torsdag 28 juni 2012

Veronica GuerinTitel: Veronica Guerin
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller
Land: Irland/Storbritannien/USA
År: 2003
Regi: Joel Schumacher
I rollerna: Cate Blanchett, Ciarán Hinds, Gerard McSorley, Colin Farrell

Handling: I mitten av 90-talet var Dublin likt en krigszon med några få mäktiga knarkkungar som slogs om kontrollen. Deras största hot var inte polisen utan den modiga journalisten Veronica Guerin som bevakade stadens kriminalitet. Med sina avslöjanden riskerade hon sin familjs säkerhet men ansvaret mot sina läsare drev henne vidare.

Omdöme: Ett stort problem redan på förhand var att man visste hur det skulle sluta. Eftersom det hela baseras på verkliga händelser hade man av någon konstig anledning valt att på olika håll avslöja hur det ska gå om man läser om handlingen till filmen. Även filmen inleds med att kanske avslöja lite för mycket, vilket bara förstärker det man redan vet.Trots detta visade det sig vara en film som lyckas engagera och väcka mitt intresse. Filmen är utan tvekan händelserik där Veronica Guerin (en duktig Cate Blanchett) på egen hand börjar gräva i den lavinartade ökningen av droganvändning i Dublin, Irland. Hon är en orädd journalist som gör det polisen inte kan göra pga lagarna som i princip skyddar brottslingar av detta slag.Hon är en välkänd journalist i landet, inte bara för sina artiklar utan även för sitt ökända bilkörande. Detta gör att hon har mycket att säga till om, men samtidigt gör hon givetvis höjdarna inom den kriminella världen upprörda. Hon ser sig själv dock som oövervinnlig vilket innebär att hon utsätter sig själv och sin familj för livsfara. Frågan är bara om hon inser det innan det är för sent.Regissören Joel Schumacher måste sägas är minst sagt ojämn och med få toppfilmer på sitt konto. Det här måste dock vara en av hans allra främsta filmer och det är intressant att han lyckas så väl med en irländsk och inte amerikansk historia, amerikan som han är.Cate Blanchett är hans stjärna och hon gör sin roll som Veronica Guerin klart bra. Hur hennes irländska accent är låter jag andra bedömma, men hon känns trovärdig och så där ivrig som en journalist av det här slaget ska vara. Likaså gillar jag Ciarán Hinds som John Traynor som är kriminell, men även hennes källa i många fall. Lite kul, men konstigt, är att Colin Farrell dyker upp i en scen. Man väntar på att han ska dyka upp igen, men det gör han aldrig. Lite onödigt kanske.Trots att man vet hur det hela ska gå blir man alltså medtagen i det som händer. Och eftersom man håller ett bra tempo hela tiden, utan att vara en actionfilm eller liknande, får man ett bra flyt rakt igenom. Man avslutar också historien bra och kraftfullt. Då har det gått 80 minuter av speltiden och här borde egentligen filmen ha slutat när den var på topp. Istället rullar den vidare i upp emot tio minuter som mest känns som utfyllnad och visar efterspelet som känns lite onödigt (hade räckt med lite text). Detta gör att fyran blir till en svag fyra, vilket är lite synd.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

  1. Jag såg den här mest för Blanchetts skull men tyckte till skillnad från dig att den var ganska platt och utan engagemang. Lite för deskriptiv utan att kunna skapa atmosfär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Ja, du kan ha rätt i att den inte går så mycket på djupet och istället "bara" berättar historien rakt av. Men detta gör att något hela tiden händer och jag gillade hur det artade sig. Sista tio kunde man ha skippat efter det "riktiga" slutet, annars gillade jag det här alltså.

      Radera