tisdag 21 augusti 2012

Code of SilenceTitel: Code of Silence / Hederskoden
Genre: Action/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1985
Regi: Andrew Davis
I rollerna: Chuck Norris, Henry Silva, Dennis Farina, Molly Hagan

Handling: Polisen Eddie Cusack hamnar mitt uppe i ett gangsterkrig när han försöker rädda livet på dottern till en kriminell han jagar, men som även jagas av en gangsterboss.

Omdöme: Att det här kunde ha blivit en Clint Eastwood film känns ganska otroligt. Men Chuck Norris klev in som "räddaren i nöden" efter att Eastwood tackat nej. Det är egentligen lite intressant med Chuck Norris. Han har alltid visat att han är duktig på kampsport, men som skådespelare kan jag inte minnas att jag någonsin sett honom övertyga det minsta. Han är många gånger stelare än en Charles Bronson som ofta kritiserades för att vara ett stenansikte. Bronson hade åtminstone något att gilla, något coolt över sig. Norris saknar allt som har med karisma att göra och rör inte en min filmen igenom.Regissören Andrew Davis var fortfarande relativt grön som regissör, även om han hade jobbat som cinematograf sen början av 70-talet. Efter denna film samarbetade han med en annan skådespelare utan någon som helst själ - Steven Seagal. Men så hände något och plötsligt kom en klassfilm i form av The Fugitive (1993) där det mesta föll på plats.Inledningen bjuder trots allt på lite action, precis som man vill ha i en sån här film. Därefter drar en enda lång transportsträcka igång där Eddie Cusack (Norris) kör ett enmansrace där han försöker hitta en kriminell samtidigt som han försöker skydda dottern till den kriminella då hon jagas av gangsterbossen som den kriminella pappan rånat på en stor summa knarkpengar. Ja, det är lite av en soppa.Man får vänta ända till slutet innan man får lite mer action, men nu sparar man inte på krutet när Cusack släpper på tyglarna och kulorna viner. Tyvärr hjälper det inte, filmen kommer helt enkelt inte upp i några vidare nivåer. Man får dock inte glömma att nämna Henry Silva som alltid passar bra som skurk med sitt elaka utseende. Tyvärr lyckas man dåligt med att ge honom utrymme för att han ska kunna bli minnesvärd.

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
11 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.6

4 kommentarer:

 1. Ah, Henry Silva, that's good bad guy material... I de senare TV-produktioner som jag har sett känns det ändå som om Norris fått lite distans till sig själv. Det gäller fö också Segal (tex Machete), så det kanske har med åldern att göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, du har nog rätt. Chuck Norris har nog aldrig trott att han är en bra skådis. Däremot hade nog Steven Seagal fått för sig att han var det ;)

   Radera
 2. "The Chuck" har bara ett enda ansiktsuttryck: Att se korkad ut. Då är Seagel mer begåvad. Han kan se både dum och självbelåten ut på en och samma gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. David: Hahaha, jag instämmer med din analys :D Fast frågan är om Chuck Norris ändå inte är att föredra. Iofs blir det mer underhållande att se den självbelåtna Seagal "in action"...

   Radera