torsdag 9 augusti 2012

Mina favoritfilmer - 2002

Ett starkt år där det inte alls är lätt att rangordna bland de fem första. Men en film sticker ut lite extra och känns som en värdig etta på listan. Resten av listan är också relativt stark med flera intressanta filmer.

På topp tio återfinns filmer från:

6 USA
3 Frankrike
1 Brasilien

Uppdatering: Plats #10 (Bloody Sunday) tas bort från listan och ersätts med One Hour Photo. 29/3-15


#10 One Hour Photo (Mark Romanek)Sy Parrish är en ensam och tillbakadragen man som hela sitt vuxna liv arbetat i en fotobutik. Den ensamme Sy lever sitt liv genom sitt arbete och han fascineras framförallt av familjen Yorkins foton som han har framkallat i åratal. Men intresset övergår i besatthet och Sy utvecklar en ohälsosam relation till familjen.

En duktig och annorlunda Robin Williams än vad man är van vid. En liten film, men som är klart effektiv med sin visuella stil, atmosfär och kusliga huvudperson.


#9 Minority Report (Steven Spielberg)Washington år 2054. Det är en framtid där mördare arresteras och döms innan de ens utfört dådet. Allt med hjälp av den senaste teknologin. En polis som dagligen arresterar framtida brottslingar är John Anderton, men en dag vänds hans liv upp och ner då han själv blir anklagad för mord. Hans enda chans är att fly och försöka ta reda på varför.

En bra sci-fi/thriller som håller nästan ända fram. En ganska så mörk film där huvudpersonen brottas med inre demoner, men gör sitt yttersta för att rentvå sitt namn när han blir mordmisstänkt. Finns en del godbitar, men även några svagare partier.


#8 L'adversaire (Nicole Garcia)Baserat på en sann händelse där en man lever en lögn i nästan 20 år. Inte ens hans familj vet något. Han åker till jobbet som läkare varje morgon och kommer tillbaks sent på kvällen. Men i själva verket har han inget jobb...

Har gjorts några filmer på samma historia, men denna är nog den som funkar bäst. Mörk, känslosam och välspelad av inte minst den duktige Daniel Auteuil i huvudrollen. Lite för tragisk för vissa, men klart bra.


#7 Insomnia (Christopher Nolan)Mordutredarna Will Dormer och Hap Eckhart från Los Angeles beger sig till ett öde Alaska för att utreda ett otäckt mord på en ung flicka. En listig mördare och en tragisk olycka försätter Dormer i en omöjlig situation. Under press och utan sömn, till slut vet han inte vad som är verklighet eller dröm...

Gillar denna mer än det norska originalet. Al Pacino, Robin Williams och Hilary Swank passar alla bra och tycker personligen den är lite underskattad. Christopher Nolan och hans team fångar det isolerade Alaska bra och filmen bjuder på bra stämning.


#6 The Bourne Identity (Doug Liman)En man räddas från en säker död utanför den franska kusten av en fiskebåt. Han återhämtar sig, men snart står det klart att han drabbats av total minnesförlust. Hans instinkter, fysik och kunskap i flera språk tyder dock på ett farligt förflutet. Nu börjar hans jakt på sin identitet och sanningen. Till sin hjälp har han den hemlighetsfulla Marie och snart inser han att de jagas av lönnmördare.

Den första filmen i Bourne-serien är klart lyckad och blev också bättre vid omtitt. Klart bättre än det sömniga originalet från 1988 och Matt Damon passar förvånansvärt bra i rollen. En roll som på sätt och vis gav honom den status han fått. Ett stort plus att det utspelas i Europa.


#5 The Pianist (Roman Polanski)Wladyslaw Szpilman var en briljant pianist i Warszawa. Wladyslaw var också jude och får under Tysklands invasion av Polen under andra världskriget tillsammans med sin familj uppleva alla de fasor som nazismen utsatte dem för.

