måndag 9 juli 2012

CliffhangerTitel: Cliffhanger - svindlande avgrund
Genre: Action/Äventyr/Thriller
Land: USA/Italien/Frankrike
År: 1993
Regi: Renny Harlin
I rollerna: Sylvester Stallone, John Lithgow, Michael Rooker, Janine Turner

Handling: Gabe Walker är ett bergsklättrarproffs som ger sig upp i Klippiga bergens svindlande höjder för att rädda några överlevande från en flygkrasch. Han vet inte att dessa är ett gäng kallblodiga terrorister som inte tänker lämna planets värdefulla last - 100 miljoner stulna dollar.

Omdöme: Den finske regissören Renny Harlin kom i princip från ingenstans och gjorde actionfilmen Die Hard 2 (1990) som faktiskt inte är så pjåkig, även om den givetvis inte kan mäta sig med originalet. Här har han slagit sig ihop med Sylvester Stallone för ännu ett actionäventyr.Det är lite intressant att när jag såg filmen när den kom vill jag minnas att jag tyckte det till stora delar var en överdriven och på sina håll nästan skrattretande film. Men något gjorde att jag kände för att se om den, speciellt som jag kom ihåg ytterst lite. Och säga vad man vill om det överdrivna och overkliga man får ta del av så är det här en högoktanig actionfilm från början till slut.Man tog hjälp av några av de främsta bergsklättrarna och stuntmännen i branschen för de hissnande klättringsscenerna, och det lönade sig. Otroligt nog utfördes ett riktigt stunt för en scen relativt tidigt i filmen där en man ska ta sig mellan två flygplan. Det lär vara det dyraste stuntet utfört i luften och stuntmannen fick $1m för det farliga stuntet. Men så slipper man också en massa dataeffekter och liknande som hade förstört en sådan scen. Dock finns det ett par scener där man ser att det hela är filmat i studio, inte minst när man filmat inifrån helikoptrarna.Lite kul är att Christopher Walken var tänkt att spela huvudskurken Eric Qualen, men då han hoppade av i sista stund ersattes han av John Lithgow. Givetvis hade det varit roligt att se Walken, men Lithgow, som ofta spelade skurkar under 80- och 90-talet, funkar bra som galen skurk som gör vad som än krävs för att komma över sina pengar.Något som gör att filmen funkar bättre än den egentligen borde göra med tanke på allt man skakar huvudet åt (många "cliffhangers" där Stallone hänger i ett lillfinger, typ) är att det är så pass brutalt som det faktiskt är. Och det är inte bara skurkar som stryker med, även vissa goda får bita i det sura äpplet och det höjer definitivt underhållningsnivån ett snäpp.Filmen klipptes tyvärr ner en del för att klara en 15-årsgräns, annars hade den bjudit på ännu mer av det som nästan är bäst med filmen. Man har även en scen med en kanin (hela den grejen är förresten lånad från Total Recall (1990) med sökningsmekanismen, fast med råttor istället) som man filmade om eftersom testpubliken reagerade så starkt. Lite synd då det är just starka och överraskande scener man vill ha. Trots det kan man förstå att de gör det valet i en sån här popcornrulle.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.2

6 kommentarer:

 1. Kul att du gillade den så pass mycket, det värmer ett stallone-hangaround-hjärta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, jag blev faktiskt lite överraskad själv. I genren blockbusteraction funkar den helt klart. Man kopplar bort hjärnan ett tag och får vad man önskar ;)

   Radera
 2. Haha den här har jag tänkt se ett tag men det var ett tag sen jag var sugen på dum-action så den har fått vänta lite. ;)

  F.ö. tycker jag att Die Hard 2 är sämre än både ettan och trean!

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Jag håller med dig, Die Hard 2 ÄR sämre än ettan och trean ;) Men, tvåan var bättre än jag ville minnas när jag såg om den senast.

   Radera
 3. Slys bästa film och mkt bra action tror jag gav den 8/10. Öppningsscenen är nervkittlande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: En av hans mest underhållande är det. Däremot är den bästa med honom i mitt tycke fortfarande First Blood.

   Radera