torsdag 16 augusti 2012

Mina favoritfilmer - 2001

Ettan är given, en av 2000-talets bästa filmer. Bakom den så bjuds man på en ganska bra blandning filmer som alla bjuder på något lite speciellt. På det stora hela ett bra filmår även om det kanske saknas några bra filmer för att fylla ut listan.

På topp tio återfinns filmer från:

6 USA
2 Tyskland
1 Storbritannien
1 Sydkorea

Uppdatering: Plats #8 (Monsters, Inc.) flyttas upp till plats #6. 20/4-14

Uppdatering: Plats #10 (Sur mes lèvres / Read My Lips) tas bort från topp tio. In på plats #4 kommer Training Day. 10/5-16


#10 The Royal Tenenbaums (Wes Anderson)



Royal Tenenbaum och hans fru Etheline har tre barn: Chas, Richie och Margot och de är alla genier som av olika anledningar separerats från varandra. Chas började investera i fastigheter i sina tidiga tonår och tycktes ha en alldeles enastående förståelse för internationella finanser. Margot var en prisbelönt pjäsförfattare redan i nionde klass och Richie vann som junior de amerikanska mästerskapen i tennis tre år i rad. Men minnet av dessa tre briljanta genier som utgör familjen Tenenbaum har bleknat under tjugo år av besvikelser och svek och de flesta av dessa beskylldes deras far, Royal, för.

Brukar kunna ha lite svårt för den här typen av film, men här gick det hem och mycket var tack vare fina prestationer och en bra balans mellan humor och lite allvarligare scener som överraskar.


#9 Der Tunnel (Roland Suso Richter)



Året är 1961 och Berlin är en delad stad. I de östra delarna börjar man inse vad som är på väg att hända, och allt fler människor tar chansen att fly. I slutet av sommaren blir separationen total när muren börjar byggas, och den östtyske elitsimmaren Harry Melchior är en av många som planerar sin flykt.

En viktig historia man inte kände till som återberättas på ett starkt och stundtals gripande sätt. Finns några scener man sent glömmer, men som helhet är det också en fint berättad historia.


#8 Das Experiment (Oliver Hirschbiegel)



Ett forskningsprojekt vars syfte är att studera individens aggressiva beteende i fängelsemiljö ska utföras. För att åstadkomma detta väljer man ut 20 frivilliga män som genom en annons i tidningen har lockats att delta i experimentet mot god ekonomisk ersättning. Åtta av männen får rollen som fångvaktare medan tolv ikläder sig rollen som fångar och måste därmed lyda och underställa sig väktarnas krav på disciplin.

Baserat på ett riktigt experiment som utfördes i USA på 70-talet berättar denna tyska film en stark och högst intressant historia. Regissören gjorde senare Der Untergang, så kvalitet saknas inte.


#7 Monsters, Inc. (Pete Docter)



Monsters, Inc. är ett framgångsrikt företag i staden Monstropolis, belägen i en parallell värld till vår. Filmen handlar om de två monstren, tillika vännerna, Sulley och Mike. Sulley är ett stort hårigt monster med horn som är den mest respekterade av alla anställda på Monsters Inc. Han och hans vän, rumskompis och kollega, Mike, ett litet klotrunt, enögt grönt monster, jobbar som "skrämmare", dvs. de samlar in barnskrik från människovärlden eftersom det är den bästa energikällan som monstervärlden känner till.

En sån där typisk animerad film från Pixar med mycket färger och sköna karaktärer. Kanske inte den allra bästa, men funkar för hela familjen och en man gärna tänker tillbaka på med ett leende.


#6 My Sassy Girl (Kwak Jae-young)



Denna verklighetsbaserade film handlar om en kille, Kyun-woo, som en dag träffar en berusad tjej på tunnelbanan. Kyun-woo blir tvungen att hjälpa henne då han blir misstagen för att vara hennes pojkvän. Efter att han hjälpt henne känner han sig ansvarig för henne och detta gör att han tolererar (till viss grad) hennes ständiga "tortyr".

Den här typen av film går inte alltid hem hos mig, men här föll det mesta på plats. Gjord på ett charmigt, roligt och skönt sätt funkar denna bättre än en film som Amelie i mina ögon.


#5 Conspiracy (Frank Pierson)



I en förstad till Berlin väntar SS-officeren Adolf Eichmann i Wansee-palatset på en rad prominenta nazistledare och SS-toppmän. Det är den 20:e januari 1942 och det förestående mötet är topphemligt. Den sist anlände av de 15 närvarande är Reinhard Heydrich - som riksmarskalk Göring personligen har utsett till att finna en lösning på "Den judiska frågan". När mötet är över börjar förintelsen...

