lördag 2 juni 2012

Uncommon ValorTitel: Uncommon Valor / Självmordspatrullen
Genre: Action/Krig
Land: USA
År: 1983
Regi: Ted Kotcheff
I rollerna: Gene Hackman, Fred Ward, Patrick Swayze, Robert Stack

Handling: I över tio år har överste Cal Rhodes levt i en mardröm i sökandet efter sin son, som hamnat på listan över saknade i strid i Vietnam. Efter att förgäves ha försökt få information från regeringen tar Rhodes saken i egna händer. Med ekonomiskt stöd från en oljemagnat från Texas och med hjälp av sonens fem vänner från marinkåren, förbereder sig Rhodes för ett farofyllt uppdrag. Efter veckor av hård träning ger sig de modiga veteranerna iväg mot Laos. Vietnamkrigets sista strid ska snart börja.

Omdöme: Rhodes (Gene Hackman) har svårt att förlora hoppet om sin son som aldrig kom hem från Vietnam tio år tidigare. Efter flera års sökande har han fått upp hoppet då ett fångläger påträffats i Laos. Där misstänker man att amerikanska krigsfångar hålls och Rhodes beslutar sig för att rekrytera ett par män för ett livsfarligt, men ärofyllt uppdrag. Finansiär är en rik man vid namn MacGregor (Robert Stack) vars egna son också misstänks kunna vara en av fångarna.


Efter rekryteringen håller man ett träningsläger för att få veteranerna i form och även för att man ska öva på räddningsuppdraget med helikoptrar, explosivt material, skjutvapen och allt annat som behövs. Sen är det dags för själva uppdraget på plats i Laos och det är här filmen tar fram det tunga artilleriet. Explosioner till höger och vänster, och en massa vilt skjutande bjuds man på under sista halvtimmen.


Gene Hackman, som alltid är stabil och en favorit, har svårt att lyfta filmen. Det hela påminner under stora delar om "A-Team" där ett gäng udda karaktärer utför ett tufft och hjältemodigt uppdrag. Visst är det mer filmkänsla här, men man känner aldrig riktigt att det är på allvar då tonen är lite för lättsam. Det skämtas en hel del och musiken är oftast hjälteaktig. Filmen blir lite mörkare mot slutet, men utan att man känner särskilt mycket. Regissören Ted Kotcheff gjorde First Blood (1982) innan denna, men det här påminner snarare om uppföljarna om man ska vara ärlig.


2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar