söndag 15 juli 2012

Sällskapsresan II - SnowrollerTitel: Sällskapsresan II - Snowroller
Genre: Komedi
Land: Sverige
År: 1985
Regi: Peter Hald & Lasse Åberg
I rollerna: Lasse Åberg, Jon Skolmen, Cecilia Walton, Eva Millberg

Handling: Stig-Helmer och hans kompis Ole har bokat in sig på en bussresa till Alperna. Med på resan är den sönderstressade familjen Jönsson, några norrländska sparkfabrikanter och andra mer eller mindre underliga figurer.

Omdöme: Uppföljaren till den omåttligt populära och lyckade Sällskapsresan (1980) har förflyttats från Kanarieöarna till de schweiziska alperna. Och precis som i originalet bjuds man på några av de typiska "problemen" man stöter på när man är på charterresa.Det hela kommer igång bra. Stig-Helmer (Lasse Åberg) anländer till den lilla skidorten och får bo på annexet i ett litet rum som ingen vill ha. Stig-Helmer tycker dock det är "mysigt". Under den inledande halvtimmen hamnar vår vän givetvis i roliga situationer. Bäst är det när Stig-Helmer får lära sig ett och annat av den mer världsvane vännen Ole (Jon Skolmen) som gärna överdriver och skrämmer Stig-Helmer.Till skillnad från den första filmen som håller bra standard rakt igenom och även håller bra efter flera omtittar, tappar denna glöden allt mer. Det största problemet är många av bikaraktärerna som får stort utrymme. De två norrländska sparkfabrikanterna tar upp alldeles för mycket tid och den sidohistorien är tyvärr allt för ointressant och inte ett dugg rolig. Det känns mer som en film man kan ha på i bakgrunden om man sett den tidigare, och det känns lite trist.2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.3

8 kommentarer:

 1. Äsch, den här är ungefär lika bra som originalet skulle jag säga. Tycker att den är underhållande och många av sidokaraktärerna är klockrena. Norrlänningarna är roliga, men skönast är ändå den snåla pappan i familjen. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Ja, jag brukade också tycka att denna var i princip lika bra som originalet. Men nu senast jag såg den kändes den inte lika rolig och var lite uttjatad. Det tycker jag inte originalet är, trots att jag sett den fler gånger.

   Lite snål med betyget kanske jag var då det nog är en trea trots allt...

   Radera
 2. Gillade första filmen men har ställt mig totalt kallsinnig till efterföljarna. Känns som att man nödtorftigt klippt ihop en massa sketcher till en långfilm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jo, lite så känns det faktiskt. De som kom efter den här har jag aldrig varit förtjust i, men denna brukade jag gilla mer. Originalet går inte att överträffa i denna serie, så enkelt är det.

   Radera
 3. Kommer ihåg den som riktigt rolig, men då har jag å andra sidan aldrig sett om den sedan den gick på bio. Kanske lika bra det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Tyckte en gång i tiden att den nästan var i klass med ettan, men har helt enkelt tröttnat på den lite för mycket. Tror dock den funkar om man inte sett den på väldigt länge.

   Radera
 4. Jag vet inte om jag sagt det, men jag besökte hotellet i Verbier förra året där man spelade in filmen (restaurang, reception och såna grejor). Skulle givetvis sett till att ta bilder, apropå dina resebilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ah, nej det visste jag inte. Jo, det hade varit lite kul ;)

   Var kanske lite hård mot filmen förresten då jag ändå uppskattar den. Men nej, betyget får bestå, en svag trea är det nu.

   Radera