En sån där film som bara blir bättre och bättre ju längre in man kommer. Man känner verkligen spänningen och den tryckta stämningen. En film som får en att tänka på 12 edsvurna män då i princip hela filmen utspelar sig runt ett bord med 15 bestämda män.


#4 Training Day (Antoine Fuqua)



Jake Hoyt är nyutexaminerad vid Los Angeles-polisens narkotikarotel. När han en dag får slå följe med den äldre och rutinerade polismannen Alonzo Harris upptäckter han att kollegan inte bara är en skicklig yrkesman, utan även synnerligen korrumperad och farlig.

Denzel Washington vann en Oscar, men det här är en film som är mycket mer än bara han. En hård och genomgående pulserande film som håller intresset uppe från början till slut.


#3 A Beautiful Mind (Ron Howard)



Detta är den sanna historien om matematikern John Nash. Filmen utspelar sig under 50-talet där Nash formulerade sin spelteori, som han 40 år senare skulle belönas för. Trots att vi i dag ser honom som ett av de största matematiska genierna under vår tid, klassades han som schizofren av sin samtid.

Oftast känslosamt och välspelat där främst Russell Crowe och Jennifer Connelly visar prov på sitt skådespeleri. Nästan på gränsen till att bli översentimental på sina håll, men klarar sig på rätt sida gränsen.


#2 Donnie Darko (Richard Kelly)



Donnie är inte direkt den typiska amerikanska tonårskillen; han har konstiga syner och en låtsaskompis som heter Frank och är en stor kanin. En natt kraschar en flygplansmotor ner i Donnies hus, men eftersom han tillfälligtvis gick i sömnen just då undkommer han incidenten med livet i behåll. Av Frank får han veta att han nu fått en annan, högre, mening med livet.

Lite som att gå tillbaka till 80-talet, fast på 2000-talet. Jake Gyllenhaal slog igenom med dunder och brak och filmen bjöd på något lite annorlunda. Väldigt stämningsfull och så där skönt mystisk. Och vem gillar inte stora kaniner ?


#1 Mulholland Drive (David Lynch)



En limousine kör långsamt uppför en backe. Lite längre bort kör en bil med ungdomar i full fart i motsatt riktning. Krocken som uppstår räddar kvinnan i limousinen från att bli mördad, men lämnar henne vilsen och med minnesförlust. Det enda hon kommer ihåg är att hon var på Mulholland Drive.

Given etta och en film som man kan se om och om igen då den har en enorm detaljrikedom. Stämningen är på topp filmen igenom och Lynch har en förmåga att få med många bra och utvecklade karaktärer trots att de kanske bara är med i någon enstaka scen. Finns många höjdpunkter filmen igenom som man gärna återvänder till.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Ali
Brigham City
Heartbreakers
In the Bedroom
Life as a House
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
The Score
Session 9
The Son's Room
Sur mes lèvres / Read My Lips
Y tu mamá también

---

Sämsta filmen: The Musketeer

En riktig skräpfilm som man mest var irriterad att man blev rekommenderad.


Största besvikelsen: The Others

Tycker egentligen inte den är dålig, men med tanke på hur hyllad den var när den kom (och är) så blev jag besviken.

24 kommentarer:

  1. Ojoj, många osedda var det här, så listan blir svårbedömd. Jag skulle nog inte ha varken A Beautiful Mind eller Enemy på någon bästalista. Inte heller training Day tyckte jag var _så_ bra. Men håller med om Donnie och skulle dessutom vilja lyfta fram Shrek samt Gosford Park.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: A Beautiful Mind gillade jag (såg den inte när den kom, utan för några år sen för första gången).

      Enemy at the Gates har jag inte sett sen den kom, så den fick ett omnämnande, men mycket möjligt att den inte skulle hålla lika bra nu som då.

      Training Day fann jag inte heller SÅ bra, men trots allt ganska bra. Hade det varit starkare filmer längre ner på listan hade ingen av filmerna på "slogs om platser"-listan kommit med.

      Shrek har aldrig varit någon favorit. En trea är det väl, men inte i närheten av mina favoritanimerade. Gosford Park såg jag när det begav sig och tyckte den var ok då, men inget som kom med här alltså.

      Radera
    2. Jag tycker i alla fall att A Beautiful Mind är klart bättre än Enemy, där ställer jag mig mer på Henkes sida. Tyckte inte alls att den klarade av att skapa tillräcklig nerv.

