torsdag 5 juli 2012

Mina favoritfilmer - 2007

Filmen som återfinns på förstaplatsen är given, men där bakom är det desto svårare då det finns många bra filmer att välja bland, men få som verkligen kan utmana topplatsen. Att det är just Oscarsvinnaren som är överst är lite ovanligt, men här var det ingen tvekan om saken, den var bäst.

På topp tio återfinns filmer från:

8 USA
1 Brasilien
1 Spanien
1 Rumänien
1 Ryssland

Uppdatering: Plats #9 (American Gangster) och #10 (Snow Angels) tas bort från listan. Plats #8 (Planet Terror) flyttas ner till plats #10. In på plats #8 kommer 4 Months, 3 Weeks and 2 Days och in på plats #9 The King of Kong. 23/3-14

Uppdatering: Plats #10 (Planet Terror) tas bort från listan. In på plats #9 tar sig The Banishment. 18/5-20

Uppdatering: Plats #10 (The King of Kong) tas bort och ersätts med Mr. Brooks som tar sig in på plats #5. 26/12-22


#10 The Banishment (Andrey Zvyagintsev)En ung familj flyttar ut på landsbygden i hopp om att komma närmare varandra. Deras kärlek ställs på svåra prov när hustrun plötsligt avslöjar en smärtsam hemlighet. Priset för ett misstag kan vara högt, men ibland kostar det mer att förlåta.

En mindre känd, men typisk film och stil av Andrey Zvyagintsev. Ett drama, mysterium och med ett passande tempo som drar in en i historien fullt ut.


#9 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (Cristian Mungiu)Rumänien år 1987. Ceausescu styr landet med järnhand och en oplanerad graviditet är detsamma som katastrof. Då Gabita, en ung student, upptäcker att hon är gravid ställs hon inför ett svårt val. Med sin vän Otilias hjälp kontaktar hon en man som sägs ha lösningen på problemet, men det visar sig snart att hans avsikter är långt ifrån ärliga.

Denna omtalade rumänska film funkar bäst om man inte vet något om handlingen. Det var precis så jag själv såg filmen och då blev den väldigt effektiv. Grå, avskalad och ytterst välspelad.


#8 We Own the Night (James Gray)1988 i Queens, New York. Ett regelrätt krig om kontrollen över nattlivet pågår mellan NYPD och den ryska maffian. När maffian langar droger och börjar hota poliskårens familjer, trappas kriget upp. Bobby är nattklubbschef, hans far och bror är poliser. När så hans nattklubb blir indragen i narkotikaaffärer måste han välja sida.

Det här är en film som bara blir bättre för varje titt. Den bjuder på några riktigt intensiva ögonblick och överlag är det en mycket bra film där två bröder är på varsin sida om lagen. Joaquin Phoenix och Robert Duvall är de två klart mest lysande stjärnorna i filmen, men även utförandet ska ha en eloge.


#7 Lars and the Real Girl (Craig Gillespie)Lars är en ovanlig kille som har svårt att komma nära folk. Han startar ett förhållande med en docka, s.k. "real doll", som han hittar och köper på internet. Hans vänner och familj tycker att han är galen och hela staden måste anpassa sig efter Lars, som behandlar dockan som en riktig människa. Det utvecklar sig till en känslosam historia för Lars och människorna runt honom.

Ryan Gosling i en av sina många underbara rollprestationer. Detta är en av hans främsta och filmen är både varm, sorglig som rolig. En film man sent glömmer, det är iaf en sak som är säker.


#6 Into the Wild (Sean Penn)Detta är den sanna historien om Christopher McCandless, en toppstudent på Emory University i Atlanta. Efter avslutad utbildning skänker han bort alla sina besparingar till välgörenhet och liftar till Alaska där han bosätter sig mitt i vildmarken.

Första gången jag såg filmen kom jag inte riktigt in i den. Men detta ändrades vid omtitt och då insåg jag vilken bra film det faktiskt är. Sean Penn regisserar och Emile Hirsch står för en riktigt bra prestation i huvudrollen. Finns mycket att gilla med denna starka äventyrsfilm.


#5 Mr. Brooks (Bruce A. Evans)Earl Brooks är en kärleksfull familjefar och framgångsrik affärsman. Men han har också en hemsk hemlighet. Han är en mördare, känd under namnet "The Thumbprint Killer", som blivit beroende av dödandet men som nu vill sluta mörda till varje pris. Marshall, Mr. Brooks onda alter ego, har dock helt andra planer. Marshall älskar mord och förödelse och tänker inte ge upp i första taget.

