fredag 6 juli 2012

Im Juli.Titel: Im Juli. / In July
Genre: Romantik/Äventyr/Komedi
Land: Tyskland
År: 2000
Regi: Fatih Akin
I rollerna: Moritz Bleibtreu, Christiane Paul, Idil Üner, Mehmet Kurtulus

Handling: En fysiklärare drömmer om att hitta kärleken, nu är han säker på att han har hittat den. Ödet har bestämt att han skall träffa en viss kvinna. Nu korsar han hav och besegrar berg för att finna henne, till sin hjälp har han en erfaren kvinnlig liftare som är kär i honom.

Omdöme: Jag hade tidigare sett regissörens debutfilm Kurz und schmerzlos (1998) som handlar om tre vänner med olika bakgrund som hamnar i kriminella banor. Den filmen gillade jag och visade att Fatih Akin var en regissör med potential.Denna hans andra film tar ett lite annorlunda spår där kärleken står i centrum. Fysikläraren Daniel (Moritz Bleibtreu) ser fram emot en lugn sommarledighet hemma i Hamburg. Men så dyker inte bara en utan två tjejer upp i hans liv. Han kommer inte spendera sommaren i Hamburg. Han kommer försöka ta sig ner till Istanbul, Turkiet för att där träffa sin drömtjej.I denna road-movie är det tre tjejer som kommer påverka hans öde när han tar sig igenom Tyskland, Österrike, Ungern, Rumänien, Bulgarien och slutligen Turkiet. Det är tyskan Juli (Christiane Paul), turkiskan Melek (Idil Üner) samt jugoslaviskan Luna (Branka Katic). Det intressanta är att när han är med Luna, som är helt fel för honom, hamnar även filmen i en svacka ungefär runt mitten av filmen.Filmen har en skön, avslappnad stämning och en känsla av sommar. Det är lite kul att se dem passera de olika länderna och man är lite nyfiken på vart det hela ska leda. Man har dessutom en sidohistoria som inleder det hela och som man även avslutar med som binder ihop allt väl. Tyvärr är just mittendelen allt för svag (flummig) för att det hela ska kunna bli bättre.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

  1. Ljummet betyg, men det låter som att den var rätt trevlig att se på trots att den inte var jättebra? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. svartnoir: Du sammanfattar det ganska bra. Den hade den där sköna somriga känslan och den hade nog fått ett högre betyg om den inte haft en svacka runt mitten av filmen.

      Radera