tisdag 19 juni 2012

Tucker: The Man and His DreamTitel: Tucker: The Man and His Dream / Tucker - en man och hans dröm
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 1988
Regi: Francis Ford Coppola
I rollerna: Jeff Bridges, Joan Allen, Martin Landau, Christian Slater

Handling: Tucker har en dröm. Att bygga de bästa bilarna. Tack vare ett välsmort munläder lyckas han få det kapital som behövs för att bygga en fabrik och sätta igång produktionen.

Omdöme: Det framgår egentligen inte om det är en påhittad eller verklighetsbaserad historia förrän i slutet av filmen. Med tanke på hur historien är berättad är man dock ganska säker på att det hela är påhittat. För detta är historien om en man vid namn Preston Tucker (Jeff Bridges) som får för sig att bygga framtidens bil redan i dag. Andra världskriget är över och Tucker känner att efterfrågan är stor för produkten.Med hjälp av sin vän och kompanjon Abe (Martin Landau) lyckas han övertyga diverse politiker om att han och hans lilla team kan bygga dessa bilar. Hans fru Vera (Joan Allen) stödjer honom fullt ut, likaså hans barn ledda av den äldste sonen Junior (Christian Slater) som hjälper sin far med tillverkningen.Det framgår inte riktigt hur han fixar kapitalet som krävs, vilket är $15m. Däremot är han övertygad om att kunna tillverka de 50 bilar som krävs för att få gå i massproduktion innan ett bestämt datum. Abe ser till att man får in pengar genom att sälja in produkten hos olika återförsäljare som betalar en handpenning. På så vis har de pengar till att dra igång produktionen.Det är en välspelad film där framförallt Jeff Bridges (som vanligt) och Martin Landau (Oscarsnominerad) sticker ut och gör bäst ifrån sig. Här i ligger inte problemet med filmen. Inte heller filmens utseende är misslyckat, snarare tvärtom har man lyckats fånga mitten/slutet av 40-talet fint med allt vad det innebär.Filmens svaghet ligger i hur man valt att berätta historien. Det är för glatt helt enkelt och något som bevisar detta är musiken som allt för ofta förstör. Den förstör all form av spänning eller dramatik som hade kunnat infinna sig under flera viktiga scener. Det gör även att man aldrig riktigt tar det hela på fullt allvar och tror att allt bara är påhittat.Är det en dålig film ? Nej, den är faktiskt ganska trevlig att titta på. Fast frågan är hur mycket bättre den hade blivit om den gjorts mer seriös som den hade alla möjligheter att vara. Det hela är inte en dans på rosor och allt går inte som på en räls, men sättet man berättar historien på får en nästan att tro att så är fallet.Bilen då ? Det gjordes 51 bilar och av dessa lär mellan 46 och 49 fortfarande existera. Det är en ganska cool bil och dess värde ligger på mellan 5-10 miljoner sek (!). Regissören Francis Ford Coppola och filmens producent George Lucas lär äga två Tucker-bilar vardera...

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.8

4 kommentarer:

 1. En småtrevlig film att titta på, vare sig mer eller mindre. Historien är dock facsinerande, det är inte alltid den bästa produkten som vinner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Precis, den funkar för stunden och historien är intressant nog att det hela skulle kunnat göras bättre i mitt tycke.

   Radera
 2. Du har helt rätt, man missar en stor del av den dramaturgiska spänningen i filmens atmosfär. Slutet skär sig väldigt mycket iom det upplevde jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Helt rätt. Sätter man valt att berätta historien på funkar inte riktigt för helheten.

   Radera