      Radera
    3. Sofia: Javisst, det tycker jag med. Och som sagt, skulle jag se om den är det mycket möjligt att jag skulle tycka det är skräp. Ens smak har förändrats en del sen man såg den ;)

      Radera
  2. Mina favoriter på listan är Mulholland Drive (såklart) och A Beautiful Mind. Håller med om att den är på gränsen till översentimental, men den klarar sig.
    La pianiste och I am Sam skulle jag haft med på min lista.

    SvaraRadera
    Svar
    1. svartnoir: Skönt att vi är överens om ettan ;) Känns given med tanke på konkurrensen i mina ögon.

      La pianiste var inte alls tokig, men den lämnade inte något större avtryck efter sig. Detta trots att den var lite obehaglig att titta på.

      Minns att jag gillade Penn i I Am Sam och filmen var inte dålig, helt ok.

      Radera
  3. Ojojoj. Är det torsdag redan? Kul!

    Många osedda filmer på denna lista. Jag har också upptäckt ett gravt fel i min egen lista som jag kikade på lite innan jag sakta arbetade mig ner i din post. Jag såg nyligen om Lost and delirious och den ska flyttas ner till en lägre position. Den kommer långt efter Mulholland drive, DD, Amelie, Monster's Inc etc.

    Nu till din lista, de jag sett:

    Roayal Tenenbaums. Ganska kul film som jag ska se om i mitt Wes Anderson-marathon. Hoppas att den jackas upp några snäpp för mig då.

    Monster's Inc. Underbar. Pixar's bästa tycker jag. Värme.

    Das experiment. En helt ok fiction av en verklig händelse. Jag har dock läst en hel del om The Stanford Prison Experiment och jag stör mig lite på att de har hittat på så mycket som inte hände. Verkligheten skulle räckt långt för att göra en bra film.

    Donnie Darko, en personlig favorit som kan vara svår att placera i en topplista. Den åker jojjo upp och ner i listan. Har sett den ca 5 gånger.

    Mulholland drive. Lysande och briljant. Värd en topp-2 placering.

    Enemy at the gate: Riktigt risig! :-) Gillade inledningsscenen, men sen blev det ett smörigt triangeldrama. Bläh.

    Training day: medel.

    Sagan om ringen: Hur kan du inte ha denna som etta??? Även om Mulholland drive är bättre är SoR en milsten i filmhistorien som jag håller extremt högt. Dessutom är den otroligt bra, en tajt sammanhållen story, fantastisk musik, otroligt starka och känslosamma stridsscener och framför allt en magisk fantasy-känsla. De två efterföljande filmerna levde inte alls upp till den första delen vilket gjorde att de fallit...

    Min lista som ska uppdateras så snart jag får lust:
    http://fripp21.blogspot.se/2012/04/top-10-films-of-2001.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Lost and Delirious som du nämner har jag sett, men den kom inte med på listan som du kanske märkte ;)

      The Royal Tenenbaums såg jag när den kom, så den känner jag mig lite osäker på. Skulle lika gärna kunna åka ut helt eller ta sig upp något steg om jag såg om den.

      Monsters Inc har jag inte heller sett på väldigt länge. Men bara jag ser bilden från filmen blir jag sugen på att se om den.

      Mmm, kan mycket väl tänka mig att det är som du säger med Das Experiment. Tror också det hade räckt med att bara ta med sanningen.

      Enemy at the Gates tog jag med just för att jag gillade den när jag såg den på bio. Men kan mycket väl tänka mig att den inte är så bra som jag minns den som...

      Mulholland Drive är värd förstaplatsen, iaf i mina ögon :) Jag vet att många gillar/älskar Sagan om ringen, men det är t.ex. inte en film jag vill/behöver se mer än en gång. Den första filmen var dock bra. Fantasy är inte riktigt min grej så det spelar också in.

      Radera
  4. Här var det inte mycket jag sett:
    9: Har jag sett och gillade inte men det skulle krävas nga filmer till av W.A innan jag insåg att jag avskyr karln.
    8 Min favorit bland Pixarfilmerna :)
    6: Helt ok film ballar ut lite mot slutet tyckte jag.
    4 Mkt bra film K.B är fantastisk som Heydrich
    3. Helt ok
    2 En favoritfilm.
    Hade nog haft med Training day på min lista

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Mmm, Tenenbaums var en av de första Wes Anderson filmerna jag såg. Håller med, har också börjat tröttna lite på hans stil och att han inte förändrar sig. Men de som gillar stilen fortsätter att uppskatta hans filmer...

      Jo, jag har också för mig att Das Experiment tappar lite mot slutet, vilket så klart är synd.

