fredag 13 juli 2012

A Bridge Too FarTitel: A Bridge Too Far / En bro för mycket
Genre: Krigsdrama
Land: Storbritannien/USA
År: 1977
Regi: Richard Attenborough
I rollerna: Sean Connery, Ryan O'Neal, Gene Hackman, Edward Fox, Michael Caine, Anthony Hopkins, James Caan, Maximilian Schell, Laurence Olivier, Robert Redford, Dirk Bogarde, Hardy Krüger, Liv Ullmann, Elliott Gould, Denholm Elliott

Handling: I november 1944 var de allierade säkra på seger efter den lyckade invasionen av Normandie och inledde med ett stort självförtroende Operation Market Garden. Målet var att få ett snabbt slut på kriget, men en kombination av inre stridigheter, falsk information och otur ledde till ett fiasko bortom deras värsta mardröm.

Omdöme: Denna sanna händelse har inte uppmärksammats lika mycket som dagen D, men den lär ha varit dubbelt så stor som nämnda operation. Det hela gick ut på att 35.000 amerikanska och brittiska soldater skulle hoppa fallskärm över det ockuperade Holland. De skulle sedan se till att få kontroll över tre viktiga broar i Nijmegen, Eindhoven och Arnhem. Men tyskarna var inte villiga att ge upp så lätt.Det är minst sagt mäktigt att se scenen med fallskärmshoppningen där tusentals soldater kastas ut ur planen och seglar ner med sina fallskärmar. Och det är inte den enda välgjorda scenen man bjuds på. Filmen må inte bjuda på storslagna scener som man får ta del av i t.ex. Saving Private Ryan (1998), men på de nästan tre timmarna behåller man ett högt tempo med många välgjorda scener.Med så många kända namn blir det lätt fokus på att ge alla likvärdigt med repliker och tid på bild. Men här får stjärnorna acceptera att vara en i mängden, och det funkar förvånansvärt bra. Är det någon som känns lite fel så är det Gene Hackman eftersom han spelar polack. Hade hellre sett honom spela amerikan som han är. Ryan O'Neal känns inte heller helgjuten, men där är det snarare så att hans karaktär är bitter och grinig hela tiden.Några som kunde varit med, men som av olika anledningar inte är med, var bl.a. Roger Moore (i rollen som Edward Fox spelar), Charles Bronson (i Gene Hackmans roll) och Robert De Niro (i James Caans roll). Även Steve McQueen (Robert Redford istället) och Audrey Hepburn (Liv Ullmann istället) skulle varit med. McQueen ville dock inte vara med när han inte fick vara filmens stjärna medan Hepburn lär ha begärt för mycket betalt.Att tyskarna får tala tyska är en bonus då det inte alltid var/är så i sådana här storfilmer. Överhuvudtaget känns filmen realistisk i sitt utförande utan en massa hjältemodiga dåd som lätt förstör en sån här film. Nu bygger det förvisso på verkliga händelser, men det blir lätt så att man vill försköna, något man alltså inte gjort här.Något som är lite synd är att musiken inte är bättre. Den är för "happy" och passar inte riktigt in. Med mer passande musik hade med största sannolikhet även helhetskänslan blivit lite högre. Å andra sidan vill man nog fånga det typiskt brittiska, även om det alltså i mina ögon inte får önskad effekt. Det är ingen jättestabil fyra, men trots allt en rakt igenom välgjord krigsfilm på alla sätt och vis.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

4 kommentarer:

 1. Ligger sedan en tid tillbaka på att se listan då jag är lite småsugen på en krigsfilm. Skönt att tyskarna får tala tyska :) En extra bonus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, jag håller med dig om att det är en bonus att tyskarna talar tyska. I en av rollerna spelar dessutom Oscarsvinnaren Maximilian Schell så man får kvalité även där.

   Radera
 2. Helt klart en kapabel krigsfilm av sjuttiotalssort. Jag njöt av att se alla kända ansikten i små och stora roller. Gav den 3/5.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre än mycket annat i genren och det höjer så klart att de många kända ansiktena fyller sin funktion.

   Radera