fredag 31 augusti 2012

Der freie WilleTitel: Der freie Wille / The Free Will / Den fria viljan
Genre: Drama/Kriminalare/Romantik
Land: Tyskland
År: 2006
Regi: Matthias Glasner
I rollerna: Jürgen Vogel, Sabine Timoteo, André Hennicke, Manfred Zapatka

Handling: För nio år sedan våldtog och misshandlade han en kvinna. Efter lång tid på sluten psykiatrisk anstalt försöker Theo Stoer nu hitta sin plats i samhället. Det kvinnoförakt som fortfarande hemsöker honom kan bara mätas med föraktet han känner för sig själv. För att driva ut sina demoner ägnar han sig åt överdriven träning, långa bastubad och pornografi. Men när han via sitt nya arbete träffar Nettie, chefens dotter, drabbas Theo av nya, starka känslor.

Omdöme: När filmen tar sin början är det runt mitten av 90-talet, någonstans i norra Tyskland. Theo (Jürgen Vogel) är relativt ung, har ganska långt hår och bär bombarjacka. Han hittar snart sitt nästa offer som han misshandlar och sedan våldtar. Det visar sig inte vara första gången och han får psykiatrisk vård under de kommande nio åren.Theos starka drivkraft påminner en hel del om den som uppvisas av huvudpersonen i den österrikiska toppfilmen Angst (1983). I det fallet handlar det om lust för mord, här alltså misshandel och våldtäkt. En annan sak som är väldigt tydlig är filmens avskalade yta. Det känns hela tiden realistiskt och närgånget. Men så är filmen också på 2.45 vilket ger en möjlighet att komma tätt inpå huvudpersonerna.Det känns lite svårt att beskriva exakt vad man känner när man ser filmen. Den tar lång tid på sig att berätta historien, men det blir sällan tråkigt. Stilen påminner en del om Michael Haneke som också gärna håller kvar kameran lite längre och låter skådespelarna få visa vad de verkligen går för, precis som här. Även musiken, bestående endast av det man får höra på radio och liknande, känner man igen från Haneke.Både Jürgen Vogel som Theo och Sabine Timoteo som Nettie, tjejen han börjar umgås med efter behandlingen, är bra, på sina håll mycket bra. Och man går verkligen in i deras psyken. Något som är intressant är att man får ett bra grepp om hur våldtäktsmannen känner sig, skuldkänslorna han får och hur jobbigt det är att leva med det. Samtidigt är hans relation till Nettie något som ger hopp. Inte bara för honom, utan även för oss tittare.Nej, det här är en fascinerande film som inte målar upp någon skön bild av samhället. Samtidigt vet man att det finns sådana människor där ute och därför känns filmen viktig. Just att man inte tar den enkla vägen och istället verkligen visar hur det faktiskt ser ut är starkt. Definitivt inte för alla, och säkerligen jobbig för många. Konstigt nog är det ändå skönt att se en sån här film med jämna mellanrum.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.4

5 kommentarer:

 1. Min första tanke när jag såg titeln: En tyskdubbad version av Free Willy. Nå, vad det verkligen var verkar ju bättre om än mörkare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito & daniel Karlsson: Haha, jag kallar den också Free Willy (om man ser filmen förstår man varför).

   Grejen var den att SVT2 visade filmen med start 23:15 i torsdags. Efter runt 40 minuter stängde de plötsligt av filmen med förklaringen att det var ett tekniskt fel. Jag misstänkte att det var temat som var stötande för tittare/chefer och de helt enkelt stängde av filmen. Kändes väldigt konstigt då texten/skylten dök upp med en gång, utan att det var något synbart fel.

   Hur som haver ville jag se klart filmen och fick lösa det på annat sätt. Klart intressant, om än deppig.

   Radera
 2. Ser nu att du såg den efter. Verkar bra, ska nog se den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Ja, man blev allt nyfiken och det var en intressant film.

   Radera