Oscarsvinnaren tänkte jag skriva, men den vann faktiskt inte för bästa film. Däremot fick Roman Polanski välförtjänt vinna en Oscar för sin regi och den är verkligen på topp. Gripande, dramatiskt, välspelat av Adrien Brody och rakt igenom välgjort.


#4 Equilibrium (Kurt Wimmer)I landet Libria har regeringen eliminerat krig genom att eliminera känslor. Böcker, konst och musik är strängt förbjudna. För att se till att reglerna efterlevs använder regeringen sig av agenter som undanröjer de som bryter mot lagen eller glömmer att ta sin dagliga dos av "Prozium".

En film jag blev väldigt förtjust i när den kom. Kanske har den en del brister, men på det stora hela väldigt intressant och actionspäckad med kampsportssekvenser man tidigare inte hade sett någon annanstans.


#3 The Ring (Gore Verbinski)Den unga journalisten Rachel börjar nysta i några märkliga dödsfall, eftersom en av de döda är hennes yngre systerdotter. Det visar sig att släktingen och några andra tonåringar alla tittat på ett videoband med de mest obehagliga scenerna på. Efteråt har alla mottagit ett telefonsamtal med hotet att de kommer att dö om exakt sju dygn.

Minns när jag såg den första gången att jag var ganska lyrisk. Funkar bra även vid omtitt, men det går inte att jämföra med första gången när man bjuds på en hel del överraskande och välgjorda skräckscener. Iofs har den tagit mycket från de japanska originalfilmerna, men denna lyckas bättre med tempot och helheten. Plus att Naomi Watts helt klart passar bra i huvudrollen.


#2 Irréversible (Gaspar Noé)Alex och Marcus älskar varandra. Tillsammans med Pierre, en före detta älskare till Alex, är de på väg till en fest. Men under kvällen går allting våldsamt fel. Irréversible berättar om livets grymmaste verklighet. Vi följer i vilt kameraarbete sekund för sekund hur ett brott begås. I plågsam realtid lider och hämnas vi med Alex, Marcus och Pierre. Irréversibles kronologi fördjupar plågan.

En sån där film man aldrig glömmer. Väldigt starka scener, men gjord på ett sånt sätt att man ändå blir fascinerad och imponerad. Riktigt bra rollprestationer av framförallt Monica Bellucci och Vincent Cassel krävs också med tanke på de långa tagningarna. En blandning mellan berättartekniken från Memento och kameratekniken från Angst.


#1 City of God (Fernando Meirelles)Raketen, som han kallas av vännerna, växer upp i en av Rio de Janeiros kåkstäder där våld och brutala gänguppgörelser är en del av vardagen. För att hålla sig vid liv utan att vara delaktig i gängens verksamheter och åtnjuta deras beskydd tvingas Raketen att balansera mellan lojaliteter och gängledares välvilja.

Man är verkligen "där" i den här filmen och det är ett mysterium varför den inte ens blev Oscarsnominerad för bästa utländska film (där den hade vunnit) när den fick fyra andra Oscarsnomineringar. Riktigt bra barnskådespeleri och en historia som bjuder på en hel del starka ögonblick. Bra rakt igenom helt enkelt.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

9/11
25th Hour
Bloody Sunday
Cinemania
Narc
Path to War
Phone Booth
Punch-Drunk Love
The Quiet American
Red Dragon
Road to Perdition
Sympathy for Mr. Vengeance

---

Sämsta filmen: Chance

Fick och fått fin kritik, men detta var bara dåligt, rakt igenom.


Största besvikelsen: Die Another Day

Svårt att inte bli besviken på denna Bond-film. En av de sämsta är det också.

32 kommentarer:

 1. Äntligen Torsdag! Årsbästalista från Movies - Noir... Tack för att du förädlar min dag!

  Vilken underbar listan, både till innehåll och format!

  10. Bloody Sunday. Jag recenserade denna för Discshop för mer än tio år sedan. Tyvärr fattade jag den inte alls. Rent ut sagt dålig tycker jag.

