söndag 26 augusti 2012

Los ojos de JuliaTitel: Los ojos de Julia / Julia's Eyes
Genre: Mysterium/Thriller/Skräck
Land: Spanien
År: 2010
Regi: Guillem Morales
I rollerna: Belén Rueda, Lluís Homar, Pablo Derqui, Francesc Orella

Handling: Två systrar har en allvarlig sjukdom som gör att man gradvis förlorar synen. Den ena systern dör under mystiska omständigheter och den andra - Julia - är övertygad om att en hund ligger begraven. Ingen tror på henne, samtidigt som hennes egen situation blir allt mer utsatt i takt med att hon är på väg att bli blind.

Omdöme: Spanska skräckfilmer har flera gånger visat att de kan komma med något nytt och överraska. Regissören Guillem Morales gjorde själv den lyckade The Uninvited Guest (2004), även om det inte är en skräckfilm. Detta är inte heller en renodlad skräckfilm, men innehåller trots allt en del sådana element. Det intressanta var om han kunde följa upp med ännu en lyckad, spännande film.I huvudrollen ses Belén Rueda, en 45-årig f.d. modell som gjorde sin filmdebut först 2001 (även om hon innan dess slog igenom i en TV-serie). Hon sköter sig bra i rollen som Julia då det inte är det enklaste att spela en blind kvinna. Nu är hon inte blind utan håller på att förlora synen, men har även bandage över ögonen under långa perioder.Under filmens gång tänker jag på vilka andra filmer som har med synen/blindhet att göra, och vilka som varit bra, riktigt bra. Det känns som det inte finns så många för den enda jag kan minnas som verkligen är bra är klassikern Wait Until Dark (1967) där ju Audrey Hepburn övertygar som blind kvinna som blir utsatt för terror.Vad som funkar i den här filmen är tyvärr inte mycket. Inte för att det skulle vara en dålig film, men den borde kunnat vara mycket bättre. Men det som är lyckat är främst kamerablixten i mörkret som används väldigt effektivt och inte för mycket. Denna effekt har man dock sett tidigare, inte minst i Hitchcocks klassiker Rear Window (1954). Så även om det inte är något nytt så är det alltid lika effektivt, särskilt när det används lika fint som här.Lite småspännande blir det också i övrigt, men filmen är på tok för utdragen med sina två timmar. En sån här film behöver åtminstone vara riktigt spännande, stämningsfull eller ha ett bra tempo. Här blir man mest frustrerad. Frustrerad för att den har potential och visar upp en del. Men främst är den för lång och lämnar en på det stora hela besviken.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.5

4 kommentarer:

 1. Filmen började bra men segade till sig rejält för att slutligen bli ganska ointressant, synd för den hade potential.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Du har helt rätt. Den hade potential och var inte dåligt gjord, men tyvärr funkade det inte i längden. Gillade inte heller att filmen var två timmar lång.

   Rekommenderar helt klart The Uninvited Guest som är mycket bättre.

   Radera
  2. Ska jag ta och kolla in: Tack för tips.

   Radera
  3. filmitch: Är övertygad om att du gillar den mer än denna, utan tvekan ;)

   Radera