Kevin Costner som iskall seriemördare och familjefar i denna smarta thriller med William Hurt i en skön biroll. En film som tål att ses om både och och två gånger.


#4 Los cronocrímenes / Timecrimes (Nacho Vigalondo)En man hamnar av en olyckshändelse i en tidsmaskin och reser bakåt i tiden. Det blir en början på en serie händelser med hemska konsekvenser.

En jättetrevlig upptäckt som inte liknar något annat jag sett. Eller, det kanske den gör med tidsresor och så, men utförandet är klart skickligt och jag gillar hur man paketerat det hela.


#3 Tropa de Elite (José Padilha)Baserat på verkliga händelser. Två barndomsvänner blir poliser i staden Rio de Janeiro. Efter att ha funderat på att antingen läsa på högskola eller fortsätta sina polisjobb väljer de att söka till en speciell piketstyrka (BOPE) vars uppgift är att ta död på drogproblemen i staden. Påven ska inom kort komma på besök, hans logi ligger bara något kvarter från den problematiska slummen, läget är akut.

En stark inblick i en värld som är väldigt främmande för oss, men som är en del av vardagen för några av de personer man får följa. Laddat och intensivt där man inte lägger fingrarna emellan.


#2 Zodiac (David Fincher)Mellan 1966 och 1978 föll en efter en i San Francisco-området offer för seriemördaren Zodiac. Han häcklade och skröt om sina många offer i direkta meddelanden till polisen. Offer blev även de många poliser och reportrar som under denna tid blev mer och mer besatta av fallet. När Zodiac långt senare börjar skörda nya offer, jagas han av en journalist, vars karriär gick i spillror p.g.a. sina försök att följa mördarens spår, och av den polisman som aldrig lyckades fånga honom.

Hela historien är fascinerande och vem annars än David Fincher skulle regissera en sån här film. Man lyckas med hela atmosfären, karaktärerna och det viktigaste av allt - den mystiske Zodiac.


#1 No Country for Old Men (Joel & Ethan Coen)En jägare gör en upptäckt han inte borde ha gjort - knark, några lik, och 2 miljoner dollar - och detta förföljer honom från Rio Grande genom hela Texas.

Med en av de allra främsta skurkarna i filmhistorien i spetsen, tas man med på en intensiv jakt där hjälten för en gångs skull inte har så mycket att sätta emot. Javier Bardem är äckligt bra och vann också välförtjänt en Oscar.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

À l'intérieur / Inside
American Gangster
The Bourne Ultimatum
Earth
Grindhouse
Gruz 200 / Cargo 200
The King of Kong
Klopka
Michael Clayton
Ratatouille
[Rec]
Snow Angels
Things We Lost in the Fire
Vratné lahve

---

Sämsta filmen: The Deaths of Ian Stone

Inget att minnas, mer än att den försökte sig på en massa specialeffekter utan någon direkt handling.


Största besvikelsen: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

Seg, långdragen och oinspirerad film som hade svårt att övertyga på mig.

28 kommentarer:

 1. Scysste. Du är på din resa bakåt i tiden och nu är du på 2007. Jag är på en resa framåt mot 2009 och nästa årslista är just 2007! Jag kommer förhoppningsvis få ut 2007 under semestern, beror lite på väder och annat. Se min sammanställning här.

  Om förstaplatsen lär det inte vara något tvivel på min lista heller. Och kors i taket, vi har samma!

  Jag har sett 1, 2, 5, 6, 8 och av dem tror jag att åtminstone två platsar på min lista! Nr 9 har jag velat se sedan tidigare och du har härmed fått mig intresserad av nr 10 och 4.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Japp, tidsresor är alltid trevliga ;)

   Kul att du blev intresserad av Timecrimes och Snow Angels, de två minst kända filmerna på listan.

   Radera
 2. Du har med två av mina absoluta favoriter: Into the Wild och Zodiac!!
  Förstnämnda är en film som får mig till eftertänksamhet. Existentiella frågor.Storslagen.
  Den andra i Fincher-regi är spännande och karaktärerna ger extra stuns till händelseförloppet. Super. Trevlig fortsatt filmsommar....regnar ju bara.//TACK!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tommy: Tack så mycket och jag önskar en härlig filmsommar tillbaka !

   Into the Wild var en sån film som inte fångade mig första gången jag såg den. Andra gången var jag i Japan och tog chansen att se om den. Då funkade den mycket bättre och jag tog då till mig av helheten.

