lördag 14 juli 2012

ChronicleTitel: Chronicle
Genre: Sci-Fi/Thriller
Land: USA/Sydafrika
År: 2012
Regi: Josh Trank
I rollerna: Dane DeHaan, Alex Russell, Michael B. Jordan, Michael Kelly

Handling: Tre ungdomar får superkrafter efter att ha gjort en enastående upptäckt. De dokumenterar sina krafter och vad som till en början används till harmlösa rackartyg tar snabbt en mörk vändning...

Omdöme: Andrew (Dane DeHaan) dokumenterar sin vardag med sin videokamera. Han är en ganska tystlåten och speciell kille som egentligen bara har en vän, kusinen Matt (Alex Russell). Matt är vän med en av skolans populäraste killar, Steve (Michael B. Jordan), och tillsammans har de gjort en upptäckt som de vill att Andrew ska filma. De har nämligen hittat en underjordisk grotta.Något nere i grottan gör att de tre får superkrafter som gör att de kan flytta föremål. Andrew blir den som bemästrar det hela bäst och vågar ta det hela till nya nivåer. Snart upptäcker de dock att deras superkrafter kan vara riktigt farliga för deras omgivning, men det stoppar inte Andrew som för första gången är bra på något.Filmens idé måste man säga är helt klart rolig och med tanke på att det inte är någon storfilm rent budgetmässigt har man lyckats väl. Det positiva är att effekterna funkar bra och att filmen blir allt mörkare. Filmen är kort på runt 80 minuter, men det blir lite upprepande under filmens första timme eller så när de tre vännerna visar upp sina superkrafter. Det blir dock bättre under sista biten.Det mest negativa för min del är när de flyger. Detta hade man gärna varit utan, även om det betyder att man kan göra en ganska storslagen final på det hela. Helst hade man sett att de "bara" kunde förflytta saker då detta gav några riktigt bra scener, speciellt när Andrew blev arg.Är det något annat som kunde gjorts annorlunda så är det fotot som nog hade funkat bättre om man inte gjort hela filmen som om allt var filmat med privatkameror. Å andra sidan är det en del av grejen med filmen och det får man köpa. Man måste även säga att det funkar bra när kameran flyter i luften, ett snyggt grepp man lyckats bra med.Skådespelarna är för mig helt okända, vilket både är positivt och negativt. Främst är det negativt då de inte riktigt klarar av att lyfta filmen, även om det inte är en karaktärsdriven film. Dane DeHaan, som spelar Andrew, är nog också sämst av de tre. Gillar inte heller att han rent utseendemässigt ser lite konstig ut när hans karaktär också är konstigare än de andra. Hade istället varit bättre om det varit en normal kille som får storhetsvansinne. Nu skyller man i princip det hela på att han helt enkelt redan är konstig från början och då blir lite för ordinärt.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

  1. Jovars såg den för ett tag sedan. Lättsedd och lättglämd tom så lättglömd att en kompis fick upplysa mig om hur den slutade ngt jag helt glömt bort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Haha, jag känner igen det där ;) Jo, som du skriver var den lättsedd, men ganska lättglömd också. Tycker dock den funkar ganska bra med tanke på relativt liten budget och allt.

      Radera