  9. Minority report. Borde se om den. Jag gillade den starkt men den har bleknat i mitt minne...

  8. L'adversaire. Inte sett. Låter intressant. Hmm.

  7. Insomnia. Inte sett någon av dem, men har länge tänkt se den, den enda av Nolans filmer jag inte sett.

  6. Bourne 1. Väldigt bra film!

  5. The pianist. Ännu en film som jag skrev om för Discshop. Ännu en film som jag inte fattade. Sorry.

  4. Equilibrium. Inte sett, hade den inte ens på radarn. Sci-fi är aldrig fel. Hmmm.

  3. The ring. Vågar inte se denna typ av skräckisar, så den är inte aktuell.

  2. Irreversible. Såg den inte på filmfesten tyvärr, jag skulle velat se den i den miljön. Har en rolig historia från filmfesten som delvis berör filmen, men det får bli en annan gång.

  1. City of God. Har koll på att denna är given. Står redan på den oändligt långa "att se"-listan.


  Min lista:
  11. Demonlover
  10. One hour photo
  9. About Schmidt
  8. Secretary
  7. Whale rider
  6. Love Liza
  5. Carnages
  4. Infernal affairs
  3. The Bourne Identity
  2. In america
  1. Punch-drunk love

  http://fripp21.blogspot.com/2012/04/top-10-films-of-2002.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Haha, du hänger verkligen på låset ;) Jag väntade med att lägga upp listan tidigt denna gång då jag ville se om en av filmerna på listan (The Pianist). Visade sig att den halkade ner på listan.

   Kul att du uppskattar listorna, och jag har kul när jag gör dem ! ;)

   Ändrade format efter "läsarstorm", haha. Men även för att det ju är lite mer spännande att se vilka som jag tycker mest om längre ner.

   Jag hade läst din lista och såg då att du inte var så förtjust i Bloody Sunday. Har inte sett den sen den kom, men minns att jag tyckte den var bra. Dock inte en film jag känner att jag måste se om.

   Såg ju om Minority Report för inte så länge sen och den håller bra. Inte en toppfilm, men i genren funkar den klart bra.

   L'adversaire är en mörk och bra fransk film - se den.

   Du kanske inte kommer älska Insomnia, men eftersom du inte sett den tycker jag allt du kan ta en titt.

   Bourne, enda filmen som kom med på din lista, trevligt. Jag gillar nog Supremacy mer, men Identity är nog den som blir bättre för varje titt.

   The Pianist gillade jag första gången jag såg den. Men det är en film som inte funkar lika bra vid omtittar har jag märkt.

   Equilibrium ska du se. Fartfylld, men med en tanke.

   Synd att du inte tar dig an skräckfilmer, för The Ring tror jag du skulle gilla. Tät och creepy.

   Irréversible ja, såg den inte heller på filmfestivalen, men vet att den blev väldigt omtalad. När jag sen såg den förväntade jag mig inte en så bra film. Gillade den även vid omtitt, mycket sevärd (men inte för alla).

   Och City of God, given etta efter att ha sett om den. Den borde du gilla.

   Radera
  2. The ring = inte kunna sova på en en vecka! Nej tack.

   :-)

   Radera
  3. Henke: Fast det vore väl inte helt fel. Skulle du kunna kompensera med att titta på mer film ;D

   Radera
 2. Har inte sett 8, 2 eller 1. Framförallt ettan och tvåan känns som man borde se.
  10: Mer intressant än bra, jag fick ingen känsla för filmen
  9: Mycket trevlig thriller men du har rätt i att den tappar på slutet
  7:Inte heller den här har fångat mig, hade det inte varit för att Nolan regisserade hade den försvunnit från mitt minne för länge sedan
  6: Mycket bra, ruffig "Europa"känsla
  5: Mnjä, tycker bättre om Schindler om vi ska snacka getto-film
  4: Lysande trevlig film! Och snygg!
  3: Tycker originalet är bättre, här blev det lite överförklarande.