   Zodiac var en film som lyckades mycket bra med en verklighetsbaserad historia. En mycket bra thriller som håller sig till ämnet filmen igenom.

   Radera
 3. Enda jag inte sett är Snow angels samt Timecrimes men de ligger på att se listan. Into the wild samt We own the night var båda lite av en besvikelse men inte dåliga. 1,2,3 och 6 är riktigt bra filmer på din lista. Har du sett uppföljaren till TdE?

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: We Own the Night är faktiskt en film som blivit bättre och bättre för varje gång jag sett den. På ytan är det bara en standard film i genren, men den har ett djup som jag gillar.

   Har inte sett Tropa de Elite 2, men kommer säkert se den så småningom. Ska vara bra och lite annorlunda mot ettan.

   Radera
 4. Attans, jag skrev ett långt inlägg men det verkar försvunnit.

  Vad skrev jag då? Jag kommenterade att du nu kommit "ner" till 2007 i din resa bakåt i tiden. Jag själv stegar mig ju upp från år 2000 mot nutid och mitt nästa år som ska behandlas är just 2007. Hoppas jag får till den listan under semestern, beroende på väder och vind etc.

  Det är heller inge tvekan om vilken film som får plats nr 1 på min lista och där tänker vi lika.

  Jag har sett nr 1, 2, 5, 6, 8 på din lista.

  Nr 7 har jag aldrig varit sugen på. Däremot nr 9 sedan tidigare, och numera på grund av din lista nr 10 och 4.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Din första kommentar hamnade tyvärr i spamfiltret (det har hänt förr). Den hittas nu längre upp i kommentarfältet :)

   #7 (We Own the Night) tror jag många underskattar. Den är värd en titt tycker jag. Var en sån film jag såg på Filmfestivalen och kunde inte sluta tänka på den. Sen har jag sett om den två gånger efter det och den har bara blivit bättre.

   Radera
 5. Jag har en självklar favorit här, nämligen Things We Lost in the Fire. Bier goes USA och teamar ihop med Del Toro som är fantastisk i detta drama.

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Things We Lost in the Fire var inte alls dum, det håller jag med om. Men den tog sig inte in på listan. Däremot lägger jag till den till filmerna som slogs om platserna på listan ;)

   Radera
 6. Både American Gangster och Zodiac tyckte jag var helt ok filmer, men absolut inget märkvärdigt. Dock har jag många kvar på din lista som jag ännu inte sett, men TdE står i alla fall och väntar i hyllan.

  1. Hot Fuzz
  2. No Country...
  3. There Will Be Blood
  4. [Rec]
  5. Persepolis
  6. The Mist
  7. Atonement
  8. Funny Games
  9. Die Fälscher

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, en viss omkastning blev det men i det stora hela återkommer samma filmer på min "officiella" lista -- skönt att man kan vara lite konsekvent ibland också :) Tropa var som sagt listvärdig, men Into the Wild är däremot inte min kopp te

   Radera
  2. Sofia: Intressant, ska in och kolla din lista nu. Into the Wild blev jag inte heller helt såld på när jag såg den första gången (på Stockholm filmfestival för övrigt). När jag sen såg om den (i Tokyo) blev den klart bättre. Frågan är om det hade att göra med rätt sinnesstämning i det fallet...

   Radera
 7. Sofia: Zodiac är helt klart bättre än American Gangster i mitt tycke. Båda verklighetsbaserade förresten.

  Hot Fuzz, oj det var lite överraskande som etta. Helt ok dock.

  There Will Be Blood var lite av en besvikelse, lite tråkig, inte mer än en trea.

  [Rec] gillade jag. En av de bättre skräckfilmerna på senare år. Var inte riktigt beredd på vad jag fick se.

  Persepolis är inget jag varit sugen på, även om jag vet att den fått bra kritik.

  The Mist hade ett minnesvärt slut, men var annars för ojämn. Vill och ska dock se den svartvita versionen som jag tror är lite bättre.

  Atonement var bättre än väntat och hade några riktigt bra scener. Men inte i närheten av listan.

  Funny Games har jag inte sett (US), däremot originalversionen. Kommer kanske se denna ändå.

  Die Fälscher hade potential att vara riktigt bra, men engagerade mig aldrig fullt ut.

  SvaraRadera
 8. Återigen är nog listan ett resultat av det lilla jag ändå sett för visst är Die Fälscher tex inte den bästa film jag någonsin sett ;) Haha, och jag som tycker att The Mist är absolut bäst fram till slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Haha, för egen del var det just slutet som höjde filmen ett snäpp och gjorde det hela värt några mindre bra saker på vägen :D

   Radera
 9. Rätt etta. Timecrimes ligger på ska-se-listan.

