söndag 19 augusti 2012

All the President's MenTitel: All the President's Men / All presidentens män
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1976
Regi: Alan J. Pakula
I rollerna: Robert Redford, Dustin Hoffman, Jason Robards, Jack Warden, Martin Balsam, Hal Holbrook, Jane Alexander, Ned Beatty

Handling: Carl Bernstein och Bob Woodward var Washington Post- journalisterna som 1972 började undersöka ett inbrott i demokraternas valhögkvarter Watergate. Trots påtryckningar att de inte borde fortsätta undersökningen, både från sin redaktör och från regeringen, fortsätter de. Det visar sig att det finns ett samband mellan inbrottet, CIA och president Nixon.

Omdöme: Robert Redford hade köpt rättigheterna till boken (för $450.000) som journalisterna Bernstein/Woodward skrivit. Han var sedan med och producerade filmen utöver att han spelar en av huvudrollerna, som Bob Woodward. För att uppväga att man hade en av dåtidens största skådespelare behövde man en lika stor stjärna i den andra rollen som Carl Bernstein, och Dustin Hoffman var den stjärnan.När Woodward/Bernstein börjar gräva i Watergate-skandalen tar det inte lång tid för en som åskådare att fastna i den spännande och mystiska atmosfär som byggs upp. De har uppenbarligen något stort på gång och uppvisar tidigt resultat, även om de har svårt för att komma med källor som är villiga att prata. Men deras ihärdighet ger resultat vilket även medför att de vinner respekt hos sina chefer för allt slit.En viktig aspekt är deras privatliv som man inte alls får ta del av. De är helt enkelt helt fokuserade på sitt yrke och visar vad denna typ av journalism verkligen går ut på - hårt arbete och att aldrig ge upp. Det är inget snack om att filmen måste fungera som ordentlig inspiration för aspirerande journalister. Ungefär som Wall Street (1987) blev för börsmäklare.Att Redford/Hoffman ÄR Woodward/Bernstein råder inget tvivel om. De ger liv till sina karaktärer och har ett mycket bra samspel, något som även lär ha fått vissa av deras motspelare att bli smått konfunderade då de ofta avbröt varandra mitt i meningarna. Men det här är en ytterst välspelad film av samtliga, inte minst Jason Robards som belönades med en Oscar för rollen som chefsredaktören Ben Bradlee.Filmen är bra på allt. Det är helt enkelt en helgjuten produktion där regissören Alan J. Pakula avslutar sin paranoia-trilogi, även om det hade kunnat vara mer paranoia i denna film. Den infinner sig en del mot slutet när Redfords karaktär inser att han förmodligen blir skuggad. Min favorit i denna trilogi är annars den föregående filmen The Parallax View (1974) där paranoian och konspirationen är överhängande.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.0

2 kommentarer:

  1. Ja, du var ju lite före mig i att konstatera: mer grävande än paranoia. Men fortfarande en jäkligt bra film :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Absolut. Jag gillar verkligen den här filmen och den håller fint varje gång jag ser om den. Pakulas paranoia-trilogi tillhör helt klart de bättre trilogierna.

      Radera