  Jag kan tänka mig att också lyfta fram:
  The Two Towers
  Lilja 4-ever
  Catch Me If You Can
  Red Dragon
  Signs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, City of God och Irréversible skulle vara intressant att läsa vad du tycker om. Båda måsten i mitt tycke.

   Håller med om att Schindler's List är bättre än The Pianist, även om de skiljer sig åt rätt mycket.

   Japp, Equilibrium är både bra och snygg. Finns många bilder man skulle kunna ta fram där.

   Hmm, såg Ringu efter The Ring. Tycker The Ring har bättre tempo och Watts funkar bra i huvudrollen.

   Ingen av de du lyfter fram var direkt i närheten. Two Towers tyckte jag var sämre än Fellowship of the Ring. Lilja 4-ever hade sin poäng och var bra. Catch Me If You Can var småtrevlig rakt igenom, Red Dragon ser jag fram emot att se om, även om originalet Manhunter är en större favorit. Signs, inte M. Nights bästa, men inte heller dålig.

   Radera
  2. Fellowship är absolut bättre, men jag tyckte ändå väldigt mycket om Two Towers också. I alla fall den delen som rör sig kring Rohirrim.

   Radera
  3. Sofia: Har endast sett trilogin en gång (när den kom), så minns bara att jag tyckte den första filmen var bra. Inga favoriter dock så de dyker inte upp på mina listor :)

   Radera
  4. Tja, det känns som att min lista blev rätt mycket som jag beskrev den här. Utom Signs som fick stryka på foten i slutänden...

   Radera
  5. Sofia: Får gå in och kolla när jag har lite mer tid.

   Radera
 3. Det var inte många sedda här, men jag håller med om nummer ett. Den är iallafall i min topp någonstans.

  Guds stad, Mannen utan minne och Älskar dig för evigt är mina favoriter.

  Nästa lista blir 2001, och då vet jag vilken som kommer etta på både din och min lista!

  SvaraRadera
 4. svartnoir: Kände inte till Älskar dig för evigt, men kollade upp den och Bier verkar ha gjort flera filmer som hyllats innan sin Oscarsvinnare Hämnden (2010). Har dock haft lite svårt för dogma tidigare så jag vet inte. Men en dag kanske.

  Ja, ettan kommer nog vara den du tror ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar dig för evigt är en av två Dogma-filmer som jag gillar (den andra är Festen). Tycker att hon har gjort flera bra filmer innan Hämnden! Dessutom är varken Bröder, Efter bröllopet eller Things We Lost in the Fire Dogma, så det är ju skönt. :)

   Radera
  2. svartnoir: Mmm, det är sant. Jag har ju också sett Things We Lost in the Fire och den gillade jag också. Festen har jag blivit rekommenderad från olika håll så den måste jag ta och se (även om det tar emot, haha).

   Radera
 5. Har sett alla förutom 10 o 8.
  Bra lista där jag håller med om de flesta filmerna. Pianot var dock en ganska trist historia hade nog stoppat in Red Dragon där istället. Hero har en given plats på min lista. Det var där o då jag fastnade för asiatisk film
  Jag hade också bytt plats på ettan o tvåan men det är tight mellan de två.

  SvaraRadera
 6. filmitch: Intressant att så många ogillar, eller åtminstone inte tycker om Pianisten mer (om det var den du menade, för Pianot är en annan film).

  Hero behöver jag se om. Gillade den när den kom, men den fick ett hedersomnämnande tills vidare.

  Red Dragon ja, blir mer och mer sugen på att se om den och de övriga Hannibal-filmerna.

  Så pass? Kul att du gillar Irréversible så pass mycket. Tycker den är riktigt bra, men City of God kändes ganska given efter att nyligen ha sett om den.

