lördag 7 juli 2012

Marathon ManTitel: Marathon Man / Maratonmannen
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1976
Regi: John Schlesinger
I rollerna: Dustin Hoffman, Roy Scheider, Laurence Olivier, William Devane, Marthe Keller

Handling: En sympatisk student och maratonlöpare dras mot sin vilja in i ett dödligt spel där bl.a. Christian Szell, en nazist på rymmen, är inblandad.

Omdöme: Is it safe? Ja, det är safe to say att detta är en thriller som håller än idag. Typisk 70-tals paranoia-/konspirationsthriller där regissören John Schlesinger från början drömde om trion Al Pacino, Julie Christie och Laurence Olivier i tre av rollerna. Men då producenten Robert Evans inte var särskilt förtjust i Pacino, blev det istället Dustin Hoffman som fick rollen. Julie Christie tackade nej till rollen som istället gick till Marthe Keller.Något som tillför mycket till den härliga stämningen filmen igenom är musiken av Michael Small. Och en som gillar en annan utmärkt 70-tals konspirationsthriller i The Parallax View (1974) märker att han stundtals använt sig av samma härliga slinga här som han gjorde så framgångsrikt i den. Musiken har något svagare parti, men under de stämningsuppbyggande delarna är den riktigt bra och passande.Dustin Hoffman är övertygande i huvudrollen som den studerande maratonlöparen som inte kunnat släppa sin fars självmord över tjugo år tidigare. Han har en intensitet som nästan är på gränsen till överspel, men håller sig oftast innanför ramarna och gör det bra.Roy Scheider är lika skön som vanligt och man önskar bara han hade fått än mer utrymme. Det lär ha klippts bort ett par scener med honom för att de ansågs vara för brutala. Vore inte helt fel om dessa kunde dyka upp i en Director's Cut-version eller liknande en vacker dag.Mest imponerad måste man ändå bli av Laurence Olivier som också blev Oscarsnominerad för sin prestation som nazisten Christian Szell. Den mest oförglömliga scenen är givetvis Is it safe-sekvensen som alltid är lika skön att se. Denna tortyrscen var egentligen längre, men fick klippas ner eftersom testpubliken mådde illa av vad de fick se.Som helhet är det här en tät, välspelad och spännande thriller. Den är även i vissa stunder ganska brutal och lägger inte fingrarna emellan. Ett sådant exempel är när Roy Scheider blir attackerad av en mördare på sitt hotellrum i Paris. Denna scen är väldigt realistisk och välgjord. Scheiders karaktär är faktiskt lite som en amerikansk James Bond, fast utan humorn...Szell: Is it safe?... Is it safe?
Babe: You're talking to me?
Szell: Is it safe?
Babe: Is what safe?
Szell: Is it safe?
Babe: I don't know what you mean. I can't tell you something's safe or not, unless I know specifically what you're talking about.
Szell: Is it safe?
Babe: Tell me what the "it" refers to.
Szell: Is it safe?
Babe: Yes, it's safe, it's very safe, it's so safe you wouldn't believe it.
Szell: Is it safe?
Babe: No. It's not safe, it's... very dangerous, be careful.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

8 kommentarer:

 1. Har bara sett filmen en gång och då gillade jag filmen. Har läst någonstans att Oliver irriterade sig på Hoffmans method acting. Han undrade lite giftigt om inte Hoffman lärst sig att skådespela ;) Vet ej om det är en skröna eller inte. Ligger på min titta om lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Läste faktiskt något om det efter att ha sett filmen och det lär ha varit ungefär så här:

   En dag när de skulle spela in en scen (tror det var tortyrscenen) kom Hoffman sliten till inspelningen. Ryktet sa då att Hoffman hade varit uppe hela natten för att komma in i rollen. Olivier hade då sagt att han kanske borde försöka med skådespeleri istället, eller något liknande. I själva verket gick Hoffman igenom en skilsmässa och hade varit ute och festat två nätter i rad. Olivier syftade alltså på att Hoffman borde koncentrera sig på skådespeleriet för att inte tänka på skilsmässan.

   Radera
 2. Blev sugen på att se filmen efter att ha läst din text, verkar bra! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: En film man ska se, helt klart. Man ska kanske inte ha jätteförväntningar, men jag tycker den funkar i alla väder.

   Radera
 3. Underbar film med underbar scen. Haha, skrattade högt när jag läste ditt avslutande stycke med Is It Safe?-scenen, speciellt repliken av Hoffman när han säger "Yes, it's safe, it's very safe, it's so safe you wouldn't believe it" och sen ändrar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Haha, ja jag skrattade själv när jag såg filmen och tänkte direkt att jag måste ta med det i min text ;)

   Radera
 4. Tortyrscenen är förvisso en klassiker, inte minst för att det är en så udda form av tortyr men ändå så lätt att identifiera sig med. Men den stora behållningen tycker jag ändå är filmen som helhet, att den är så grymt spännande med så pass små medel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, tortyrscenen sticker ut mest, men helheten är utan tvekan bra. Det är en sån där typisk 70-tals stämning i den som är svår att överträffa. Det blir mer realistiskt och spännande på så vis.

   Radera