lördag 7 juli 2012

Auf der anderen SeiteTitel: Auf der anderen Seite / The Edge of Heaven / Vid himlens utkant
Genre: Drama
Land: Tyskland/Turkiet/Italien
År: 2007
Regi: Fatih Akin
I rollerna: Nurgül Yesilçay, Baki Davrak, Tuncel Kurtiz, Patrycia Ziolkowska

Handling: Filmen följer Nejats dramatiska väg från Bremen till Istanbul och alla de öden som korsar hans liv. Det är hans pappa Ali som är änkling, den prostituerade Yeter som flyttar in hos Ali, Yeters dotter Ayten i Turkiet som inte alls studerar som hennes mamma tror, utan är politiskt aktiv i den kurdiska motståndsrörelsen.

Omdöme: Filmen är indelad i tre historier, tre delar som hör ihop med varandra. Den första handlar om Nejat som är professor i tyska, hans pensionerade far Ali samt den prostituerade Yeter. Den andra delen handlar om den politiska aktivisten Ayten, som även är dotter till Yeter, och hennes tyska väninna Lotte som studerar på universitetet i Bremen. Den tredje delen för alla samman.Regissören Fatih Akin lär från början ha velat göra filmen delvis som Costa-Gavras politiska film Missing (1982) och delvis som Roman Polanskis thriller Frantic (1988). Den är inte särskilt lik Frantic, däremot har den en del gemensamt med Missing, även om de spelar i helt olika ligor.Precis som i regissörens tidigare filmer saknas udden, det där som gör att man bryr sig om karaktärerna och känner vad de får gå igenom. Ett problem är att huvudkaraktären, den politiska aktivisten Ayten, är ganska osympatisk och mest tänker på sig själv. Ett annat problem uppstår när man inför den andra delen genom vit text på svart bakgrund avslöjar hur det ska gå. Därför blir filmens starkaste scen i princip utan känslor. Riktigt trist när man vet en halvtimme innan det händer.Det finns även saker i filmens handling som känns lite tillrättalagda, men det kan man köpa. Det är främst att karaktärernas vägar korsas på lite väl passande sätt för filmens skull. Det hade varit ok om det hänt en gång, men när det händer flera gånger ger det i mitt tycke inte samma effekt. Som helhet känns det än en gång som att regissören inte lyckas få till det när det kunde och borde ha varit bättre.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

  1. Dessa två filmer av Akin har länge legat på min ska-se-lista. Har inte blivit av än. De har ju blivit väldigt hyllade, främst av recensenter. Du är lite mer sansad vilket känns lite skönt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jojjenito: Ja, denna och Gegen die Wand har jag också varit sugen på en längre tid efter att de blivit så hyllade. Tycker man helt klart ska hålla nere förväntningarna. Tycker även du ska se dem, trots min treor i betyg.

      Radera