måndag 2 juli 2012

An Officer and a GentlemanTitel: An Officer and a Gentleman / En officer och en gentleman
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 1982
Regi: Taylor Hackford
I rollerna: Richard Gere, Debra Winger, Keith David, Louis Gossett Jr, David Caruso, Robert Loggia

Handling: Ensamvargen Zack Mayo börjar på en kadettskola för att bli pilot i den amerikanska flottan, och under tretton kvalfyllda veckor lär han sig hur viktigt det är med disciplin, kärlek och vänskap.

Omdöme: En film jag trodde jag hade sett för länge sen, men så var inte fallet. Utan att egentligen veta så mycket om den fick jag för mig att den skulle gå en lite annorlunda väg än den gör. Detta var pga ett avsnitt i serien "Spin City" där man driver med denna film till filmens klassiska låt "Up Where We Belong" (som för övrigt blev Oscarsbelönad).Richard Gere spelar Zack Mayo vars far (Robert Loggia) är i flottan och han själv bl.a. växt upp på Filippinerna där hans far varit stationerad. Mayo är en ensamvarg och lär sig på kadettskolan att han måste bli mindre egoistisk. Han får en bästa vän i Sid Worley (David Keith) och en flickvän i Paula (Debra Winger), som är en lokal tjej vars största dröm är att gifta sig med en pilot.Jag kan inte säga att jag blev särskilt imponerad av filmen, tyvärr. Visst sköter sig skådespelarna bra, Louis Gossett Jr fick t.ex. en Oscar för sin roll som sergeant Foley. Richard Gere är också stabil i huvudrollen och det är en skådespelare som kanske inte briljerar, men allt som oftast känns gedigen. Sen är det lite kul att se en ung David Caruso dyka upp i en biroll, vekare än någonsin.Det största problemet jag har med filmen är att den är för tråkig, händelsefattig och utan något direkt "go". Det blir tyvärr för mycket stampande på samma ställe, även om upplösningen blir lite gripande. Känns dock inte som filmen hade behövt vara en bit över två timmar och att man saknar lite bredd på historien. Nu blir det egentligen bara tre personer som allt krut läggs på. Det fanns helt enkelt mer att hämta. Lite av en föregångare till Top Gun (1986) är det på sätt och vis.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

  1. Japp filmen är överlag ganska småtrist. Den saknar driv. Har sett den en gång och det räckte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Vi verkar vara överens. Den är inte dålig, men inte särskilt intressant för att det ska funka i 120 minuter.

      Radera