      Conspiracy är en film fler borde se tycker jag, kanske t.o.m. på skolor.

      Just det, du har inte sett Mulholland Drive än. Skulle vara intressant om du tog dig en titt...

      Radera
    2. Inget har ändrats sedan jag kommenterade. Mullholland är fortfarande osedd.

      Radera
    3. Filmitch: Lockar inte en film så ska man inte tvinga sig själv att se den. Men Mulholland Drive tycker jag man bör ge en chans.

      Radera
  5. Tack för en (nästan) handfull filmtips här, jag har inte sett vare sig din 10:a, 8:a, 5:a eller 4:a men jag blir sugen på alla fyra.
    Och vi har samma etta! Deru! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Låter bra. Det är fyra sevärda filmer som tål att ses, helt klart.

      Samma etta, precis som det ska vara :)

      Radera
  6. A Beautiful mind! Gött! Underskattad film! Vad än alla "andra" påstår! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Steffo: Ja, jag tyckte den var klart stark och välspelad. Det var trots allt en Oscarsfilm, men kanske att det inte talas så mycket om den längre.

      Radera
  7. Fint att se My Sassy Girl på en sådan här lista. Om den inte var från Korea skulle det vara en klassiker som alla quirkiga romantiska komedier jämförs med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Carl: Den kom under en period då koreansk film var i ropet och jag gillade den verkligen då när jag såg den. Håller med om att den hade varit mer känd om den var amerikansk (remaken har jag läst ska vara klart mycket sämre).

      Radera
  8. Mina 10 favoriter från 2001:
    10 Mulholland Drive
    09 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
    08 Donnie Darko
    07 From Hell
    06 The Others
    05 Jay and Silent Bob Strike Back
    04 Zoolander
    03 Gosford Park
    02 Harry Potter and the Philosopher's Stone
    01 American Pie 2

    Bubblare: Ghost World, Life as a House, Rat Race, The Mummy Returns, Joy Ride, Bridget Jones's Diary, The Royal Tenenbaums, Le Pacte des loups, Wet Hot American Summer, Iris

    SvaraRadera
    Svar
    1. LJH H:

      10. Given på topplistan och en av de bästa från 2000-talet.
      9. Inget fan av Ringen-filmerna, men denna första tyckte jag var bäst.
      8. Också given på listan.
      7. Denna gillade jag inte särskilt mycket.
      6. Helt ok, men var så omtalad att jag tyckte den var lite överskattad.
      5. Ej sett.
      4. Tyckte den var ganska rolig när den kom, men ingen toppfilm.
      3. Värd att se som jag minns det, men inget speciellt.
      2. Ej sett.
      1. Oj, överraskande val som etta. Tveksam till om jag orkar se om filmerna idag. Försökte med ettan, men stängde av efter några minuter ;)

      Radera
    2. LotR: Skulle inte kalla mig ett fan heller och det är bara denna som kommer platsa på mina listor.
      The Others: Såg den inte förrän långt efter den kom så det var inga hajpproblem. ;-)
      Harry P: Wow, har du inte sett den? Två första gillar jag väldigt mycket eftersom dom stämmer väldigt väl överrens med det jag föreställde mig när jag läste böckerna.
      AP2: Jag var kanske 14 när jag såg den första gången så det var nog rätt ålder för den. :-p
      Den ligger nog topp 3 över filmer jag sett flest ggr tror jag. Den får mig på bra humör. :-)

      Radera
    3. LJH H:

      LotR - Ok, har iofs endast sett delarna en gång vardera (på bio), men det är inte en typ av film jag brukar falla för.

      The Others - Tyckte inte den var dålig jag heller, bara inte en toppfilm i mina ögon. Minns att jag gillade The Innocents (1961) mer som är en snarlik film, men i mitt tycke mer effektiv.

      Harry P - Varken läst böckerna eller sett någon av filmerna ;) Jag är väl en av få som inte känner sig lockad. Kanske en dag, men inte just nu.

      AP2 - Ja, jag tyckte också dessa filmer var roliga när jag såg dem. Men de har inte lyckats hänga kvar på pluskontot som många ungdomsfavoriter från 80-talet.

      Det är så det ska vara. Man ska kunna se om en favorit många gånger och aldrig tröttna på den. Har många sådana filmer. Mycket har att göra med nostalgi så klart.

      Radera
    4. The Innocents har jag faktiskt tänkt att jag ska se så det blir kanske ett hajpproblem med den nu då. ;-)

      Radera
    5. LJH H: Haha, ja så kan det bli så klart. Själv har jag för mig att jag såg den innan The Others också.

      Radera