söndag 1 juli 2012

My Name Is TrinityTitel: Lo chiamavano Trinità... / My Name Is Trinity / They Call Me Trinity / Dom kallar mig Trinity - djävulens högra hand
Genre: Spaghettivästern/Komedi
Land: Italien
År: 1970
Regi: Enzo Barboni
I rollerna: Terence Hill, Bud Spencer, Farley Granger, Steffen Zacharias

Handling: Två halvbröder försöker hjälpa mormonska nybyggare mot några mexikanska banditer och Major Harriman som försöker driva bort dem från sin mark.

Omdöme: Det här är en typ av film som man nog uppskattar lite extra om man är uppväxt med den. Den nostalgiska faktorn spelar nog alltså en ganska stor roll. Eftersom jag inte har den kopplingen till filmen blir det istället bara en film i mängden, även om jag känner till och har sett radarparet Terence Hill och Bud Spencer tidigare.Terence Hill och Bud Spencer, som egentligen heter Mario Girotti respektive Carlo Pedersoli, spelar halvbröderna Trinity och Bambino. De två slår sig ihop i en liten västernstad där Major Harriman (Farley Granger) styr och ställer. Den gamle sheriffen har dödats och Bambino, som själv skjutit den nye sheriffen innan han hunnit tillträda, utger sig för att vara den nye sheriffen.Bambino vill bara ha lugn och ro i väntan på att hans två kompanjoner ska anlända så att de kan stjäla ett stort antal hästar. Men Trinity söker ständigt upp bråk vilket gör att Bambino måste hjälpa honom (även om Trinity klarar sig bra själv så länge han kan använda sin revolver).Man bjuds på en del roliga situationer och repliker, givetvis med våra två vänner i spetsen. Filmen är dock som helhet lite för ojämn och det avslutande slagsmålet blir för mycket. Eftersom det här är en komedi får man självklart köpa sådana scener och jag kan förstå att dessa två herrar av många uppskattas som jag uppskattar Helan & Halvan, som förresten utan tvekan varit en inspirationskälla till dessa två.Annars är det kul att se Farley Granger i rollen som Major Harriman. Visste inte alls att det var han förrän efter att ha sett filmen, men bra var han. Han var ganska stor på 40- och 50-talet och var bl.a. med i Hitchcock-filmerna Rope (1948) och Strangers on a Train (1951).

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

2 kommentarer:

 1. Hehe, har fått för mig att den här är ganska hatad tillsammans med de andra Trinity-filmerna. Har iallafall undvikit dem och din recension får en väl inte direkt att ändra på det. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Hatad ? Haha, ja det beror nog på vem man frågar. Den har trots allt fått fin kritik på bl.a. IMDb och den verkar vara omtyckt bland Hill/Spencer fans.

   Jag föredrar en äkta spaghettivästern, eller varför inte My Name Is Nobody som är bättre än denna.

   Radera