söndag 15 juli 2012

Tango & CashTitel: Tango & Cash
Genre: Action/Komedi/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1989
Regi: Andrei Konchalovsky
I rollerna: Sylvester Stallone, Kurt Russell, Jack Palance, Teri Hatcher

Handling: Två av Los Angeles absolut bästa poliser, Ray Tango och Gabriel Cash lyckas stoppa en viktig affär som knarkkungen Yves Perret precis skulle avsluta. På grund av det förlorar Perret stora mängder pengar och kräver hämnd. Men Tango och Cash tål inte varandra, trots sina framgångar inom yrket och det sista de vill göra är att samarbeta. Men nu när Perret har någonting stort på gång måste de börja lita på varandra och genomföra uppdraget tillsammans.

Omdöme: Om man inte sett filmen tidigare och undrar vad för slags film det är så kan man lugnt påstå att den har likheter med, och sneglat åt Lethal Weapon (1987). Det så lyckade konceptet från den filmen har återanvänts här där två poliser paras ihop, kommer inte överens och tjafsar en hel del vilket ger mycket humor vid sidan av all action.Sylvester Stallone var väl given i rollen som Tango, men i rollen som Cash var Patrick Swayze påtänkt. Han hoppade dock av för att istället göra Road House (1989), förmodligen för att han där fick vara filmens stora stjärna. Istället plockade man in Kurt Russell och det tycker jag var ett utmärkt val. Han hade funkat bra i denna typ av film tidigare där hans karaktär har rapp käft i kombination med mycket action.En av filmens starkaste sidor är utan tvekan dialogen med sköna one-liners filmen igenom. Det är även kul att de två driver med andra filmer där bl.a. Stallone själv skämtar om "Rambo". Ett återkommande tema i filmen är även klädseln för de två huvudpersonerna. Tango älskar sina dyra kostymer, gärna Armani, medan Cash går omkring i slitna t-shirts. Självklart får Tango utstå mycket skit från Cash. Det är helt enkelt kul att de uppvisar sådan självdistans, både till sina karaktärer och i vissa fall även i verkligheten.Som huvudskurk är det kul att se veteranen Jack Palance som älskar att smida planer för hur han ska göra sig av med Tango & Cash. Fast han vill inte bara döda dem, det ska vara gjort med finess. Det som är lite synd är att filmen har en liten svacka när de två hamnar i fängelse ungefär i mitten av filmen. Det känns nästan som man valt denna utväg för att kunna fylla ut lite tid i manuset.I genren actionkomedi funkar det faktiskt förvånansvärt bra. Stallone/Russell-kombinationen är lyckad och som nämnts är dialogen klart underhållande. En annan sak som alltid uppskattas är skön musik och den bjuds man på i form av Harold Faltermeyer, lite av 80-talets guru kan man säga. Hans synthmusik funkar i alla väder och så även här. Musiken här kan man säga är en kombination av hans musik i Beverly Hills Cop (1984) och Fletch (1985), alternativt uppföljaren.Trots att de verkar ha haft kul och det mesta flyter på bra så var produktionen inte utan problem. Stallone lär ha varit den som såg till att filmens ursprungliga cinematograf Barry Sonnenfeld fick sparken tidigt i produktionen. Även regissören Andrei Konchalovsky fick sparken (av producenten) under slutet av inspelningen då han ville att filmen skulle vara mörkare, vilket producenterna inte gick med på. Filmens slutprodukt var inte till belåtenhet och man fick ta in en "filmklippnings-doktor" som klippte om hela filmen. Med tanke på alla problem måste man säga att slutresultatet blev klart lyckat.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.3

8 kommentarer:

 1. Den här filmen har gått mig förbi, trots - eller kanske just för att, den har ett sånt typiskt, härligt 80-talsupplägg. Stallone och Russell tillsammans låter riktigt trevligt!

  Att filmen hade såna produktionsbekymmer är också intressant fakta då det alltid är kul att se ifall det syns i slutresultatet, men av dig att döma verkar det ju inte så.

  Det är ju annars lätt att leta efter tecken och intala sig att man ser skavanker på grund av att man vet sån info i förväg. Skulle vara intressant att se även just därför, för mig. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jimmy: Oj, kul att du inte sett den. Ha inte för höga förhoppningar nu bara, men jag tyckte iaf den funkade bra som sommar-action-underhållning ;)

   Jag läste faktiskt om problemen med produktionen efter att ha sett filmen. Men märkte inte några direkta problem alltså.

   Just det, man gick runt $20m över budget också. Jag är ganska säker på att om allt gått smärtfritt hade filmen fått en uppföljare.

   Radera
 2. ...Och "Tango" och "Cash" är ju några av de mest överlägset roliga snutnamnen jag sett i kombination! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jimmy: Inte helt fel, jag håller med :D

   Radera
 3. Är du inne i ett riktigt somrigt stallonestim? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Det bara blev så ! :) Men jag hade inte sett denna och Cliffhanger på en herrans massa år så det passade bra nu när man kände för lite sommarunderhållning. Klart underhållande om man är på det humöret.

   Radera
 4. Kul att du gillar dom. Själv tycker jag att Tango & Cash är en underskattad film. Den har, precis som du skriver, hamnat i skuggan av Dödligt vapen och det är synd. Man behöver ju inte gilla/se antingen eller, man kan ju gilla/se både och :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Du har helt rätt. Den hamnade nog i skymundan av Dödligt vapen. Förr i tiden tyckte jag Dödligt vapen var klart bättre, men nu när jag sett om båda relativt nyligen så tycker jag allt de håller en liknande nivå.

   Radera