fredag 17 augusti 2012

Last Action HeroTitel: Last Action Hero / Den siste actionhjälten
Genre: Action/Komedi/Äventyr/Fantasy
Land: USA
År: 1993
Regi: John McTiernan
I rollerna: Arnold Schwarzenegger, F. Murray Abraham, Anthony Quinn, Charles Dance, Tom Noonan, Robert Prosky

Handling: Unge Danny Madigan är en stor beundrare av actionhjälten Jack Slater som spelas av Arnold Schwarzenegger. Danny får en magisk biljett och hamnar därmed i en Jack Slaters filmvärld.

Omdöme: Det är inget snack om att det är en film som kör en balansgång som är nästintill omöjlig att klara av. Att ta en urvattnad actiongenre, och sen driva med den är farligt. Men har man ett namn som Arnold Schwarzenegger i huvudrollen efter hans stora framgång med Terminator 2: Judgment Day (1991) så är det värt risken.För regin står John McTiernan som hade gjort ett par lyckade filmer i actiongenren, som t.ex. Predator (1987), Die Hard (1988) och även The Hunt for Red October (1990). Men det räckte inte med att ha en duktig regissör, en actionstjärna i huvudrollen och ett manus av Shane Black som hade skrivit några lyckade manus. Man behövde fylla ut med intressanta sidokaraktärer spelade av duktiga skådespelare, och det var precis vad man gjorde.F. Murray Abraham spelar en poliskollega till Jack Slater (Schwarzenegger) i filmvärlden. Flera referenser till Amadeus (1984) dyker också upp i och med detta. Charles Dance spelar den brittiske (så klart) skurken på ett skönt brittisk sätt. Tom Noonan är härligt sminkad som seriemördaren Ripper, och så får man inte glömma den som är bäst av dem alla - Anthony Quinn i rollen som den italienska maffiabossen Tony Vivaldi som bara är för skön.Filmens handling är tyvärr alltför rörig och man lär ha haft problem med filmen under en förhandsvisning då det stod klart att man bl.a. skulle behöva klippa om den. Problemet var bara att man hade för kort tid på sig innan den skulle ha premiär drygt en månad senare. Och som om det inte vore nog fick den premiär veckan efter supersuccén Jurassic Park (1993), något som givetvis gjorde att den inte drog in så mycket pengar som den nog annars hade gjort.Lite överraskande är det inte filmens två huvudpersoner/hjältar Arnold Schwarzenegger och pojken Austin O'Brien som står för den bästa humorn. Istället är det skurkarna Anthony Quinn och Charles Dance. Det är uppenbart att kombinationen av actionhjälten Schwarzenegger och pojken O'Brien skulle spinna vidare på det som funkade i T2, men här funkar det inte speciellt bra. En av anledningarna är att O'Brien helt enkelt inte var någon vidare skådespelare.Tar man filmen för vad den är så kan man få sig lite underhållning för stunden. Men man ska inte förvänta sig så mycket mer av denna halvkorkade film. Det är dock kul när en film driver med andra filmer, karaktärer och skådespelare, alltid en bonus. Och blinkar man är det lätt att missa flera cameoroller så som Sharon Stone (som "Catherine Tramell"), Robert Patrick ("T-1000"), Chevy Chase, James Belushi, Jean-Claude Van Damme m.fl.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.0

8 kommentarer:

 1. Ingen jättebra film, men jag tycker ändå att den här är att föredra framför nästa Arnie, True Lies. Även om Jamie Lee Curtis gör en bra prestation i den vinner Last Action Hero på att inte ta sig själv på allvar på någon fläck. Men visst är den ofokuserad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Hmm, jag föredrar personligen True Lies faktiskt. Arnold funkar bättre i den, humorn med bl.a. Bill Paxton i spetsen gillar jag och Jamie Lee Curtis är riktigt bra.

   Radera
  2. Jag tror det mest handlade om att storyn i True Lies inte blev tillräckligt dum om man jämför med den här ;) Men för dum för en spionspoof.

   Radera
  3. Sofia: Jag förstår vad du menar. Fast jag tycker True Lies fortfarande håller bättre - bättre humor, Arnold, produktion och underhållning. En smaksak helt enkelt ;)

   Radera
 2. Tycker om humorn och en hel del annat i filmen. Men det är en förvånansvärt sunkig produktion för att vara 1993. Känns mer som om den ligger 10 år efter i tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. David: Både ja och nej skulle jag vilja säga. Tycker den är ganska så tidstypisk rent utseendemässigt, men det kan vara vissa saker som känns daterade, det håller jag med om. Främst är det väl manuset som inte riktigt håller, men man får sig en underhållande film åtminstone. Är det vad man är ute efter blir man nog inte besviken :)

   Radera
 3. Stundtals ganska bra actionscener men handlingen gör att jag inte kan ta filmen på allvar men Dance är undrehållande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jo, jag håller med. Det är helt enkelt helt ok för stunden, även om handlingen kunde varit bättre. Charles Dance och Anthony Quinn står för den bästa underhållningen i form av skön humor.

   Radera