lördag 25 augusti 2012

MagnoliaTitel: Magnolia
Genre: Drama
Land: USA
År: 1999
Regi: Paul Thomas Anderson
I rollerna: Julianne Moore, William H. Macy, John C. Reilly, Tom Cruise, Philip Baker Hall, Philip Seymour Hoffman, Jason Robards, Melora Walters, Felicity Huffman, Alfred Molina, Luis Guzmán

Handling: Magnolia är som en väv som visar upp livet i Amerika i en serie händelser som både är självständiga och del av en och samma historia. Det är ett porträtt av en ensam stad där kärleken ibland hamnar i skymundan och samtidigt en resa i själens hemliga irrgångar.

Omdöme: Först och främst måste man säga att Paul Thomas Anderson lyckats samla en härlig skara duktiga skådespelare. Det finns egentligen inget att klaga på här inte. Men det räcker givetvis inte bara med bra skådespelare - de får även bra karaktärer att jobba med. Och karaktärerna är nästan det viktigaste i den här filmen.Filmen inleds på ett sätt som med en gång fångar ens intresse. Tre historier, otroliga historier, berättas om ett rån, en dykare och ett självmord. Alla tre verkar för otroliga för att kunna vara sanna. Men denna inledning visar att man SKA tro på vad man kommer få uppleva lite senare. Klart intressant grepp och ett som funkar.Det hoppas friskt mellan karaktärerna där det känns som man aldrig avslutar en scen innan man följer någon annan. Det gör att handlingen går framåt och börjar få ihop de olika karaktärerna. Men vad är det egentligen som kopplar ihop dessa historier, dessa karaktärer ? Det får man reda på lite senare. Det gäller bara att ha lite tålamod.Finns det en svaghet med filmen så är det filmens mittdel. Det är här alla historier går utför och allt bara är mörker. Det blir inte lika intressant att följa karaktärerna och det hela känns tyvärr lite för utdraget. Det enda undantaget är historien mellan polisen Jim (John C. Reilly) och den problemfyllda Claudia (Melora Walters) som ger lite hopp.När man sedan kommer in på sista tredjedelen av filmen blir det hela intressant igen när det vi blivit ombedda att tro på nu dyker upp - rejält. Denna avslutning på filmen gör att man kan ha lite överseende med mittendelen. Trots det hade nog filmen mått bra av att vara kortare än de tre timmar speltiden är på. Men det är svårt att se vad som skulle kunna tas bort. Det är helt enkelt många karaktärer som behöver sitt utrymme. Däremot hade historierna kanske inte behövt vara så deppiga samtidigt.Det är svårt att välja ut en favoritprestation då de är så många. Alla gör verkligen bra ifrån sig, men Oscarsnominerade Tom Cruise (som mansgrisen Frank T.J. Mackey), William H. Macy (som losern Donnie Smith) och John C. Reilly, tillsammans med Melora Walters är nog ändå de som bjuder på något lite extra som sticker ut mest. Och som nämnts tidigare är det historien mellan John C. Reilly och Melora Walters som ger lite hopp, och det behövs.5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
21 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.0

8 kommentarer:

 1. Verkligen en finfin film det här. Det kan inte vara helt lätt att hålla fokus uppe för alla dessa bihistorier samtidigt (och lång speltid dessutom) men jag tycker Paul Thomas Anderson lyckas fantastiskt bra.

  Kul att den föll dig i smaken. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Det här var nog tredje gången jag såg den. Intressant, för det är en film man kan se om med jämna mellanrum och bli lika engagerad varje gång. Men varje gång är det den andra tredjedelen som känns lite svagare för mig.

   Men jag håller med, PTA lyckas förtäffligt bra med att hålla liv i alla historier, imponerande.

   Radera
 2. Mja, jag är ju inte så förtjust i PTA även om jag vill minnas att den är ändå var rätt ok. Mest för Cruises roll dock, det var nog första gången jag såg honom i en karaktär som var lite utanför ramarna (för hans del, alltså).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Är inte heller ett PTA fan, men när han får till det blir det riktigt bra. Det här är nog den bästa han gjort än så länge.

   Sen håller jag med om Tom Cruise. Han visade en annan sida och det var välkommet. Tycker helt klart han växt som skådespelare och är bättre än många andra storstjärnor.

   Radera
 3. Har aldrig varit något Tom Cruise-fan, men i denna är han bra tycker jag. Fast bäst tycker jag WHM och Melora Walters är. En mycket bra film som kanske hade tjänat på att vara något kortare då den tappar lite i mitten som du säger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Håller med. Tom Cruise störde jag mig ofta på, men så är det inte längre. Tycker han funkar bra här och i många andra roller.

   Synd att den tappar lite i mitten, för annars är det här en bra film som hade varit ännu bättre.

   Radera
 4. Denna film har i åratal legat på min omtittningslista men det verkar aldrig vilja bli av. kan vara speltiden som är ett hinder minns den dock som mkt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Speltiden ÄR ett problem. Men man ska ta chansen att se den om man har några timmar att undvara på en bra film.

   Radera