söndag 8 juli 2012

DeceiverTitel: Deceiver / Liar
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1997
Regi: Jonas & Josh Pate
I rollerna: Tim Roth, Chris Penn, Michael Rooker, Renée Zellweger, Rosanna Arquette, Ellen Burstyn

Handling: James Walter Wayland är en mordmisstänkt son till en förmögen affärsman. Två poliser inleder ett förhör som de är övertygade ska ge resultat, bland annat med hjälp av ett tillförlitligt lögndetektortest. Men den anklagade, som har universitetsexamen i psykologi och ett IQ på 151, sätter alla planer ur spel och konfronterar istället polismännen med deras egna mörka hemligheter.

Omdöme: Det för mig okända brödraparet Jonas & Josh Pate (tvillingar dessutom) har samlat en ganska intressant skara skådespelare. Det hela inleds med att Wayland (Tim Roth) kommer in till polisstationen tillsammans med polisen Braxton (Chris Penn). Tillsammans med den mer rutinerade förhörsledaren Kennesaw (Michael Rooker) påbörjar Braxton förhöret med Wayland som misstänks ha mördat den prostituerade Elizabeth (Renée Zellweger).Med en intressant inledning de första tio-femton minuterna, sätter man ribban med en gång. Det blir snart tydligt att regissörsparet sneglat en hel del åt en viss Quentin Tarantino med sin stil rent utseendemässigt och berättartekniken. Man hoppar mellan historierna och karaktärerna där alla döljer en hemlighet, även poliserna. Detta är något Wayland är snabb att utnyttja och ett psykologiskt spel påbörjas.Skådespelarmässigt finns egentligen inte allt för mycket att klaga på. Tim Roth får en bra karaktär att jobba med och här har man nog tagit lite från karaktären som Kevin Spacey spelar i The Usual Suspects (1995). En lurig karaktär som hela tiden balanserar mellan två världar. Chris Penn är helt ok och funkar som den lite mer orutinerade polisen. Däremot känns Michael Rooker som det svagaste kortet i mina ögon. Han känns helt enkelt inte helt övertygande.Det som började så lovande rinner snabbt ut i sanden när filmen vill mer än den klarar av. En del sidohistorier dyker upp, framförallt för att ge de två poliserna mer utrymme och djup, men detta leder ingenvart. Det känns även som att manuset försöker vara smartare än det är. Man försöker rent visuellt göra något lite annorlunda, men även här saknar man den finess som en Tarantino besitter. En besvikelse helt enkelt när det fanns en intressant premiss att jobba med.3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.5

2 kommentarer:

  1. Minns att jag sett den här. Om jag minns rätt var den lite småtrist trots bra skådisar Roth & Penn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Exakt, den blir minst sagt småtrist efter ett tag. Vill mycket, men klarar inte av att få till det efter den lovande inledningen.

      Radera