torsdag 23 augusti 2012

PhoenixTitel: Phoenix / Mord i Phoenix
Genre: Kriminaldrama
Land: USA
År: 1998
Regi: Danny Cannon
I rollerna: Ray Liotta, Anthony LaPaglia, Anjelica Huston, Tom Noonan, Xander Berkeley, Brittany Murphy, Giovanni Ribisi

Handling: Ett gäng tuffa och skuldsatta snutar tar ett steg utanför lagen och försöker lura en gangster på en stor summa pengar. Inget går enligt planerna och de dras in i en karusell av dråp, hämnd, utpressning och mordbränder.

Omdöme: Fyra poliser i Phoenix är även vänner utanför jobbet. De har även en annan sak gemensamt och det är att de själva inte har rent mjöl i påsen. Bl.a. har Harry (Ray Liotta) ett spelberoende som gör att han blir skyldig bookien Chicago (Tom Noonan) en stor summa pengar. Mike (Anthony LaPaglia) å andra sidan jobbar som indrivare åt gangstern Louie (Giancarlo Esposito).Harry har inte bara ett spelberoende, han är även en riktig gambler vad det än gäller i livet. Han ser tur och otur i allt, något som definitivt kan liknas vid en besatthet. Han börjar t.ex. träffa unga Veronica (Brittany Murphy), men när han tycker att hon för med sig otur vill han inte ha något med henne att göra. Istället går han efter hennes mamma Leila (Anjelica Huston) som tycker att han är en skitstövel.Det är många karaktärer som dyker upp under filmens första halva. Vad det hela går ut på är dock inte lika tydligt och man börjar undra vart det hela ska leda. Det känns mest som man får vara med i polisernas vardag, vare sig det är på polisuppdrag eller deras privatliv. Men så kommer vändningen halvvägs in när det är dags att göra något åt situationen de hamnat i.När andra halvan av filmen drar igång börjar man också förstå vad de olika karaktärerna har för poäng för resten av filmen. Det är också nu filmen kommer igång lite mer när ett rån tar plats. Trots det finns det fortfarande något i filmen som gör att man inte riktigt kommer in i den. Förmodligen är det de cyniska karaktärerna som gör det svårt för en att gilla och/eller bry sig om dem.En av de intressantaste aspekterna med filmen är Anjelica Huston, men hennes historia får inte tillräckligt med utrymme. Man känner trots allt att hon har mycket att erbjuda i sitt skådespeleri och gör scenerna intressanta. Även Tom Noonan gör vad han kan med sin karaktär Chicago som läspar. Ray Liotta gör vad man är van att se från honom medan Anthony LaPaglia är stabil i en tacksam roll.Man känner att man försökt rida lite på Tarantino-vågen med en del av dialogen och karaktärerna. Det är inte lika polerat och absolut inte lika lyckat. Man borde ha koncentrerat sig mer på det man faktiskt gör bra så hade detta kunnat bli mycket bättre. Trots allt har filmen något och det kan helt enkelt vara så att regissören Danny Cannon inte lyckats ta fram allt ur ett lovande manus.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.3

2 kommentarer:

  1. Affischen ser mer 80- än sent 90-tal ut

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Mmm, jag tycker inte riktigt omslaget passar, men kan inte sätta fingret på vad det är. Kan vara som du säger ;)

      Radera