  Haha, jobbigt bara att alltid behöva scrolla längst ner först samtidigt som man tittar bort när man ska läsa dina listor. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Du och Henke är av samma åsikt gällande ordningen på listorna ;) Men som jag sagt tidigare så tycker jag personligen nästan det är mer spännande att se vilka filmer som kom med än de som är i topp eftersom man oftast hittar lite mindre kända filmer längre ner. Men det är en smaksak.

   Radera
 10. Schysste med din uppdatering. Jag har ju nu för tiden sett American gangster och den platsar verkligen inte på min topplista så jag välkomnar dess frånfälle.

  The King of Kong har jag också sett. Den är en kul liten dokumentär, men det ska mycket till för att en dokumentär ska komma upp på en topplista hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ja, jag gick igenom listorna lite och kände att American Gangster inte höll lika bra i jämförelse med de som tog sig in på listan.

   Dokumentärer är svåra att rangordna. Men de har absolut chans att slå sig in på mina listor. Speciellt om jag blir förtjust i dem ;)

   Radera
 11. Jag har förstått att 4 Months, 3 Weeks and 2 Days är en film jag borde se, den har helt passerat min radar. Annars tror jag mig ha koll på alla dina filmer på listan och även dina bubblare. Din etta känns lika solklar för dig som min etta var för mig :)

  Ett rätt bra filmår ju :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: 4-3-2 är en film att se, det tycker jag. En sån där film man nog aldrig glömmer när man sett den. Jag visste som tur var inget om handlingen när jag såg den.

   De flesta filmåren har åtminstone tio bra filmer. Sen har vissa år fler favoriter än andra och det är alltid ett plus :)

   Radera
  2. Det luriga är åren som har kanske tre TOPP-filmer och den 25 halvbra. Hur väljer man? Det är lurigt ;)

   Radera
  3. Fiffi: Ja, det är inte alls lätt. Oftast krävs det att man ser om vissa filmer för att man ska kunna bli mer "klar" med sin lista. Annars får man helt enkelt gå efter magkänsla. Filmerna som lämnat ett positivt avtryck.

   Radera
 12. Här kommer min topp 10 för 2007:
  10 Juno
  09 Into the Wild
  08 Breach
  07 Hot Fuzz
  06 Pirates of the Caribbean: At World's End
  05 National Treasure: Book of Secrets
  04 No Country For Old Men
  03 Stardust
  02 Superbad
  01 Zodiac

  Bubblare: Harry Potter and the Order of the Phoenix, Transformers, Nancy Drew, Gone Baby Gone, Ocean's 13, The Mist

  Sämst: Evan Almighty, Mr. Bean's Holiday och Ghost Rider.

  We Own The Night verkar på handlingen intressant, men jag har svårt för både Phoenix och Wahlberg så håller mig nog ändå borta. ;-p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren och listan!

   10. Juno - Ingen favorit. Alltid haft lite svårt för Ellen Page och denna film var väl ok, men inget jag behöver se om.
   9. Into the Wild - Såg den på filmfestivalen första gången, och sen när jag var i Japan. Höjdes av omtitten.
   8. Breach - Lite besviken på den. Trodde den skulle bli bättre än den blev.
   7. Hot Fuzz - Ganska underhållande actionkomedi.
   6. Pirates of the Caribbean: At World's End - Ej sett vad jag vet. Har nog bara sett den första. Inte riktigt min typ av film (har inget emot en bra piratfilm, men då ska den vara mörkare).
   5. National Treasure: Book of Secrets - Ej sett.
   4. No Country for Old Men - Given etta för egen del.
   3. Stardust - Ej sett, brukar inte vara så förtjust i fantasy, men ska försöka se denna.
   2. Superbad - Ej sett, har generellt svårt för denna typ av film (festfilm/knarkarfilm med typ med James Franco).
   1. Zodiac - Mycket bra och en av toppfilmerna från året.

   We Own the Night är en film jag gillade redan första gången jag såg den, men den har växt lite till vid omtittarna. Fast gillar man inte skådespelarna kan det vara bra att hålla sig undan eller inte förvänta sig för mycket om man ser den ;)

   Radera
 13. Ja, Stardust får du allt ta och se! En väldigt mysig film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar Michelle Pfeiffer (och De Niro) så jag ska allt ge den en chans.

   Radera