  SvaraRadera
 7. Pianisten skulle det vara

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ah, tur att du iaf tänkte på rätt film ;)

   Radera
 8. men Pianot är ganska trist den med ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Pianot har jag inte sett, men Pladd gav den högsta betyg så jag känner att jag måste kolla in den och se vem som har rätt...

   Radera
 9. Trevlig lista, framförallt formatet! ;)

  Som sagt, jag ska försöka återkomma med egna listor (kan dröja ett tag) så jag skriver inget här just nu.

  Men jag vet vilken jag kommer ha som etta och vilken som ska bort från listan. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Mmm, blir intressant, även om jag vill veta redan nu! ;)

   Kul att det "nya" formatet uppskattas. Finns fördelar med det, men även någon nackdel som gjorde att jag inte ville ha det så från början. Men det känns helt ok så här.

   Hmm, en av dessa ska alltså bort. Gissar på Insomnia, men jag kan förstås ha fel...

   Radera
 10. Rekord? Fyra överlapp men det blir fem efter jag stoppat in The Ring som jag helt missade när jag gjorde listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, man får inte missa The Ring så fem av tio är ju riktigt bra.

   Radera
 11. Equilibrium här med alltså! Måste verkligen ta tag i saken och se den där filmen (även om den inte lockar så mycket). Men nu är ni många som har med den på listan, ni kan ju inte ha fel allihop! ;)

  Kul att se Pianisten på din lista. Makalöst välspelad och välgjord film det där. Och hemsk. Sorglig. Och fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, så klart du ska se Equilibrium, även om jag vet hur det är när man inte riktigt känner för en film.

   Pianisten låg en gång i tiden högre upp (tvåa), men vid omtitt i och med att jag publicerade listan så föll den tillbaka lite. Men ett svagare år hade den varit högre upp. Bra är den.

   Radera
 12. Säger som Fiffi, jisses vad alla gillar Equilibrium! Jag hade nog aldrig tänkt tanken på att se den utifrån hur den presenteras på affisch/omslag. Men man ska väl inte döma innehåll utifrån omslag har jag hört :)

  Inga överlapp i våra listor, även om jag misstänker att Guds stad skulle kunna ta sig in vid en omtitt. Vill se Minority report, The Pianist och L'adversaire. Fast spoilade du precis twisten i den senare?? Även om den är baserad på en sann historia så är i alla fall jag en sån som undviker att läsa på före jag ser BOATS-filmer (i t.ex True Story och Foxcatcher visste jag inte utgången på förhand = effektufullt). På imdb beskriver de dock en annan del som inte du nämner, men inte vad själv lögnen är... Bara en tanke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cecilia: Equilibrium såg jag när den kom utan att ha hört så mycket om den. Och ja, tycker den bjuder på mer än vad omslaget visar

   Gillar inte heller att läsa/veta för mycket om filmer. Nej, det är inte någon sluttwist vi pratar om. Man får som tittare reda på det ganska tidigt. Familjen däremot... Stark och bra film.

   Radera
  2. Cecilia: Bäst att se filmen och ta reda på hur det ligger till ;)

   Radera
 13. Mina 10 favoriter från 2002:
  10 Orange County
  09 The Count of Monte Cristo
  08 The Dangerous Lives of Altar Boys
  07 White Oleander
  06 Spider-Man
  05 Panic Room
  04 Igby Goes Down
  03 Minority Report
  02 About Schmidt
  01 Harry Potter and the Chamber of Secrets

  Bubblare: About a Boy, Road to Perdition, Ghost Ship, The Scorpion King, The Bourne Identity, Signs, Phone Booth

  Sämst: The Sweetest Thing

  SvaraRadera
  Svar
  1. LJH H:

   10. Ej sett.
   9. Precis utanför topp tio.
   8. Ej sett.
   7. Ganska ok som jag minns det.
   6. Ok superhjältefilm.
   5. Inte någon av Finchers bättre, men duglig.
   4. Ej sett.
   3. Håller fortfarande fint.
   2. Minns inte så mycket, helt ok.
   1. Ej sett.

   Radera