fredag 13 juli 2012

The GeneralTitel: The General / Generalen
Genre: Kriminaldrama
Land: Storbritannien/Irland
År: 1998
Regi: John Boorman
I rollerna: Brendan Gleeson, Adrian Dunbar, Sean McGinley, Jon Voight

Handling: Historien handlar om den på Irland ökände brottslingen Martin Cahill, alias The General. Cahill var en man som gick sin egen väg, utan att ta speciell hänsyn till någon eller något. Han gjorde tillsammans med sina kumpaner ett antal fräcka rån och var under hela sin bana jagad av polisen, men lyckades på något sätt alltid hålla sig undan. Smart, orädd och med ett gott hjärta utförde han sina kupper och likt diktens Robin Hood var Generalen samtidigt beryktad och beundrad av folket, och hatad av polis och myndigheter.

Omdöme: Denna verklighetsbaserade historia om den notoriske brottslingen Martin Cahill (Brendan Gleeson) börjar redan när han är i 10-års åldern. Redan här börjar hans kriminella bana med småbrott och diverse "möten" med polisen. Han träffar även sin framtida hustru under denna period.Kallad The General, eller Generalen, styrde han sina fotsoldater och planerade diverse rån, stölder och annat smått och gott. Eftersom han inte gav sig på oskyldiga (i de flesta fall) blev han omtyckt av de egna. Polisen ville dock inget annat än att sätta dit honom med ett långt fängelsestraff. Inspektör Kenny (Jon Voight) leder här jakten, men att sätta dit honom är lättare sagt än gjort.Något som slår mig är hur pass bra Brendan Gleeson är i huvudrollen. Han är verkligen riktigt bra och gör karaktären till en älskvärd person. En speciell detalj är hur Cahill hela tiden försöker täcka över sitt ansikte, något som blir en kul grej filmen igenom. Hans huvudmål blir nästan att leka med polisen och det gör att tonen är lättsammare än den nog faktiskt var. Den jazziga musiken gör också sitt, och i ärlighetens namn borde man nog gjort filmens ton mörkare.En kul grej är en scen som sker ganska tidigt i filmen då han gör diverse inbrott. Han stjäl vid ett av dessa en guldskiva från ett hem. Denna guldskiva stal han från ingen mindre än filmens regissör John Boormans hem en gång i tiden, något Boorman givetvis tog med som en kul grej. Guldskivan hade han för övrigt fått för banjomusiken i Deliverance (1972).Noterbart är även att Jon Voight spelar en irländsk polis, förmodligen som tack eller en tjänst för samarbetet med regissören på Deliverance (1972). Lite intressant också att filmen Veronica Guerin (2003) fokuserar på några andra ökända kriminella under samma period som Cahill hade affärer med, även om det inte tas upp här.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

2 kommentarer:

  1. Någon särskilt anledning till att den tycks vara i svart-vitt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Nej, den är helt enkelt i svartvitt. Exakt varför vet jag inte. Den lär ha filmats i färg, men släpptes i svartvitt på bio. Däremot finns det även en färgversion som visats på amerikansk TV. Tycker det funkar bra med svartvitt, men om det fanns någon poäng med det vet jag inte. Möjligtvis någon scen som annars hade varit för blodig.

      Radera