fredag 6 juli 2012

Gegen die WandTitel: Gegen die Wand / Head-On / Mot väggen
Genre: Drama/Romantik
Land: Tyskland/Turkiet
År: 2004
Regi: Fatih Akin
I rollerna: Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck, Meltem Cumbul

Handling: Två självmordskandidater, 40-årige Cahit och hälften så gamla Sibel, ingår skenäktenskap för att fria henne från hennes konservativa familj. Allt går bra tills de en dag blir kära - i varandra.

Omdöme: Med flera internationella priser gjorde sig regissören Fatih Akin ett namn med denna film. En film som följer två olyckliga själar i Hamburg, Tyskland som träffas efter att båda försökt begå självmord och befinner sig hos psykiatrikern. Livet är helt enkelt inte värt att leva för någon av dem.Cahit (Birol Ünel), som har alkoholproblem, bryr sig inte om sitt hem eller hur det går för honom. Han försöker en dag köra ihjäl sig själv. Sibel (Sibel Kekilli) har skurit sig i handlederna. Hon vill leva ett fritt liv, men är fast i den strikta turkiska familjen. Hennes enda chans att bryta sig loss är om hon gifter sig.Exakt varför Cahit går med på att gifta sig med Sibel framgår inte riktigt. Ja, förutom att hon mycket övertygande hotar att begå självmord om han inte gör det. Men det ligger mer bakom, något man inte riktigt förstår förrän efter ett tag. Efter skenäkenskapet ägt rum mår båda bättre då de har varandra. Sibel skiner upp och kan äntligen leva det liv hon alltid drömt om. Saker kompliceras dock när de får känslor för varandra.Filmens inledande halvtimme är lite sisådär då man inte riktigt får grepp om karaktärerna eller deras syfte med skenäkenskapet. Men allt mer byggs något intressant upp och när man kommit ungefär halvvägs in i historien blir det också mer dramatiskt. Något saknas dock och jag tror det är känslan av desperation. Man känner inte riktigt den där passionen, inte heller att det kommer gå vägen eller åt helvete.Det känns som man har det mesta som krävs för att få en stark och gripande film. Istället blir man inte så påverkad som man borde ha blivit. Det finns ett par scener, speciellt i Istanbul, där man hade kunnat få ut mer. Situationerna är starka, men man går aldrig fullt på och det gör att filmen inte blir så övertygande som den var på väg att bli.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.9

4 kommentarer:

 1. Mycket tyskt just nu... Jag håller med om att den inte grep tag riktigt så mycket som den kanske borde ha gjort. Särskilt Istanbulbiten kändes seg. För mig var den stora behållningen Kekilli.

  http://bilderord.wordpress.com/2011/05/18/gegen-die-wand-2004/

  SvaraRadera
 2. Sofia: Ja, det blev 3 x Fatih Akin helt enkelt ;)

  Det var lite synd att den som du säger inte grep tag i en, för det fanns utan tvekan potential till något större och bättre.

  Jo, hon var bra. Har läst att hon var en porrskådis vilket givetvis uppmärksamades och kritiserades i Tyskland.

  SvaraRadera
 3. Åh, fasen det hade jag ingen aning om. Det måste vara väldigt välspelade porrfilmer som hon varit med i då ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Läste om det efter att ha sett filmen och det hade man så klart inte kunnat tro. Läste även att hon efter inspelningen la en stor del av pengarna hon tjänade på att göra filmen till att operera sin näsa ;)

   Radera