måndag 2 juli 2012

'G' MenTitel: 'G' Men / Den stora razzian
Genre: Action/Kriminaldrama
Land: USA
År: 1935
Regi: William Keighley
I rollerna: James Cagney, Robert Armstrong, Margaret Lindsay, Ann Dvorak

Handling: I början av FBI:s historia jobbade de federala agenterna åt Justitiedepartementet. De fick inte bära vapen och var tvungna att få hjälp av den lokala polisen för att kunna arrestera folk. Detta skulle dock ändras när kriget mot den organiserade brottsligheten trappades upp.

Omdöme: En film med James Cagney är aldrig fel. I denna gangsterfilm spelar han advokaten Brick Davis, en ung man som fått sin juridik-utbildningen betald av gangsterbossen McKay. Men när hans gamle vän Buchanan, som nu jobbar för FBI, blir brutalt nedskjuten och mördad, bestämmer han sig för att sadla om till agent hos FBI - fast besluten att sätta dit de som dödade hans vän.Lite roligt är att filmen faktiskt har flera likheter med Clint Eastwood-regisserade J. Edgar (2011). Här får man dock inte lära känna J. Edgar Hoover, dock hur utbildningen går till, jakten på de värsta brottslingarna och hur man kom att ändra lagarna så att agenterna skulle ha en chans att stoppa den organiserade brottsligheten.Filmen har ett ganska högt tempo, men utan något direkt djup hos varken karaktärerna eller historien. Brottsvågen som drar in över hela landet visas främst genom ett montage bestående av snabba klipp, utan att man på riktigt får något grepp om det hela. Under filmens sista halvtimme blir det dock bättre fokus. Nu har FBI fått vapen och kan då bekämpa skurkarna på ett bättre sätt.Sista halvtimmen bjuder på ganska bra scener och definitivt mer fokus på det viktiga. Nu får äntligen Brick Davis jobba på fältet och får sin chans att sätta dit de ansvariga för Buchanans död, vilket är den f.d. gangsterbossen McKays gamla medarbetare. Här får man bl.a. en skottlossningsscen som starkt påminner om en scen i Public Enemies (2009) där helvetet brakar loss vid en stuga ute i skogen. Kan tänka mig att både Clint Eastwood och Michael Mann fått lite inspiration härifrån.3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

4 kommentarer:

 1. Jag måste erkänna en sak... Jag har aldrig sett en Cagney-film! Var ska man börja? Är det White Heat som gäller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Det var faktiskt lite överraskande med tanke på att du gillar noir. Iofs var han inte med i så många noirs (även om det var någon), däremot många gangsterfilmer.

   Personligen skulle jag nog börja med några av de tidigare filmerna och vänta med White Heat som ändå kom lite senare. Men det är så klart en smaksak.

   The Public Enemy (1931) och Angels with Dirty Faces (1938) är två av hans bästa och även tidiga filmer med honom, så de skulle jag nog börja med.

   Radera
  2. Tackar för tipsen! Ska spana in dem två . :)

   Radera
  3. svartnoir: Ser fram emot att läsa om dem inne hos dig...

   Radera