f.d. CIA-analytiker, alltså som inte jobbar på fältet, och som gått över till att vara lärare. Men efter att ha stoppat ett par terrorister i London under semestern med familjen, återvänder han till CIA för att försöka stoppa en av terroristerna som nu är ute efter hans familj.Det visade sig att jag kom ihåg mer än jag trodde av filmen. På förhand trodde jag det bara skulle vara några enstaka scener, men snart visade det sig att första halvan av filmen kändes igen allt för väl. Detta gjorde att man inte riktigt kom in i filmen. Under andra halvan blev det bättre, alltså att igenkänningsfaktorn inte var lika hög. Dock blev inte filmen direkt bättre, även om det var skönt att inte känna igen lika mycket och då kunna följa utvecklingen lite mer.På det stora hela är det en helt ok film, men den känns lite för lång, möjligtvis för att man kände igen så mycket sen tidigare. Slutet är också lite för mainstream för att bli spännande. Jag tycker absolut inte man kan eller ska jämföra med The Hunt for Red October, men en sak är säker och det är att den är bättre än den här. Framförallt känner man aldrig riktigt att Jack Ryan är hotad, även om hans familj är en lite annan sak. Hans dotter spelas förresten av en ung, runt tio år gammal, Thora Birch som sköter sig helt ok. Det mesta är dock stabilt och man bjuds på halvljummen spänning filmen igenom.Just det, en kul detalj från en av de mer spännande scenerna i filmen (biljakten på motorvägen) är att man kan skåda upp emot tio Volvo-bilar på bara några minuter. De flesta av äldre modell. Man sitter bara och väntar på att få se vilken som kommer att få bita i det sura äpplet. Och lite intressant att man i trailers till filmen hade följande replik: "There's never been a terrorist attack on American soil". Man valde att inte ha med detta i filmen då det kändes som en inbjudan till en attack...

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.9

2 kommentarer:

 1. Den här minns jag att jag blev väldigt besviken på när den kom. Jag hade förväntat mig något mer än halvljummet och särskilt avslutningsfajten kändes otroligt påklistrad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jo, jag såg faktiskt fram emot att se om den här, men den nådde aldrig några toppar direkt.

   Håller absolut med om avslutningsfajten. Läste att slutet skulle *varning för spoilers om någon annan läser det här* utspela sig på klipporna mellan Jack och Miller och att Miller skulle drunkna, men att testpubliken inte gillade det och då filmade man det slut vi får. Nja, funkar väl så där på sin höjd.

   Radera